Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 20-Ιαν-2019 08:13

  Τα αεροδρόμια... απογειώνουν το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

  Τα αεροδρόμια... απογειώνουν το ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Σε επίπεδα άνω των 2 δισ. ευρώ οδεύει σταδιακά το ύψος του ανεκτέλεστου κατασκευαστικού υπόλοιπου του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την πλειονότητα της "νέας γενιάς” μεγάλων έργων να είναι αεροδρόμια. 

  Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η θυγατρική του ομίλου ΤΕΡΝΑ ανέλαβε, κοινοπρακτικά με τη γαλλική εταιρεία Vinci (51%), την κατασκευή του αεροδρομίου "Νικολά Τέσλα” στο Βελιγράδι, έργο προϋπολογισμού 262 εκατ. ευρώ. Η κατασκευαστική περίοδος του έργου είναι πέντε χρόνια, με τις εργασίες να περιλαμβάνουν σειρά παρεμβάσεων για την αναβάθμιση και επέκταση του αεροδρομίου Βελιγραδίου, με στόχο την αύξηση της ικανότητας εξυπηρέτησης της ταξιδιωτικής και εμπορευματικής εναέριας μετακίνησης, από και προς τη Σερβία, σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα αλλά και τα προβλεπόμενα για τα επόμενα έτη στοιχεία.

  Το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι Ηρακλείου Κρήτης είναι το δεύτερο μεγάλο έργο του κατασκευαστικού ομίλου που θα αποτελέσει ένεση τόνωσης του ανεκτέλεστού του. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η 37τούς διάρκειας σύμβαση παραχώρησης του έργου, προϋπολογισμού 480 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσουν κοινοπρακτικά η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την ινδική GMR Airports (συμμετέχει με ποσοστό 10%), αναμένεται να οδηγηθεί προς κύρωση στη Βουλή μέσα στις προσεχείς ημέρες. Στόχος είναι ο αερολιμένας, που θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο "Νίκος Καζαντζάκης”, να ξεκινήσει να υλοποιείται τον προσεχή Ιούνιο, με την κατασκευαστική περίοδο να είναι η πενταετία.

  Τα δύο αεροδρόμια είναι συνολικού προϋπολογισμού 742 εκατ. ευρώ, μέγεθος που απομειώνεται,ελαφρώς, βάσει των μεριδίων που κατέχει στα κοινοπρακτικά σχήματα (η συμμετοχή της στο κονσόρτσιουμ για το Νικολά Τέσλα είναι πλειοψηφική) η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

  Ένα ακόμη project με σημαντική συμβολή στο ανεκτέλεστο της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, που όμως δεν είναι αεροπορική υποδομή, αφορά τον νότιο κλάδο του Ε65 από τη Λαμία έως την Ξυνιάδα. Η κατασκευή του οδικού άξονα, προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ, αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στους προσεχείς μήνες και θα επιτρέψει ο Ε65 να πάψει να είναι "τυφλός”, δηλαδή χωρίς αρχή και τέλος καθώς από τα 190,5 χιλιόμετρα του δρόμου έχουν παραδοθεί μόνο 79 χλμ. που αντιστοιχούν στο μεσαίο τμήμα. Η υλοποίηση του έργου, που προβλεπόταν στην αρχική σύμβαση του 2007, πάγωσε το 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης.

  Τα τρία παραπάνω έργα αναμένεται να αυξήσουν το ανεκτέλεστο του ομίλου σε 2 δισ. ευρώ από περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων