Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 08-Ιαν-2019 16:48

  Ρεύμα στη Λήμνο με μπαταρίες Tesla

  Ρεύμα στη Λήμνο με μπαταρίες Tesla
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 19:31

  Μια από τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος είναι ότι περιλαμβάνει πολλά μικρά ή μεσαία νησιά τα οποία δεν μπορούν ή δεν συμφέρει να διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα. Αυτή μάλιστα η ιδιαιτερότητα έχει συγκεντρώσει ερευνητικό αλλά και επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι γνωστό άλλωστε ότι ήδη το πρώτο project για τη δημιουργία του αυτόνομου πράσινου νησιού στην Τήλο βρίσκεται σε εξέλιξη με τη συνδρομή και ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. 

  Ποιο θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα και ποιοι θα ήταν οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι; Ένα όνομα - έκπληξη φαίνεται ότι περιλαμβάνεται στους εν δυνάμει επενδυτές που κοιτούν την ελληνική αγορά, με το βλέμμα στα ηλεκτρικά συστήματα των μη διασυνδεδεμένων νησιών. 

  Πρόκειται για την αμερικανική εταιρεία Tesla, στελέχη της οποίας είσαν συναντήσεις στο υπουργείο Ενέργειας με κεντρικό θέμα ακριβώς τα αυτόνομα νησιά, δηλαδή τα νησιά τα οποία δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον, ούτε συμφέρει οικονομικά να συνδεθούν μέσω καλωδίου με το διασυνδεδεμένο σύστημα.

  Στη συνάντηση ειδικότερα παρουσιάστηκαν τα τεχνικά, οικονομικά αλλά και τα περιβαλλοντικά δεδομένα για τη δημιουργία αυτόνομων ενεργειακών συστημάτων σε ακόμη μεγαλύτερα νησιά από την Τήλο.

  Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι ένα ενδιαφέρον project που θα μπορούσε να εξεταστεί αφορά σε ένα μεσαίου μεγέθους νησί, απομακρυσμένο από το διασυνδεδεμένο σύστημα, όπως η Λήμνος. 

  Αυτή η προοπτική αποτέλεσε και τη βάση της ατζέντας της συνάντησης του ΥΠΕΝ με τα στελέχη της Tesla.

  Επίσης στο ενδιαφέρον της αμερικανικής εταιρείας περιλαμβάνεται και η προοπτική συμμετοχής της για την προώθηση και επίτευξη των στόχων του εθνικού σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση. 

  Η ανακοίνωση του υπουργείου 

  Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μετά τη συνάντηση με στελέχη της Tesla αναφέρει: 

  "Με στελέχη της Tesla συναντήθηκε, σήμερα, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, προκειμένου να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τη στρατηγική απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα των νησιών της χώρας και κυρίως όσων δεν διασυνδεθούν τα επόμενα χρόνια με το ηπειρωτικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας. Στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προβλέπεται σταδιακή εγκατάλειψη των μονάδων καύσης πετρελαίου και στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Πλην όμως ο στοχαστικός χαρακτήρας της φωτοβολταϊκής ή αιολικής παραγωγής δημιουργεί σημαντικές ανάγκες αποθήκευσης ενέργειας και αξιοποίησης σύγχρονων τεχνολογιών διαχείρισης δικτύων.

  Το εξαιρετικά ενδιαφέρον στοιχείο που προέκυψε από τη συνάντηση είναι ότι πλέον η πρόοδος της τεχνολογίας έχει περιορίσει σημαντικά το κόστος αποθήκευσης ενέργειας. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα, οι επιτυχημένοι διαγωνισμοί για νέες επενδύσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα, οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας. Κατά συνέπεια η στροφή των νησιών προς τις ΑΠΕ, εκτός από περιβαλλοντικά χρήσιμη καθίσταται πλέον και οικονομικά συμφέρουσα. Στο πλαίσιο αυτό η συνεργασία με την Tesla μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά επωφελής, γεγονός που υπογράμμισαν και τα στελέχη της αμερικανικής εταιρείας, εκδηλώνοντας  έντονο ενδιαφέρον για τις πρωτοβουλίες που προωθεί το Υπουργείο για τα "έξυπνα" και "ενεργειακά" νησιά".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ