Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 19:25

  Μανώλης Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πρασινίζει

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Μανώλης Παναγιωτάκης: Η ΔΕΗ πρασινίζει

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Η ΔΕΗ ήταν από τις πρώτες εταιρείες διεθνώς που ασχολήθηκε με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ωστόσο μια σειρά από λάθη συνετέλεσαν ώστε να έχει σήμερα χαμηλό μερίδιο στην αγορά. Πλέον έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και προχώρα το στρατηγικό πλάνο για την ανάπτυξη 2 GW ΑΠΕ μέχρι το 2030 από την εταιρεία, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Επιχείρησης, Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου "η Ωρα της Ελληνικής Οικονομίας".

  Όπως είπε, μέχρι το 2020 η εταιρεία θα αναπτύξει 600 ME ανανεώσιμων που θα προσθέσουν €85 εκατ. λειτουργική κερδοφορία ετησίως. Μεταξύ των έργων που προχωρά ή έχει υλοποιήσει η ΔΕΗ περιλαμβάνεται η ανακαίνιση 10 παλιών αιολικών πάρκων και ενός μικρού υδροηλεκτρικού, ενώ προχωρά η προκήρυξη για το αιολικό στην Άνδρο καθώς και η προκήρυξη για το μεγάλο έργο στην Ροδόπη. Η εταιρεία επίσης θα επιδιώξει ισχυρή παρουσία στην επόμενη δημοπρασία της ΡΑΕ ενώ παράλληλα ο κ Παναγιωτακης προανήγγειλε την σύναψη συμφωνίας με ελληνική εταιρεία που δραστηριοποιείται στις ΑΠΕ. Παράλληλα η ΔΕΗ προχωρά τα ολοκληρωμένα σχέδια σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες για την γεωθερμία.

  Η ΕΕ έχει αναλάβει δυσανάλογα μεγάλη πρωτοβουλία και μεγάλο βάρος, σε σχέση με το διεθνές γίγνεσθαι σε σχέση με τους στόχους για τους ρύπους και αυτό έχει πολλές επιπτώσεις στην αγορά της ενέργειας, αλλά και στη βιομηχανία της διύλισης ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων, Αντρέας Σιάμισιης.

  Για την ενεργειακή μετάβαση και το στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό ο κύριος Σιάμισιης σημείωσε ότι δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με τους στόχους που έχουν τεθεί ωστόσο θα πρέπει να υπάρξει μία επιλογή των προτεραιοτήτων με βάση την οικονομικότητα και την αποδοτικότητα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο όμιλος των ΕΛΠΕ έχει το προνόμιο να έχει παρουσία και στις τρεις αγορές τόσο του πετρελαίου ότι ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Υπογράμμισε ότι οι στόχοι της μετάβασης πρέπει να λαμβάνουν υπόψη όλες τις παραμέτρους παραγωγής, δίνοντας ως παράδειγμα τη λιγνιτική παραγωγή η οποία, όπως είπε, δεν μπορεί να εξαλειφθεί από τη μια μέρα στην άλλη, καθώς υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες όπως η ασφάλεια εφοδιασμού αλλά και κοινωνικοί λόγοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Αλλά και για τις ΑΠΕ τόνισε ότι η επίτευξη των στόχων δεν μπορεί να γίνει μόνο με μικρά έργα, αλλά χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις με τη συνδρομή διεθνών κεφαλαίων. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να δίνουμε τα κατάλληλα σήματα προς τους διεθνείς επενδυτές, υπογράμμισε.

  Την πίστη του ότι οι διαγωνισμοί της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για την εγκατάσταση νέων έργων ΑΠΕ που ξεκίνησαν φέτος και θα συνεχιστούν με τις επόμενες δημοπρασίες το Δεκέμβριο αλλά και το 2019 και το 2010 θα πάνε ακόμη καλύτερα εξέφρασε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ενέργειας Μιχάλης Βερροιόπουλος.

  Τέλος στο έργο και τις προτεραιότητες του ΔΕΔΔΗΕ αναφέρθηκε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στέφανος Οκταποδάς τονίζοντας ότι στόχος της εταιρείας είναι η καλύτερη διαχείριση του δικτύου με το χαμηλότερο κόστος που θα περάσει στους χρήστες και το τελικό καταναλωτή.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων