Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 27-Δεκ-2018 08:51

  Στην τελική ευθεία για το Euronext ο Τιτάνας

  Στην τελική ευθεία για το Euronext ο Τιτάνας
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ξεκινά σήμερα η περίοδος αποδοχής της δημόσιας πρότασης ανταλλαγής για την απόκτηση του συνόλου των κοινών και προνομιούχων μετοχών της Τιτάν, ονομαστικής αξίας 3,45 ευρώ έκαστη, έναντι νέων μετοχών που θα εκδοθούν από την Titan Cement International (TCI), με σχέση ανταλλαγής μίας μετοχής της TCI για κάθε μία μετοχή της Τιτάν.

  Η περίοδος αποδοχής ολοκληρώνεται στις 25 Ιανουαρίου 2019 και τα αποτελέσματα της Δημόσιας Πρότασης αναμένεται να ανακοινωθούν στις 28 Ιανουαρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι δίκαιο και εύλογο αντάλλαγμα ανά κοινή και προνομιούχο μετοχή της Τιτάν διαμορφώθηκε τελικώς σε 21,05 και 17,65 ευρώ αντίστοιχα.

  Για να έχει επιτυχία η πρόταση και να ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα πρέπει να συγκεντρώσει το 90% των κοινών και το 90% των προνομιούχων. Στη συνέχεια θα ασκηθεί το δικαίωμα για την απόκτηση και των υπολοίπων μετοχών. Με βάση το χρονοδιάγραμμα, η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της Titan Cement International στο χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στο Euronext Παρισίων και στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα πραγματοποιηθεί στις 31 Ιανουαρίου 2019 (ή περί την ημερομηνία αυτή).

  Σημειώνεται πως η TCI που θα αποτελέσει  (με την επιφύλαξη ολοκλήρωσης της προσφοράς)  τη νέα απώτατη μητρική εταιρεία του Ομίλου, δημιουργήθηκε νωρίτερα μέσα στο 2018 από τους βασικούς μετόχους και μέλη των ιδρυτικών οικογενειών του Τιτάνα υπό τη μορφή της ανωνύμου εταιρείας. Ιδρυτικά μέλη της νέας εταιρείας είναι οι Ανδρέας, Λεωνίδας, Νέλλος, Τάκης και Παύλος Κανελλόπουλος και οι Λένα, Αλεξάνδρα και Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

  Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση, η απόφαση για την επικείμενη εισαγωγή της εταιρείας στο Euronext Βρυξελλών, με παράλληλη διαπραγμάτευση στα Χρηματιστήρια Αθηνών και Euronext Παρισίων, καθώς και η μεταφορά της καταστατικής έδρας στις Βρυξέλλες, εντάσσεται στο πλαίσιο του εξωστρεφούς προσανατολισμού της εταιρείας και της αναβάθμισης της πρόσβασης της στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων.

  Σήμερα ο Όμιλος ΤΙΤΑΝ (περιλαμβανομένων των κοινοπραξιών) διεξάγει πολυπεριφερειακές επιχειρηματικές δραστηριότητες και διαθέτει συνολικά 14 μονάδες παραγωγής τσιμέντου, εκ των οποίων δύο βρίσκονται στις Ηνωμένες Πολιτείες, τρεις στην Ελλάδα, δύο στην Αίγυπτο και από μια στην Αλβανία, τη Βουλγαρία, την ΠΓΔΜ, το Κοσσυφοπέδιο, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Βραζιλία. Η συνολική παραγωγική ικανότητα του Ομίλου σε τσιμέντο (περιλαμβανομένου του τσιμέντου, των μονάδων άλεσης και των υλικών με υδραυλικές ιδιότητες) ανέρχεται σε περίπου 27 εκατομμύρια τόνους κατ’ έτος. Ο Όμιλος αύξησε την παραγωγή του ακόμη και κατά τη διάρκεια της πρόσφατης οικονομικής ύφεσης, καθώς η παραγωγική του δυναμικότητα σε τσιμέντο αυξήθηκε κατά 29% μεταξύ του 2008 και του 2017.

  Όπως αναφέρεται στο σχετικό ενημερωτικό δελτίο, ο Όμιλος διαθέτει ένα γεωγραφικά διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο με κυρίαρχη θέση στις αγορές και τοποθέτηση των μονάδων κοντά στις τελικές αγορές. Η γεωγραφική διαφοροποίηση του Ομίλου αποτελεί μείζον πλεονέκτημα διαχρονικά καθώς οι συνθήκες σε επιμέρους αγορές διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό. Ο Όμιλος επωφελείται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής και διανομής που βρίσκονται κοντά στις τελικές αγορές και στις περισσότερες αγορές όπου δραστηριοποιείται κατατάσσεται μεταξύ των τριών καλύτερων της αγοράς

  Σήμερα το μερίδιο αγοράς από τις ΗΠΑ, την κυριότερη αγορά του Ομίλου, όπου ο Τιτάνας εισήλθε για πρώτη φορά το 1985, αυξήθηκε το 2017 αγγίζοντας το 58% του κύκλου εργασιών του Ομίλου και το 67,7% των EBITDA του Ομίλου.

  mailto:Nikos.chrissikopoulos@capital.gr" target="_blank">Nikos.chrissikopoulos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων