Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 26-Ιαν-2019 08:27

  Νέα δεδομένα για το εγχείρημα σωτηρίας της Folli Follie Group

  Νέα δεδομένα για το εγχείρημα σωτηρίας της Folli Follie Group
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Σε μεταβολή του χρονοδιαγράμματος για την κατάθεση αίτησης υπαγωγής της Folli Follie Group στις σχετικές διατάξεις εξυγίανσης (άρθρο 106βδ) του Πτωχευτικού Κώδικα, οδηγεί η – εκ των πραγμάτων - ανάγκη να δοθεί στην PwC επάρκεια χρόνου ώστε να ολοκληρώσει τον ειδικού σκοπού έλεγχο των οικονομικών καταστάσεων 2017 της εταιρείας που έχει αναλάβει.

  Ο αρχικός σχεδιασμός της FFG προέβλεπε την κατάθεση αίτησης για διαδικασία εξυγίανσης μέχρι τις 24 Ιανουαρίου 2019, προ διημέρου δηλαδή. Η εκτίμηση αυτή είχε διατυπωθεί και εγγράφως, σε ανακοίνωση της εταιρείας σχετικά με την χρηματοοικονομική αναδιάρθρωση, στις 18 Δεκεμβρίου.

  Ωστόσο, νέα δεδομένα έχουν ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό, όπως αναφέρουν στο Capital.gr αρμόδιες πηγές. Στην πορεία διαπιστώθηκε ότι οι έλεγχοι που απαιτείται να πραγματοποιήσει η PwC ήταν σημαντικά μεγαλύτερου εύρους  και περισσότερο σύνθετοι από ότι αναμένονταν, ενώ τη διαδικασία δυσχέρανε το γεγονός ότι πρόσωπα που επί μακρόν στελέχωναν τις οικονομικές υπηρεσίες του ομίλου FFG (σ.σ. του πρώην CFO συμπεριλαμβανόμενου) δεν ήταν πλέον διαθέσιμα να παράσχουν κρίσιμες λεπτομέρειες.

  Όπως γίνεται γνωστό στο Capital.gr, η PwC διαπίστωσε ότι οι έλεγχοι δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν στη μητρική εταιρεία. Σε πολλές περιπτώσεις, δε, το έργο της ξεκίνησε εκ του μηδενός. Έτσι, υπήρξε κοινή απόφαση να παραταθεί η διαδικασία των ελέγχων προκειμένου το πιστοποιητικό που θα χορηγηθεί από την ελεγκτική εταιρεία να περιέχει όσο το δυνατόν λιγότερες αιρέσεις και παρατηρήσεις. Πρόθεση είναι να λάβουμε ένα πιστοποιητικό όσο πιο πλήρες και διαφωτιστικό γίνεται, χωρίς πολλούς αστερίσκους, κάτι που θα συνυπολογιστεί θετικά από όλες τις πλευρές με τις οποίες βρισκόμαστε σε συννενόηση, αναφέρει στο Capital.gr εκπρόσωπος της Folli Follie.

  Εντός Φεβρουαρίου το πιθανότερο

  Η καθυστέρηση αυτή σημαίνει πως μετατίθεται, το πιθανότερο για τα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς αυτό να είναι δεσμευτικό, η αίτηση υπαγωγής της FFG σε διαδικασία εξυγίανσης βάσει του άρθρου 106δ στο αρμόδιο Πολυμελές Πρωτοδικείο. "Χωρίς τις αναθεωρημένες οικονομικές καταστάσεις δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμία περίπτωση η αίτηση", αναφέρεται χαρακτηριστικά από την Folli Follie.

  Η εξέλιξη αυτή, θέτει νέα δεδομένα και στις εν εξελίξει συζητήσεις της εταιρείας με τους ομολογιούχους της. Σύμφωνα με τη διοίκηση της FFG, οι ομολογιούχοι έχουν ενημερωθεί για την κατάσταση και επιδεικνύουν κατανόηση, αντιλαμβανόμενοι πως θα πρέπει να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα της εταιρείας προτού κληθούν να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο διάσωσης. Αυτό σημαίνει πως η γενική συνέλευση των ομολογιούχων της Folli Follie Group που θα κρίνει την ύπαρξη ή μη συμφωνίας, θα πραγματοποιηθεί σε νέα ημερομηνία.

  Σημειώνεται ότι η αίτηση για το Σχέδιο Εξυγίανσης ενώπιον του αρμόδιου Πρωτοδικείου πρέπει να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υπογεγραμμένη συμφωνία με πιστωτές που εκπροσωπούν την απαραίτητη πλειοψηφία (40% των πιστωτών με εξασφαλισμένες απαιτήσεις και 60% των συνολικών πιστωτών).

  Η απαγόρευση εκποίησης ή μεταβίβασης με δικαστικές αποφάσεις για τα ακίνητα της FFG σε Άγιο Στέφανο Αττικής, το Νέο Ψυχικό, το Κορωπί, τη Σαντορίνη και τη Γλυφάδα μετέβαλλε τη στρατηγική της εταιρείας στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους ομολογιούχους, ωστόσο γίνεται γνωστό πως θα επιδιωχθεί η άρση των δεσμεύσεων που υφίστανται για τα ακίνητα εφόσον επέλθει συμφωνία επί του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές.

  Εξετάζεται η πώληση του τομέα Καλλυντικών

  Στο μεσοδιάστημα, το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται σε συζητήσεις με αντικείμενο την παραχώρηση συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της Folli Follie προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητά της.

  Όπως αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας μιλώντας στο Capital.gr, η εορταστική περίοδος αποδείχθηκε θετική για την FFG, ιδίως από το σκέλος του "fashion”, των καταστημάτων μόδας και των πολυκαταστημάτων. Παρά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, η εταιρεία εξυπηρετεί τις υποχρεώσεις της προς προμηθευτές και εργαζομένους και Δημόσιο. Η νέα διοίκηση θεωρεί ότι ανεξαρτήτως των ευθυνών που θα πρέπει να καταλογιστούν για τις πρακτικές του παρελθόντος, η εταιρεία οφείλει να περάσει τη μεταβατική αυτή περίοδο ομαλά και να οδηγηθεί στην επόμενη ημέρα, με μοναδικό στόχο να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της "νέας" Folli Follie.  

  Είναι, όμως κρίσιμο να βρίσκεται σε θέση να διαθέτει επαρκή ρευστότητα προκειμένου να προχωρά σε νέες παραγγελίες εμπορευμάτων και να μη διαταραχθεί ο κύκλος πωλήσεων.

  Για το λόγο αυτό ο όμιλος εξετάζει την πώληση επιλεγμένων περιουσιακών στοιχείων που πέραν του ακινήτου στο Χονγκ Κονγκ (προσδοκά έσοδα 13-15 εκατ. ευρώ), είναι πιθανόν να περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα στα cosmetics (τομέας Καλλυντικών). Ο συγκεκριμένος τομέας σήμερα δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Κύπρο, κατά κύριο λόγο στην αγορά χονδρικής πώλησης, και περιλαμβάνει αποκλειστικές συμβάσεις συνεργασίας με εταιρείες όπως η Coty και το BPI Group. Οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους βρίσκονται σε εξέλιξη χωρίς ακόμη να έχει υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία.

  Με βάση την πληροφόρηση από την εταιρεία, η διοίκηση αναμένει ότι οι κινήσεις αυτές και άλλες που εξετάζονται θα είναι επαρκείς για να καλυφθούν συνολικές ανάγκες ρευστότητας ύψους 60 έως 80 εκατ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2019.

  Τέλος, η εταιρεία στο πλαίσιο της μετάβασης στην επόμενη ημέρα γνωστοποίησε την τοποθέτηση του κ. Φράγκου ως νέου CEO, έπειτα από τη δέσμευση του Τζ. Κουτσολιούτσου να αποχωρήσει από τη συγκεκριμένη θέση. Πλέον o κ. Κουτσολιούτσου μετέχει στο διοικητικό συμβούλιο της FFG ως μη εκτελεστικό μέλος.

  Διαβάστε ακόμα:

  - Folli-Follie: Νέος διευθύνων σύμβουλος ο Αναστάσιος Φράγκου

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ