Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 10-Ιαν-2019 08:02

  Έρχονται νέα εταιρικά ομόλογα, αρκεί να βελτιωθεί το κλίμα

  Έρχονται νέα εταιρικά ομόλογα, αρκεί να βελτιωθεί το κλίμα
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Εν αναμονή βελτίωσης του κλίματος στις αγορές βρίσκονται σημαντικές εταιρικές ομολογιακές εκδόσεις, μεταξύ των οποίων της ΔΕΗ, της Aegean αλλά και ορισμένων συστημικών τραπεζών.

  Η προετοιμασία για ομόλογα που σχεδιάζουν να εκδώσουν ορισμένες εταιρείες είχε ξεκινήσει το προηγούμενο διάστημα και βρισκόταν – για κάποιες περιπτώσεις - σε προχωρημένο στάδιο, όμως λόγω της αλλαγής των συνθηκών στις αγορές οδήγησε σε αναπροσαρμογή των σχεδιασμών. Η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ αναγκάστηκε να αναβάλλει τον περασμένο Ιούνιο την έκδοση με στόχο τη συγκέντρωση 400 εκατ. ευρώ για να αναδιαρθρώσει το δανεισμό της, καθώς το εγχείρημα συνέπεσε με το ξέσπασμα της ιταλικής κρίσης.

  Η Aegean βρέθηκε κοντά τον περασμένο Νοέμβριο σε ανάλογο εγχείρημα και πλέον εμφανίζεται να αναζητά τον κατάλληλο χρονισμό, πιθανότατα στα τέλη του μήνα, εφόσον επιτραπεί από το ευρύτερο περιβάλλον. Αντίστοιχα, η ΔΕΗ δρομολογεί την έκδοση εταιρικού ομολόγου εντός του πρώτου τριμήνου (σ.σ. χωρίς αυτό να είναι περιοριστικό), έχοντας το βλέμμα στους "χρησμούς” αρχικά της S&P και μετέπειτα των Fitch και Moody’s αναφορικά με το πιστοληπτικό προφίλ της Ελλάδας.

  Ο ρόλος των οίκων αξιολόγησης

  Η εταιρική έκδοση που δρομολογεί η ΔΕΗ εκτιμάται ότι μπορεί να ανέλθει στα 300 - 500 εκατ. ευρώ. Μια αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας - και φυσικά μια νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές - θα έχει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην υπό κρατικό έλεγχο ΔΕΗ, και όχι μόνο. Το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό καθώς, με βάση το σημερινό χρονοδιάγραμμα, στις 18 Ιανουαρίου αναμένεται το σχετικό report της S&P για το credit rating της Ελλάδας και ακολουθεί στις 8 Φεβρουαρίου η Fitch και την 1η Μαρτίου η Moody’s.

  Η προγενέστερη αναβάθμιση (από CCC σε CCC+) της πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ από την Standard and Poors, έχει δημιουργήσει τις συνθήκες για να αποκτήσει ξανά η ΔΕΗ πρόσβαση σε διεθνή χρηματοδότηση. Η Επιχείρηση εξετάζει νέα ομολογιακή έκδοση για την άντληση 400 εώς 500 εκατ. ευρώ, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα, να αντικατασταθεί ακριβότερος δανεισμός, και για να προχωρήσουν τα επενδυτικά σχέδια κυρίως στις ΑΠΕ.

  Σε ότι αφορά στην Aegean, μια από τις επιλογές που είχε εξετάσει για την άντληση χρηματοδότησης και την υποστήριξη του επενδυτικού της σχεδιασμού που περιλαμβάνει την σημαντική ενίσχυση του στόλου των αεροσκαφών της ήταν η έκδοση εταιρικών ομολογιών με διάθεση μέσω δημόσιας προσφοράς σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές και εισαγωγή στην Οργανωμένη Αγορά του Χ.Α.

  Οι επικεφαλής της εταιρείας και οι σύμβουλοι αξιολογούν τα δεδομένα και εφόσον οι συνθήκες επιτρέψουν εξετάζεται μέσα στο μήνα η έκδοση ομολογιακού δανείου 7ετούς διάρκειας με στόχο την συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 150 – 200 εκατ.ευρώ. Η απόκτηση έως 42 νέων αεροσκαφών Α320neo από την Airbus, με συνολική αξία τιμοκαταλόγου ύψους 5 δισ. δολαρίων, αποτελεί τη μεγαλύτερη ιδιωτική επένδυση στην Ελλάδα και δημιουργεί νέες και σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης για την εταιρεία.

  Στην περίπτωση της Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, η εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα είχε αποπειραθεί να βγει στις αγορές τον Μάιο του 2018 για να αντλήσει περίπου 400 εκατ. ευρώ ώστε να αναδιαρθρώσει τον δανεισμό της, αλλά το εγχείρημα συνέπεσε με τη ιταλική κρίση που είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστούν τα ελληνικά spreads και η τιμολόγηση ελληνικών εκδόσεων να καταστεί απαγορευτική. Εν τέλει στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου η εταιρεία υπέγραψε σύμβασης για την έκδοση ομολογιακού δανείου με εξασφαλίσεις, ποσού έως 120 εκατ. ευρώ, με την Τράπεζα Πειραιώς.

  Παράλληλα, οι τράπεζες δρομολογούν – χωρίς να αποτελεί άμεση προτεραιότητα - νέες ομολογιακές εκδόσεις για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση, υπό την αίρεση βελτίωσης του κλίματος, της εικόνας στην αγορά κρατικών ομολόγων, αλλά και της αναβάθμισης του credit rating τους.

  Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων