Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Δεκ-2018 08:20

  Χρονιά μεγάλων deals για τις ΑΕΕΑΠ το 2018

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Χρονιά μεγάλων deals για τις ΑΕΕΑΠ το 2018

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου 

  Πρωταγωνιστές των επενδύσεων σε ακίνητα αποτέλεσαν το 2018 οι εταιρείες επένδυσης σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ) που αντιπροσωπεύουν επενδύσεις άνω του μισού δισεκατομμυρίου ευρώ. Σε εταιρικό επίπεδο οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου, Εθνική Πανγαία και Grivalia, εμφάνισαν σημαντική βελτίωση μεγεθών τη χρονιά που εκπνέει, με τη δεύτερη να προχωρά, τέλη Νοεμβρίου, σε συμφωνία συγχώνευσης με τη Eurobank, αλλάζοντας τον χάρτη των ΑΕΕΑΠ.

  Το deal της Grivalia 

  Η συμφωνία συγχώνευσης της Grivalia με την Eurobank, που προχωρούσε υπό άκρα μυστικότητα, τάραξε τα νερά της αγοράς ακινήτων. H επενδυτική εταιρεία ακινήτων, που ελέγχει ακίνητα σε Ελλάδα, Σερβία και Ρουμανία συνολικής αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι θα ενοποιηθεί με την τράπεζα έως τον Απρίλιο του 2019, ενώ η συναλλαγή αποτελεί κίνηση-ματ της Eurobank για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.  

  Το συγκεκριμένο deal αλλάζει και τον χάρτη των ΑΕΕΑΠ, καθώς, μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, η Εθνική Πανγαία θα εδραιώσει την πρώτη θέση στη συγκεκριμένη αγορά με χαρτοφυλάκιο της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση, με μεγάλη διαφορά από τον πρώτο, θα βρίσκεται η Trastor με επενδύσεις αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ. 

  Εκτός όμως, του deal με τη Eurobank, η Grivalia άφησε το στίγμα της, κατά το 2018, μέσω ισχυρών τοποθετήσεων που περιλαμβάνουν την αγορά του 49% της Piraeus Port Plaza 3 προς 5,038 εκατ. ευρώ. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την έναρξη υλοποίησης, από την Grivalia σε κοινοπραξία με τη Dimand, της δεύτερης φάσης του έργου αξιοποίησης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος στον Πειραιά. Τα σχέδια περιλαμβάνουν την μετατροπή του πρώην εργοστασίου καπνοβιομηχανίας και καπναποθηκών  σε συγκρότημα γραφείων, καταστημάτων και θέσεων στάθμευσης σύγχρονων προδιαγραφών,  συνολικής επιφάνειας 43.992 τ.μ. (συμπεριλαμβανομένων των υπογείων θέσεων στάθμευσης και βοηθητικών χώρων), με τη Grivalia να έχει προσυμφωνήσει να εξαγοράσει το υπόλοιπο 51% της PPP3 μετά το πέρας της μετασκευής του ακινήτου. Οι δύο εταιρείες έχουν ολοκληρώσει την πρώτη φάση της ανάπλασης των πρώην εγκαταστάσεων της καπνοβιομηχανίας Παπαστράτος, έχοντας δημιουργήσει κτήριο γραφείων 11.000 τ.μ. που είναι εκμισθωμένο σε πολυεθνική εταιρεία. 

  Επίσης, η ΑΕΕΑΠ, με επικεφαλής των Γιώργο Χρυσικό, εξαγόρασε, φέτος, το ξενοδοχείο "Meli Palace" στα Μάλια Κρήτης, που διαθέτει 158 δωμάτια και βρίσκεται σε οικόπεδο άνω των 100 στρεμμάτων. Η εισηγμένη πλήρωσε 9 εκατ. ευρώ, έως και το 2022 θα καταβάλει 2 εκατ. ευρώ, ενώ εάν εκπληρωθούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, θα πληρώσει επιπρόσθετο τίμημα 2 εκατ. ευρώ.  Μία ακόμη επένδυση της εταιρείας αφορά την απόκτηση του πολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος Amanzoe στην Αργολίδα έναντι τιμήματος 5,8 εκατ. ευρώ και ανάληψης χρεών 76,5 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία θα βάλει την υπογραφή της, από κοινού με την Dimand, και στο σχεδιαζόμενο έργο της ανακαίνισης του κτηρίου της έδρας της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σε υψηλών προδιαγραφών επαγγελματικό κτήριο. Το κτήριο – ναυαρχίδα της εφημερίδας αγόρασε, προς 10,8 εκατ. ευρώ, τέλη του περασμένου Οκτωβρίου η θυγατρική της εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων Dimand, Value Τουριστική, της οποίας  η Grivalia απέκτησε το 49% πριν από λίγες ημέρες. 

   

   

  Deals 295 εκατ. ευρώ για την Εθνική Πανγαία

  Λίγο πριν εκπνεύσει το 2018 τη… διαφορά έκανε και η Εθνική Πανγαία, η οποία προχώρησε σε συμφωνία, ύψους άνω των 149 εκατ. ευρώ, για την απόκτηση χαρτοφυλακίου ακινήτων της Τράπεζας Κύπρου που περιλαμβάνει γραφειακών και εμπορικών κτηρίων σε Αθήνα, Λευκωσία και Πρωταρά Κύπρου. Η συναλλαγή, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάρτιο του 2019, θα αυξήσει την αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της ΑΕΕΑΠ στα 2 δισ. ευρώ, με την εταιρεία να επενδύει σταθερά και στα τουριστικά ακίνητα.  

  Στο πλαίσιο αυτό, τον Μάιο του 2018 απέκτησε το ξενοδοχείο, πέντε αστέρων, Lazart Hotel στη Θεσσαλονίκη, προς περίπου 7 εκατ. ευρώ, ενώ η Invel, βασικός μέτοχος της εταιρείας Εθνική Πανγαία, αγόρασε το 70,4% του ξενοδοχείου Nikki Beach Resort & Spa στο Πόρτο Χέλι που έχει αναπτύξει η εταιρεία Dolphin Capital Partners. Η τελευταία θα ελέγχει το 15,2% του μετοχικού κεφαλαίου του, πέντε αστέρων, ξενοδοχείου που διαθέτει 66 δωμάτια και σουίτες, από 50 τ.μ. έως και 65 τ.μ. κατά μέσο όρο), beach club, 2 εστιατόρια, γυμναστήριο και spa.  Η ΑΕΕΑΠ συνέχισε την περασμένη χρονιά να τοποθετείται και στο κέντρο της Αθήνας, με τις πιο  σημαντικές επενδύσεις της, αξίας 7,2 εκατ. ευρώ, να αφορούν την απόκτηση δύο διατηρητέων ακινήτων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Το πρώτο από τα δύο, που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 66-68 και Καπνικαρέας 5, στο Μοναστηράκι, διαθέτει καταστήματα επιφάνειας 1,6 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Το δεύτερο που αποτελείται από κατοικίες και καταστήματα, συνολικής επιφάνειας άνω των 700 τ.μ., βρίσκεται στη συμβολή των οδών Αδριανού 66 και Αιόλου 4 στην Πλάκα. Συνολικά, η εταιρεία πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 295 εκατ. ευρώ το 2018.

  Η Trastor

  Μετά τις αγοραπωλησίες που πραγματοποίησε η Trastor το 2018, η αξία του χαρτοφυλακίου της ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ - διαμορφώθηκε σε περίπου 110 εκατ. ευρώ. Οι πιο χαρακτηριστικές από αυτές περιλαμβάνουν την απόκτηση σε τίμημα ύψους 4 εκατ. ευρώ του πολυτελούς κτηρίου στην Λεωφόρο Κηφισίας 278 και την οδό Αγρινίου στο Χαλάνδρι που ανήκε στην Προμότ Λαϊνόπουλος και φιλοξενεί την αντιπροσωπεία αυτοκινήτων Peugeot. Το ακίνητο αποτελείται από δύο υπόγεια με χώρους στάθμευσης και αποθήκες 822 τ.μ. έκαστο, ισόγειο εκθεσιακό χώρο 318 τ.μ., συνεργείο 283 τ.μ., μεσοπάτωμα 276 τ.μ. και τρεις ορόφους γραφείων συνολικής επιφάνειας 1.133 τ.μ. Η ίδια εταιρεία απέκτησε, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προς 965 χιλ. ευρώ, τον έβδομο όροφο, επιφάνειας περίπου 783 τ.μ., που βρίσκεται στο κτήριο καταστημάτων και γραφείων Πολιτεία Business Center στην λεωφόρο Μεσογείων 109-111 στους Αμπελόκηπους. Στο συγκεκριμένο όροφο βρισκόταν η έδρα της τεχνικής εταιρείας Αττικάτ, η οποία το διάστημα 1994-2000, κατασκεύασε το Πολιτεία Business Center,  του οποίου αρχιτέκτονας είναι το γραφείο Αγιοστρατίτη.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων