Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 03-Δεκ-2018 09:25

  Ελλάκτωρ: Αύξηση στις ενοποιημένες πωλήσεις στο εννεάμηνο

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Ελλάκτωρ: Αύξηση στις ενοποιημένες πωλήσεις στο εννεάμηνο

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 10:32

  Έμφαση στην αναδιοργάνωση του ομίλου Ελλάκτωρ έδωσε η νέα διοίκηση Καλλιτσάντση κατά τις πρώτες 100 ημέρες με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία το 2019, όπως αναφέρεται στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων εννεαμήνου.

  "Η επιτακτική ανάγκη οργανωτικής και λειτουργικής αλλαγής στον κλάδο της Κατασκευής με στόχο την επιστροφή στην κερδοφορία, επιβεβαιώνεται πλήρως από τις επιπτώσεις που είχαν τα έργα των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής και το τρίτο τρίμηνο στα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου. Έχουμε ήδη λάβει μία σειρά από μέτρα στις διεθνείς μας δραστηριότητες ώστε η εστίαση να μην είναι μόνο στο ανεκτέλεστο, αλλά και στη μελλοντική κερδοφορία. Τα μέτρα που λαμβάνουμε στοχεύουν στο να διασφαλίσουν πως εφεξής η Κατασκευή δεν θα αντισταθμίζει την κερδοφόρα απόδοση των άλλων δραστηριοτήτων μας. Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ εδώ και τέσσερις μήνες έχει εκκινήσει μία διαδικασία ανασυγκρότησης, με τη Διοίκηση να υλοποιεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα όλες τις μεταρρυθμίσεις που ενέκρινε η Γενική Συνέλευση των Μετόχων τον Ιούλιο του 2018. Αυτό θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε προκειμένου ο Όμιλος να μπορεί να επιστρέψει και πάλι μακροχρόνια αξία στους μετόχους" δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης.

  Τα μεγέθη 

  Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών το εννεάμηνο του 2018 παρουσίασε αύξηση 1,4% και διαμορφώθηκε σε € 1,381 δισ. έναντι € 1,362 δισ. την αντίστοιχη περίοδο του 2017. Οι τομείς με το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών ήταν τα Αιολικά (+21%), οι Παραχωρήσεις (+10%) και το Περιβάλλον (+5%). Μείωση 0,7% και 2% καταγράφηκε στον κύκλο εργασιών της Κατασκευής και της Ανάπτυξης Ακινήτων, αντίστοιχα, το υπό εξέταση διάστημα σε σύγκριση με το εννεάμηνο του 2017.

  Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε € 59,8 εκατ. το εννεάμηνο του 2018, έναντι € 125,4 εκατ. για την αντίστοιχη περίοδο 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIT) ήταν ζημίες € 16,8 εκατ., έναντι κερδών € 47,6 εκατ. για το αντίστοιχο διάστημα της προηγούμενης χρήσης. Σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων, ο Όμιλος παρουσίασε ζημίες € 77,4 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών € 1,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ τα μετά από φόρους αποτελέσματα ήταν ζημίες € 102,8 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών μετά τους φόρους € 27,5 εκατ. ευρώ, την αντίστοιχη περίοδο 2017. Τα ενοποιημένα αποτελέσματα του εννεαμήνου 2018 για τον Όμιλο περιλαμβάνουν τα παρακάτω ποσά με αρνητική επίδραση συνολικού ύψους € 160 εκατ., εκ των οποίων τα € 10 εκατ. αφορούν σε πρόβλεψη για παρακρατούμενους φόρους από τη δραστηριότητα των παραχωρήσεων, ενώ τα εναπομείναντα € 150 εκατ. προέρχονται από τη δραστηριότητα της κατασκευής (ΑΚΤΩΡ) στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

  Σύμφωνα με κύκλους της εταιρείας, τα μεγέθη φανερώνουν:

  -το οργανωτικό και λειτουργικό πρόβλημα της Άκτωρ εκτός συνόρων στον τομέα της κατασκευής

  -οι ζημιές στην Κατασκευή προέρχονται κυρίως από τα Βαλκάνια και αντιστάθμισαν πλήρως τη θετική απόδοση όλων των άλλων δραστηριοτήτων.

  - οι παραχωρήσεις, η θυγατρική ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και η Ηλέκτωρ καταγράφουν ισχυρή απόδοση.

  - η ενίσχυση της συμμετοχής κατά 6,5% στην Αττική Οδό είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με τη νέα στρατηγική της Ελλάκτωρ που προβλέπει τη διατήρηση της ηγετικής της θέσης στον τομέα των παραχωρήσεων. Η Αττική Οδός κατέγραψε αύξηση κυκλοφορίας 4% στο εννεάμηνο, ενισχύοντας τις ταμειακές ροές. 

  -Λόγω της συνεχώς αυξανόμενης εγκατεστημένης ισχύος της ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος καταγράφηκε υψηλότερο EBITDA (+27%). Στο εννεάμηνο η εγκατεστημένη ισχύς ήταν 289MW, σήμερα έχει φτάσει τα 296MW κι άλλα 195ΜW βρίσκονται σε φάση κατασκευής.

  - Η Ηλέκτωρ προχώρησε σε επαναδιαπραγμάτευση σύμβασης στην Κύπρο, με αποτέλεσμα να μπορεί να επεξεργαστεί έως 120.000 τόνους απορριμμάτων επιπλέον τον χρόνο και να αντιστρέψει πρόβλεψη ύψους 4,2 εκατ. ευρώ.

  -Στον τομέα ανάπτυξης ακινήτων, βρίσκεται σε εξέλιξη η β’ φάση ανάπτυξης του Εμπορικού Πάρκου Smart Park επεκτείνοντας τα παρόντα 36.500 τ.μ. κτηρίων σε συνολικά 50.000 τ.μ. και διπλασιάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων και των χώρων εστίασης. Ήδη έχουν υπογραφεί προσύμφωνα μίσθωσης για σχεδόν το 50% των χώρων της επέκτασης. 

  Οι 100 πρώτες ημέρες 

  Όπως επισημαίνουν κύκλοι της εταιρείας, κατά τις πρώτες ημέρες διοίκησης Καλλιτσάντση:

  - έμφαση έχει δοθεί  στην καταγραφή κι αποφασιστική αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων στην Κατασκευή.

  -Έχουν ληφθεί αυστηρότατα μέτρα παρακολούθησης και ελέγχου της κατασκευής σε επίπεδο ρευστότητας, κόστους και ρίσκου. 

  - Στην Άκτωρ έχει αντικατασταθεί το σύνολο των διευθυντικών στελεχών στα Κεντρικά (Διευθύνων Σύμβουλος, Οικονομικός Διευθυντής, Νομικός Σύμβουλος), ενώ σύμφωνα με πληροφορίες έχουν γίνει αλλαγές και σε υπεύθυνους έργων στα Βαλκάνια. 

  - Σύμφωνα με πηγές του Ομίλου, στη Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν συμμετέχει πλέον κανένα πρόσωπο που είχε άμεση εμπλοκή σε ζητήματα κανονιστικής συμμόρφωσης τα τελευταία χρόνια. 

  -Έχει διοριστεί Επιχειρησιακός Διευθυντής ειδικά για την ΑΚΤΩΡ που υποστηρίζεται από task force, το Νομικό Σύμβουλο, τον Οικονομικό Διευθυντή και εξειδικευμένο εξωτερικό σύμβουλο.  

  Σημειώνεται ότι η Άκτωρ, ως η μεγαλύτερη εταιρεία υποδομών στην Ελλάδα με μερίδιο αγοράς άνω του 40%, διαθέτει ανεκτέλεστο 1,6 δισ. ευρώ κι επιπλέον έργα 166 εκατ. ευρώ μετά τις 30.09.18.

  Επίσης, σε επίπεδο ομίλου, έχουν ήδη αρχίζει να υλοποιούνται σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης με υποστήριξη ειδικού εξωτερικού συμβούλου και την επίβλεψη του Προέδρου της Ελλάκτωρ, κ. Γιώργου Προβόπουλου. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες, ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές και στα 21 Διοικητικά Συμβούλια των θυγατρικών του Ομίλου. 

  Την ίδια στιγμή, ο μέχρι πρότινος Μεταβατικός Διευθύνων Σύμβουλος της Άκτωρ, κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, καθίσταται πλέον ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος αυτής "δεδομένης της εξαιρετικά επιτυχημένης πορείας του αυτούς τους τέσσερις μήνες στην προσπάθεια για αναδιάταξη της Άκτωρ" όπως σημειώνουν κύκλοι της διοίκησης. 

  Κατά τις 100 πρώτες ημέρες, καλύφθηκε το σύνολο σχεδόν των διευθυντικών στελεχών που απουσίαζε σε επίπεδο Ομίλου. Ως εκ τούτου, ορίστηκε νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής Ομίλου που θα είναι υπεύθυνος μεταξύ άλλων για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των στρατηγικών και επιχειρησιακών σχεδίων και διαδικασιών, τη βελτιστοποίηση της εταιρικής και οργανωτικής δομής και την αύξηση της αποδοτικότητας.  

  Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της Ομιλικής κουλτούρας και της αποτελεσματικής επικοινωνίας εντός κι εκτός της Ελλάκτωρ  συστάθηκε και στελεχώθηκε Διεύθυνση Εταιρικής Επικοινωνίας, ενώ έχει ήδη επιλεγεί και θα αρχίσει να εργάζεται για την Ελλάκτωρ από τον Ιανουάριο, Διευθυντής Ανθρώπινου Δυναμικού Ομίλου και Διευθυντής Πληροφορικής Ομίλου. Τέλος, θα αρχίσει να εργάζεται για την Άκτωρ εντός Δεκεμβρίου, εμπορικός Διευθυντής. 

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων