Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 08:05

  Θέμα χρόνου οι οριστικές αποφάσεις των τραπεζών για τη Forthnet

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θέμα χρόνου οι οριστικές αποφάσεις των τραπεζών για τη Forthnet

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου
   
  Ως θέμα χρόνου χαρακτηρίζουν τραπεζικές πηγές τις οριστικές αποφάσεις για την κατάληξη του διαγωνισμού με αντικείμενο την πώληση ή μη της Forthnet.
   
   
  Στο τελευταίο διάστημα υπήρξε εκ νέου κινητικότητα στη διαγωνιστική διαδικασία, με τα team των δύο διεκδικητών, το σχήμα Vodafone-Wind και τον όμιλο Ant1, να μετέχουν σε ξεχωριστές τηλεδιασκέψεις επί ζητημάτων που αφορούν τις δεσμευτικές προτάσεις που κατέθεσαν.
   
   
  Οι διευκρινήσεις που δόθηκαν μεταφέρθηκαν στις πωλήτριες τράπεζες και οι δύο προτάσεις τέθηκαν υπό πλήρη αξιολόγηση. Στο πλαίσιο αυτό, ο σύμβουλος του διαγωνισμού εμφανίζεται να έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των δύο προτάσεων και να έχει αποστείλει η σχετική εισήγηση προς τις πωλήτριες τράπεζες, οι οποίες έχουν διαμηνύσει την πρόθεση τους να ξεκαθαρίσει, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, το ζήτημα της πώλησης των συμμετοχών και των δανείων που κατέχουν στην τηλεπικοινωνιακή εταιρεία. Όπως μεταφέρεται χαρακτηριστικά, πλέον η διαδικασία έχει προσλαμβάνει χαρακτηριστικά "make or break” και αυτό θα αποτυπωθεί στην επικείμενη συνάντηση του NPLs Forum.
   
   
  Όπως έχει γράψει το Capital.gr., η περίπτωση της Forthnet θεωρείται μια από τις πλέον απαιτητικές από όσες χειρίζονται οι τράπεζες, στο πλαίσιο του NPL Forum, της διατραπεζικής πλατφόρμας που έχει συσταθεί για τη διαχείριση των κοινών πιστούχων. Μείζον, λόγου χάρη, είναι το εύρος των ρυθμίσεων (κουρέματος) στα δάνεια της Forthnet που είναι διατεθειμένες να δεχθούν οι τράπεζες, αλλά και η χρηματοδότηση που διαθέτουν ή έχουν εξασφαλίσει οι δύο διεκδικητές.
   
   
  Στην περίπτωση των Vodafone-Wind, το ζήτημα της κεφαλαιακής επάρκειας εμφανίζεται εξασφαλισμένο δεδομένης της υποστήριξης που έχουν οι δύο εταιρείες από τους μετόχους τους. Σημειωτέον ότι η Vodafone σχετικά πρόσφατα ολοκλήρωσε τη διαδικασία εξαγοράς της Cyta Ελλάδος, ενώ η Wind στο τέλος του 2017 είχε ρευστότητα 150 εκατ. ευρώ (σ.σ. είχε συνάψει ομολογιακό δάνειο 106,6 εκατ. ευρώ), η οποία προορίζεται μεταξύ άλλων και για το project της Forthnet. Στο πλαίσιο αυτό, πηγές της αγοράς έκαναν επίσης λόγο για επαφές του ομίλου Ant1 με την Pillarstore, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάποια συμφωνία συνεργασίας.
   
   
  Σε ό,τι αφορά στις ανησυχίες που είχαν διατυπωθεί, στο ενδεχόμενο εξαγοράς της Forthnet, πως μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε τον ανταγωνισμό και θα περιόριζε τις επιλογές των καταναλωτών, στελέχη της τηλεπικοινωνιακής αγοράς έκαναν λόγο για την πρόσφατη απόφαση της DG Comp που έδωσε, άνευ όρων, το "πράσινο φως" . στην T-Mobile (Deutsche Telekom) για την εξαγορά της Τele2 στην Ολλανδία, ανοίγοντας το δρόμο σε μια συμφωνία που θα μειώσει τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους επί ολλανδικού εδάφους από τέσσερις σε τρεις. Έτεροι παράγοντες της αγοράς επισήμαιναν από την πλευρά τους πως η περίπτωση της Ολλανδίας είναι διαφορετική καθώς αφορά την αγορά της κινητής τηλεφωνίας, ενώ εκεί λειτουργούν 86 MVNOs (εικονικοί πάροχοι κινητής τηλεφωνίας), ενώ στην Ελλάδα ουδείς.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων