Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 18-Δεκ-2018 08:26

  "Κλειδώνουν" άμεσα οι συμπράξεις για τα ΕΛΠΕ

  "Κλειδώνουν" άμεσα οι συμπράξεις για τα ΕΛΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Πιθανόν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, μέχρι τα Χριστούγεννα, να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα οριστικά σχήματα που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, εκτιμούν πηγές της διοίκησης του ομίλου.

  Από πλευράς ΕΛΠΕ, η εικόνα που υπάρχει είναι ότι οι διαδικασίες τρέχουν, οι επενδυτές είναι ενεργοί και "ξεσκονίζουν” μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια προκειμένου να έχουν πλήρη εικόνα και να είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προσφορές τους.

  "Δεν βλέπουμε κανέναν λόγο να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Το αντίθετο, ενδεχόμενη παράταση της αβεβαιότητας του διαγωνισμού, δημιουργεί θέμα για τον όμιλο και την εταιρεία, που θα πρέπει να συνεχίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία τους” ανέφεραν χθες πηγές της διοίκησης στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνάντησης με εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις γιορτές. 

  "Θα θέλαμε εάν ήταν δυνατόν ο διαγωνισμός να έχει τελειώσει από πέρυσι. Υπάρχουν μια σειρά από επιχειρησιακά ζητήματα για τα οποία δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις και αυτό δεν μπορεί να παρατείνεται επ᾽ αόριστον” σημείωναν οι ίδιες πηγές.

  Σε ό,τι αφορά το διαφαινόμενο σχηματισμό κοινοπραξιών από τους συμμετέχοντες στην τελική φάση του διαγωνισμού, η αίσθηση που υπάρχει από πλευράς του ομίλου είναι ότι επιχειρείται να δημιουργηθούν joint ventures ικανά να "σηκώσουν” το βάρος της συναλλαγής, η οποία χρονικά συμπίπτει με την καλύτερη ιστορικά περίοδο του ομίλου, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας και οικονομικών μεγεθών όσο και σε επίπεδο προοπτικών (ΙΜΟ 2020).

  Σε ό,τι αφορά τα σχήματα, όπως και το ΤΑΙΠΕΔ, έτσι και η διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων είναι σε γνώση του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη: αφενός μεταξύ της Glencore και του αμερικανικού fund Carlyle αφετέρου μεταξύ της Vitol και της αλγερινής Sonatrach.

  Εκτός όμως από τους μνηστήρες του διαγωνισμού, το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων του κλάδου, έχει προσελκύσει και η δραστηριότητα της έρευνας και παραγωγής, που αποτελεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα για τον όμιλο. Οι εξελίξεις στον τομέα αναμένεται να είναι ραγδαίες την επόμενη χρονιά και τα Ελληνικά Πετρέλαια βλέπουν με αισιοδοξία την έναρξη των γεωτρήσεων, που εφόσον στεφθούν με επιτυχία θα προσδώσουν νέα δυναμική στον όμιλο. Πάντως σε ό,τι αφορά τα θέματα που είχαν προκύψει στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης για τον τομέα της έρευνας και παραγωγής ΥΑ, φαίνεται να έχουν οριστικά επιλυθεί με το Δημόσιο να διατηρεί ενισχυμένη μετοχική παρουσία και δικαιώματα βέτο στην εταιρεία upstream. 

  Στην εμπορία καυσίμων, η ΕΚΟ ετοιμάζει τη δική της αντεπίθεση με στόχο να αξιοποιηθεί το δίκτυο των πρατηρίων ώστε να μπορέσουν να μετατραπούν σε σημεία παροχής ενεργειακών υπηρεσιών και να αποτελέσουν τα οχήματα για την πιθανή είσοδο σε νέες ενεργειακές αγορές (ηλεκτρισμός, φυσικό αέριο, ενεργειακές υπηρεσίες, ΑΠΕ).

  Αλλά και στην ηλεκτρική ενέργεια η Elpedison θα κλείσει τη χρονιά με λειτουργική κερδοφορία, έχοντας διασφαλίσει την υγιή ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου της, παρά τις προκλήσεις που υπάρχουν στον κλάδο και τα θεσμικά και ρυθμιστικά εμπόδια που έχουν καθηλώσει την αγορά. Τόσο η Elpedison όσο και ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην αγορά του φυσικού αερίου χωρίς να κρύβουν το ενδιαφέρον τους και για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. Πηγές της διοίκησης υπενθυμίζουν σε αυτήν την κατεύθυνση, παλαιότερες δηλώσεις ότι ο όμιλος στοχεύει να διατηρήσει την παρουσία του στην αγορά του φυσικού αερίου είτε μέσω της ΔΕΠΑ είτε με αυτόνομη δραστηριοποίηση.  
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων