Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 28-Ιαν-2019 07:57

  Πώς το Πρωτοδικείο Ηρακλείου "σώζει" την Ένωση Πεζών

  Πώς το Πρωτοδικείο Ηρακλείου "σώζει" την Ένωση Πεζών
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 30/1 20:43

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Το 2033, δηλαδή σε 15 χρόνια από σήμερα, η Ένωση Πεζών, ο πρώτος συνεταιρισμός που δημιουργήθηκε στη χώρα, συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής. Γενέθλια τα οποία συμπίπτουν χρονικά και με την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης, που εγκρίθηκε προ ολίγων ημερών από το Πρωτοδικείο Ηρακλείου.

  Ποιες όμως είναι οι παραδοχές του σχεδίου εξυγίανσης και ποια προβλέπεται ότι θα είναι η επόμενη ημέρα του Συνεταιρισμού, γνωστού για το "κρασί της παρέας”, που σήμερα τζιράρει περί τα 4,5 εκατ. ευρώ και βαρύνεται με οφειλές άνω των 33,5 εκατ. ευρώ;

  Το επιχειρηματικό σχέδιο διάσωσης της Ένωσης Πεζών, την εποπτεία για την υλοποίηση του οποίου τόσο σε χρηματοοικονομικό όσο και σε εμπορικό επίπεδο θα την αναλάβει διεθνής ελεγκτική εταιρεία, βασίζεται σε δύο παραδοχές.

  Την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της Ένωσης και τη μετατροπή της σε φασονατζή. Δηλαδή η Ένωση θα περιορισθεί στην εκτέλεση ενός και μόνο μέρους της παραγωγικής διαδικασίας και τυποποίησης (fascon). Με απλά λόγια δεν θα αναλαμβάνει πλέον οτιδήποτε σχετικό με αγορές αποθεμάτων (πρώτες ύλες, υλικά συσκευασίας κλπ.), αποθήκευση/μεταφορικά και εμπορική δραστηριότητα. Αυτόν τον ρόλο θα τον αναλάβει η ΕΛΓΕΚΑ, η οποία έχει "τρέξει” κάτι ανάλογο στην εταιρεία κατεψυγμένων αλιευμάτων "Καλλιμάνης".

  Πώς ρυθμίζονται τα χρέη

  Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Ένωσης, με βάση το σχέδιο εξυγίανσης (βλπ. επισυναπτόμενο έγγραφο) οι οφειλές προς το Τελωνείο που σήμερα αγγίζουν τα 2.114.042 ευρώ "κουρεύονται” κατά 50%. Συγκεκριμένα διακανονίζονται και αποπληρώνονται μόνο ως βασικό χρέος/κεφάλαιο σε 180 άτοκες ισόποσες μηνιαίες δόσεις, μετά την απομείωση 50% πλην τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που διαγράφονται σε ποσοστό 100% και χωρίς σε αυτές (δόσεις) να επιβάλλονται επιπλέον τόκοι, προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις για τον χρόνο που τηρείται η ρύθμιση της συμφωνίας εξυγίανσης. Αντίστοιχη πρόνοια υπάρχει και για τις υποχρεώσεις που δημιουργήθηκαν από την 01-05-2018 και μέχρι την έκδοση της απόφασης.

  Για τις οφειλές προς την Τράπεζα Πειραιώς, οι οποίες σήμερα ξεπερνούν τα 22,8 εκατ. ευρώ, προκρίνεται η λύση του balloon. Δηλαδή διαγραφή 1,5 εκατ. ευρώ -αφορά κεφαλαιοποιημένους τόκους, τόκους υπερημερίας και λοιπά έξοδα-, αποπληρωμή των 11 εκατ. ευρώ στη δεκαπενταετία 2019 έως 2033 και επαναδιαπραγμάτευση με την Τράπεζα για το εναπομείναν ποσό των 10,3 εκατ. ευρώ στη λήξη του δανείου.

  Οι οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο, ύψους 401.880 ευρώ διακανονίζονται και αποπληρώνονται μόνο ως βασικό χρέος –κεφάλαιο- σε 180 άτοκες μηνιαίες δόσεις, πλην τόκων, προστίμων, προσαυξήσεων και λοιπών επιβαρύνσεων που διαγράφονται κατά 100%. Με τον ίδιο τρόπο ρυθμίζονται και αποπληρώνονται και τυχόν οφειλές που γεννήθηκαν από την 01-05-2018 και μέχρι την έκδοση της απόφασης. Αντίστοιχη ρύθμιση προκρίθηκε και για τις υποχρεώσεις της προς τους Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ύψους 273.251 ευρώ.

  Οι υποχρεώσεις προς το προσωπικό (με υπόλοιπο την 30-04-2018 ύψους 804.799 ευρώ) διακανονίζονται και αποπληρώνονται σε πέντε ισόποσες ετήσιες δόσεις. Οι οφειλές προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Χουδετσίου, ύψους 146.579 ευρώ, αποπληρώνονται σε 8 ετήσιες ισόποσες δόσεις, χωρίς να επιβάλλονται σε αυτές τόκοι, προσαυξήσεις ή εν γένει επιβαρύνσεις, ενώ οι υποχρεώσεις προς τους ανέγγυους πιστωτές, ύψους 5.199.052 ευρώ, "κουρεύονται” κατά 70%, και το υπόλοιπο 30% διακανονίζεται και αποπληρώνεται σε βάθος 15ετίας. 

  Το σχέδιο δεν προβλέπει επί της ουσίας νέα κεφάλαια. Αυτό που προβλέπει είναι χρηματοδότηση με όριο 400.000 ευρώ με επιταγές έκδοσης της ΕΛΓΕΚΑ, οι οποίες (επιταγές) προβλέπεται να χρηματοδοτούνται σε ύψος 75%, ενώ το ποσό των εκταμιεύσεων προβλέπεται να χρησιμοποιηθεί από την Ένωση για την αποπληρωμή αποζημιώσεων προς το προσωπικό, και για την καταβολή ΕΦΚ αλκοόλ μέσω των πωλήσεων που θα πραγματοποιηθούν κατά την άμεση αποδέσμευση των αποθεμάτων χύμα οίνου.

  Σήμερα η Ένωση, η οποία αριθμεί 3.000 μέλη, διαθέτει οινοποιείο με δυνατότητα επεξεργασίας 16.000 τόνων σταφυλιών, με δεξαμενές και λοιπούς χώρους αποθήκευσης κρασιών έως 25.000 τόνων, εμφιαλωτήριο κρασιού, δύο ελαιουργεία με δυνατότητα παραγωγής 8.000 τόνων ελαιοκάρπου, παραδοσιακό σαπωνοποιείο, ελαιοδεξαμενές 6.500 τόνων και τυποποιητήριο ελαιολάδου.

  Τι απαντά η Ένωση Πεζών

  Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πεζών, Μανώλης Μπέρκης, επισημαίνει στο Capital.gr ότι "ο χαρακτηρισμός του φασονατζή δεν ταιριάζει με την ιστορία της ένωσης" και ότι "δεν είναι πραγματικότητα". Ο ίδιος κάνει λόγο για "περιστασιακή δυσκολία της Ένωσης στο παραγωγικό της κομμάτι".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων