Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 25-Ιαν-2019 08:02

  Στη μέγγενη του χρόνου ο διαγωνισμός για τη Forthnet

  Στη μέγγενη του χρόνου ο διαγωνισμός για τη Forthnet
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Καθώς πλησιάζει το (άτυπο) ορόσημο της 31ης Ιανουαρίου, ημερομηνία κατά την οποία είχε αρχικώς οριοθετηθεί η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αποκλειστικού χαρακτήρα μεταξύ των τραπεζών και της κοινοπραξίας Vodafone-Wind για την επόμενη ημέρα της Forthnet, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές δείχνουν να αντιλαμβάνονται πως οι εν εξελίξει διεργασίες θα απαιτήσουν περισσότερο χρόνο.

  Οι συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις παραμένουν σε εξέλιξη και έχουν ως στόχο την αξιοποίηση της συμμετοχής που κατέχουν οι τράπεζες στη Forthnet, πλην θα πρέπει να βρεθεί η "αρχιτεκτονική" μιας τέτοιας συμφωνίας, η οποία να εξυπηρετεί όλες τις πλευρές, μεταξύ των οποίων και τη ίδια τη διοίκηση της Forthnet.

  Ζητήματα, μεταξύ άλλων, όπως η ρύθμιση του δανεισμού της Forthnet, ο χρόνος και το μοντέλο αποπληρωμής του, ο χειρισμός του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου αλλά και τι είδους διαδικασία θα επιλεγεί για την επίλυση τους, έχουν απασχολήσει τους συμβούλους των δύο πλευρών, δίχως ωστόσο να έχει βρεθεί ακόμη ο οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

  Στην παρούσα φάση, σημαντικό ρόλο παίζουν και οι μετοχικές ισορροπίες που έχουν διαμορφωθεί καθώς εξετάστηκε η αναζήτηση λύσεων μέσω έκτακτης γενικής συνέλευσης.

  Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι τράπεζες που ελέγχουν το 32,8% της Forthnet (Πειραιώς 13,7%, Εθνική 11%, Alpha Bank 7,7%, Αττικής 0,4%) δύνανται να αναζητήσουν διέξοδο μέσω των εργασιών μιας γενικής συνέλευσης μετόχων, καθώς οι ισορροπίες παραμένουν λεπτές. Wind και Vodafone κατέχουν 4,4% και 22,2% αντίστοιχα της Forthnet, εδώ και καιρό όμως δεν "λειτουργούν" ως μέτοχοι αλλά ως υποψήφιοι αγοραστές.

  Ενδεικτικό είναι πως δεν έχουν ζητήσει (όπως δικαιούνται) εκπροσώπηση στο διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης και όλα δείχνουν πως δεν πρόκειται να μεταβάλλουν τη στρατηγική τους στην παρούσα φάση. Έτσι, η Go PLC με 15,2% και η Massar Investments LLC με 15,2% διατηρούν τον πρώτο λόγο, αφού μεταξύ άλλων οι τράπεζες έχουν επιλέξει να παραμείνουν κάτω από το όριο του 33%, υπέρβαση του οποίου ενεργοποιεί τη διαδικασία δημόσιας πρότασης...

  Υπενθυμίζεται πως οι τράπεζες (ΕΤΕ, Πειραιώς, Alpha) έχουν αποκτήσει τον έλεγχο της Forthnet, στο πλαίσιο της κάλυψης, μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης, μέρους μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου που εξέδωσε η εταιρεία το Φθινόπωρο του 2016. Άμεσα κατέχουν το 32,7% της εταιρείας και εάν μετατρέψουν και τις υπόλοιπες ομολογίες θα ελέγχουν συνολικά το 71,5%.

  Προς πώληση είναι τα ανοίγματά τους (exposures), συμπεριλαμβανομένων μετοχών και μετατρέψιμων ομολογιών, έναντι της Forthnet και των θυγατρικών της.

  Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που πραγματοποιείται, κατατέθηκαν δεσμευτικές προσφορές στο τέλος Οκτωβρίου (26/10) και ακολούθως ο σύμβουλος του διαγωνισμού (Nomura) ενημέρωσε τις Vodafone και Wind για την έναρξη αποκλειστικών διαπραγματεύσεων.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Με Vodafone-Wind προχωρούν οι τράπεζες

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων