Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 20-Δεκ-2018 08:32

  Τέσσερις αλλαγές στον διαγωνισμό "καλλωπίζουν" τους λιγνίτες της ΔΕΗ

  Τέσσερις αλλαγές στον διαγωνισμό "καλλωπίζουν" τους λιγνίτες της ΔΕΗ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η επιτυχής έκβαση του διαγωνισμού για την αποεπένδυση των λιγνιτών της ΔΕΗ κρίνεται εν πολλοίς σήμερα, καθώς παρουσιάζεται και εγκρίνεται από την εταιρεία το τελικό κείμενο του συμφώνου πώλησης (SPA). Σε αυτό ενσωματώθηκαν τις τελευταίες ημέρες αλλαγές, μέσω των οποίων κυβέρνηση και ΔΕΗ φιλοδοξούν να πείσουν τους επενδυτές να προσέλθουν με ικανοποιητικές προσφορές στο διαγωνισμό που θα ολοκληρωθεί στις 15 Ιανουαρίου, με την ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή. 

  Το κλίμα τις τελευταίες ημέρες είχε επιδεινωθεί, ιδιαίτερα μετά τα αρνητικά μηνύματα που εξέπεμψαν οι συμμετέχοντες, όπως για παράδειγμα η τσεχική Seven Energy.

  Ωστόσο, με τις προβλέψεις του SPA, ενσωματώνονται νέοι όροι και ικανοποιούνται βασικά αιτήματα των επενδυτών, εξέλιξη που πιθανόν να διαφοροποιήσει το κλίμα και να ανοίξει το δρόμο για την επιτυχία του διαγωνισμού.

  Ποιες είναι αυτές οι νέες αλλαγές;

  Πρώτον χθες με τροπολογία στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ, ψηφίστηκε η δυνατότητα για τους εργαζόμενους στις υπό πώληση μονάδες να μπορούν να μετακινηθούν στη ΔΕΗ ή το ΔΕΔΔΗΕ, μειώνοντας το εργασιακό κόστος και επομένως βελτιώνοντας τα λειτουργικά μεγέθη για τις υπό πώληση εταιρείες. Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο αφορά πρωτίστως τη Μεγαλόπολη, ενώ ο αριθμός των εργαζόμενων που θα μετακινηθούν θα βρίσκεται σε συνάρτηση με το ύψος του παθητικού που εμφανίζουν οι εταιρείες. 

  Δεύτερον χθες ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι μέχρι το 2025 δε θα τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση για τη χορήγηση ενισχύσεων για μονάδες άνθρακα. Αυτό σημαίνει ότι αίρεται και η τελευταία αβεβαιότητα, ώστε να εγκριθούν τα περίφημα ΑΔΙ και για τις λιγνιτικές μονάδες, τα οποία και θα χορηγηθούν για τουλάχιστον έξι χρόνια. Πλέον απομένει να προσδιοριστεί το ύψος τους από την ελληνική κυβέρνηση και να προχωρήσει η έγκριση από τις υπηρεσίες της ΕΕ, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο τρίμηνο.

  Τρίτον, σύμφωνα με πληροφορίες στο σύμφωνο πώλησης θα υπάρχει πρόβλεψη, που αφορά κυρίως την εταιρεία της Φλώρινας, ότι θα εξασφαλίζεται σταθερή τιμή για τον αναγκαίο για τη λειτουργία του εργοστασίου λιγνίτη, για όσο διάστημα παραμένει η εκκρεμότητα με τα  ορυχεία της περιοχής. 

  Οι νέες αυτές ρυθμίσεις έρχονται να προστεθούν και στην ήδη ψηφισμένη κατάργηση του τέλους λιγνίτη και είχαν ζητηθεί από όλους τους επενδυτές.

  Ωστόσο, μέχρι χθες κανείς εκ των συμμετεχόντων δεν θέλησε να ανοίξει τα χαρτιά του και να προβεί σε κάποιο σχόλιο. 

  Όλοι αναμένουν σήμερα να παραλάβουν και επίσημα το σύμφωνο πώλησης, ώστε να προχωρήσουν άμεσα τους κρίσιμους υπολογισμούς, που θα κρίνουν τη συμμετοχή ή όχι στην τελική φάση με την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς στις πρώτες ημέρες του νέου έτους.
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων