Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 11-Ιαν-2019 07:32

  Το β΄ εξάμηνο 2019 ανοίγει ξανά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

  Το β΄ εξάμηνο 2019 ανοίγει ξανά η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Νένας Μαλλιάρα

  Τις ενέργειες για την πώληση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ξεκινήσει μέσα στο β΄ εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Εθνική Τράπεζα, έχοντας εξασφαλίσει περιθώριο διετίας για την πώληση της θυγατρικής ασφαλιστικής.

  Μετά το δεύτερο ναυάγιο στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής με την απόρριψη της προσφοράς της κινεζικής Gongbao, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ζήτησε και έλαβε από την DGComp παράταση για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής μέχρι τα τέλη του 2020. Ωστόσο, δείγματα των προσπαθειών της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση της ασφαλιστικής θα πρέπει να φανούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους.

  Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σκοπεύει μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019 να βγει προς αναζήτηση στρατηγικών επενδυτών για την Εθνική Ασφαλιστική, ξεκινώντας παράλληλα και τις διαδικασίες για την διάθεση του 75% της θυγατρικής ασφαλιστικής μέσω δημόσιας προσφοράς στο χρηματιστήριο.

  Καθώς στόχος και μέσω του IPO είναι η διάθεση του 75% της ασφαλιστικής, ενδέχεται αυτό να απαιτήσει δύο φάσεις δημόσιας εγγραφής, με το πρώτο IPO να διενεργείται μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2020. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας έχει ήδη προσεγγισθεί από τουλάχιστον δύο ενδιαφερόμενους αγοραστές για την Εθνική Ασφαλιστική, χωρίς, ωστόσο οι αρχικές επαφές να έχουν προχωρήσει σε πιο σοβαρή συζήτηση. 

  Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι μία από τις εκκρεμότητες της ΕΤΕ για την ολοκλήρωση του πλάνου αναδιάρθρωσης που έχει υποβάλει στον SSM.

  Απομένουν επίσης η πώληση της θυγατρικής στην Κύπρο, η οποία αναμένεται να κλείσει σύντομα καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα έχει βρει αγοραστή, καθώς και οι πωλήσεις των θυγατρικών σε Αίγυπτο, Σκόπια και Ρουμανία.

  Όσον αφορά την Stopanska Banka στα Σκόπια, η διοίκηση της Εθνικής έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιδιώξει, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, να πείσει τον επόπτη να κάνει ανταλλαγή της πώλησής της με άλλο περιουσιακό στοιχείο.

  Όσο για την Banca Romaneasca στη Ρουμανία, μετά την ακύρωση της πώλησης στην ουγγρική OTP από τις ρουμανικές αρχές, ένα ακόμη γεγονός – η επιβολή φόρου στο ενεργητικό των τραπεζών που νομοθετήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2018 -, έβαλε στον "πάγο" τις δεσμευτικές προσφορές που ανέμενε η Εθνική στα τέλη του 2018 για την Romaneasca.

  Τα "κόκκινα" δάνεια

  Στην εγχώρια αγορά, η βασική πρόκληση για την Εθνική Τράπεζα, όπως για το σύνολο του τραπεζικού συστήματος άλλωστε, παραμένει η μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Τη στρατηγική της για τα "κόκκινα" δάνεια, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του μοντέλου λειτουργίας της Εθνικής Τράπεζας, θα παρουσιάσει στους επενδυτές η διοίκηση της ΕΤΕ σε Investor Day τον Μάρτιο.

  Αναφορικά με τη μείωση των "κόκκινων" δανείων, ο στόχος είναι να μειωθούν από τα 16 στα 10 δις. ευρώ, με σημαντική συμβολή των πωλήσεων και των πλειστηριασμών (σημειώνεται ότι για το επόμενο 12μηνο, η ΕΤΕ είναι δεύτερη μετά την Τράπεζα Πειραιώς σε επίπεδο αξίας προγραμματισμένων πλειστηριασμών).

  Σε επίπεδο πωλήσεων, η τράπεζα τρέχει ήδη την πώληση του χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων (χαρτοφυλάκιο Symbol), συνολικής απαίτησης 1,6 δισ. ευρώ. Το προς πώληση χαρτοφυλάκιο έχει εξασφαλίσεις σε 8.000 εμπορικά και οικιστικά ακίνητα και η υποβολή δεσμευτικών προσφορών αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου.

  Πέραν του Symbol, η Τράπεζα ετοιμάζει προς πώληση το δεύτερο "πακέτο" Earth (καταναλωτικά χωρίς εξασφαλίσεις), ύψους 1 δις. ευρώ, ενώ μέσα στο β΄ εξάμηνο του 2019 εξετάζει την πώληση επιχειρηματικών NPLs (μικρομεσαίων αλλά και μεγαλύτερων επιχειρήσεων), ύψους 2 δις. ευρώ.

  Η προοπτική τιτλοποίησης εξετάζεται παράλληλα, ωστόσο, αυτή θα κριθεί από την αποδοχή των αγορών, κάτι που θα σηματοδοτήσει το πρώτο εγχείρημα τιτλοποίησης στεγαστικών NPLs από τη Eurobank. Σημειώνεται ότι από τον στόχο των 10 δισ. ευρώ NPLs, τα 7 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά δάνεια, στα οποία, μάλιστα, η ΕΤΕ έχει σχηματίσει χαμηλότερες προβλέψεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων.

  Το λειτουργικό κόστος

  Η ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων σε σχέση με τον ανταγωνισμό, η υψηλότερη κάλυψη από προβλέψεις, αλλά και το ισχυρό προβάδισμα ρευστότητας σε σχέση με τον ανταγωνισμό (η Τράπεζα διαθέτει ρευστότητα 4,5 δισ. ευρώ και στοχεύει φέτος σε νέες χορηγήσεις 3 δισ. ευρώ), αποτελούν πλεονεκτήματα για τον ισολογισμό της Εθνικής Τράπεζας, ωστόσο δεν δημιουργούν κέρδη. Κατόπιν αυτού, μεγαλύτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί στη μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω περαιτέρω συρρίκνωσης του δικτύου και μείωσης του προσωπικού. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, φέτος η Τράπεζα αναμένεται να κλείσει τουλάχιστον 80 καταστήματα, ενώ θα προχωρήσει και σε νέα εθελούσια έξοδο. Κατά τις πληροφορίες, με την εθελούσια που έτρεξε από Μάιο μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2018, αποχώρησαν 630 άτομα και το προσωπικό της τράπεζας διαμορφώνεται περί τους 9.200 εργαζόμενους. Στόχος είναι το μέγεθος αυτό να περιοριστεί κοντά στους 8.000 εργαζόμενους.

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η διοίκηση της ΕΤΕ μελετά νέο πρόγραμμα εθελουσίας, με αλλαγή δομής από τα μέχρι σήμερα ισχύοντα, έτσι ώστε να παρέχεται σε όσους αποχωρήσουν πλήρης κάλυψη υγείας μέχρι το χρονικό σημείο της σύνταξης. 

  Τέλος, αναφορικά με το ανοιχτό θέμα του Λογαριασμού Επικούρησης 16.000 συνταξιούχων της ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ), η διοίκηση της Τράπεζας βρίσκεται σε ανοιχτή επικοινωνία με τον υπουργό επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρη για το πώς θα επιλυθεί το ζήτημα. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητείται μείωση 50% στις επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ και υπαγωγή των συνταξιούχων στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών του Δημοσίου, με καταβολή ενός επιπλέον ποσού από την Εθνική Τράπεζα.

  Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΕΤΕ θα καταβάλλει περί τα 120 εκατ. ευρώ τα επόμενα 4 χρόνια για την κάλυψη του αναλογιστικού ελλείμματος που θα προκύψει στο ΕΤΕΑΕΠ, αλλά ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής άνω των 120 εκατ. ευρώ ετησίως για επικουρήσεις του ΛΕΠΕΤΕ, ενώ θα έχει και μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για τους περίπου 5.000 εργαζόμενους δικαιούχους του ΛΕΠΕΤΕ σήμερα, για τους οποίους καταβάλλει εισφορές 9%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων