Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 30-Νοε-2018 07:44

  ΕTE: Αρωγός σε επιθετικότερη μείωση των NPLs, το υψηλό coverage ratio

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  ΕTE: Αρωγός σε επιθετικότερη μείωση των NPLs, το υψηλό coverage ratio

  Της Νένας Μαλλιάρα

  Μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μεγαλύτερη κατά 400 εκατ. ευρώ του αρχικού στόχου που είχε θέσει για φέτος, θα πετύχει η Εθνική Τράπεζα, διαμορφώνοντας τα NPEs της στα 15,6 δισ. ευρώ. Ακολούθως, ο αρχικός στόχος για NPEs στα 13,1 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019, διαμορφώνεται στα 12,6 δισ. ευρώ. Για το 2020 και 2021, ο στόχος για τα NPEs είναι να υποχωρήσουν στα 9,3 και 6 δισ. ευρώ αντίστοιχα. 

  Το συγκεκριμένο πλάνο μείωσης που έχει υποβληθεί στον SSM, προβλέπει μείωση του δείκτη NPE κάτω του 20% το 2021. Η μείωση των NPEs κατά 10 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία θα επιτευχθεί κατά 4,6 δισ. ευρώ με πωλήσεις και τιτλοποιήσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων, κατά 2,5 δισ. ευρώ με ρευστοποιήσεις, κατά 2 δισ. ευρώ με ιάσεις ρυθμισμένων δανείων και αφέσεις χρέους και κατά 500 εκατ. ευρώ με διαγραφές. 

  Αναφορικά με τις πωλήσεις NPLs, μέσα στο α΄ τρίμηνο 2019 θα ολοκληρωθεί η πώληση χαρτοφυλακίου 1 δις. ευρώ, εξασφαλισμένων δανείων μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων και μέσα στο β΄ τρίμηνο 2019, η πώληση ανεξασφάλιστων NPLs 700 εκατ. ευρώ (οφειλές από πιστωτικές κάρτες, καταναλωτικά δάνεια και μικρά επαγγελματικά δάνεια).

  Και η Εθνική Τράπεζα μελετά τα σχέδια που έχουν υποβάλει ΤτΕ και ΤΧΣ για τη μείωση των NPLs, αλλά και τις δυνατότητες για δική της λύση, όπως αναφέρθηκε στην χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου στους αναλυτές. Το νέο business plan, μάλιστα, που θα παρουσιάσει η διοίκηση της ΕΤΕ στις αρχές του επόμενου έτους θα είναι πιο "επιθετικό" στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στην Τράπεζα από το υψηλό coverage ratio που διαθέτει, καθώς επίσης και τους χαμηλότερους δείκτες NPE και δανείων σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημερών.

  Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση μέχρι 90 ημέρες του Ομίλου ανέρχεται σε 30,4% και η κάλυψή τους από ενέχυρα και μετρητά ανέρχεται στο 82,4%. Η Τράπεζα παρουσιάζει επίσης τον υψηλότερο δείκτη κάλυψης στα δάνεια που κατατάσσονται στο stage 3 (πλέον επισφαλές κομμάτι του χαρτοφυλακίου), ο οποίος ανέρχεται σε περίπου 56%.

  Ιδιαίτερη αναφορά έγινε χθες και στο πρόγραμμα πλειστηριασμών της Τράπεζας, το οποίο κερδίζει συνεχώς έδαφος. Ενδεικτικά, οι πλειστηριασμοί του Οκτωβρίου προσεγγίζουν το σύνολο των πλειστηριασμών που διενήργησε η ΕΤΕ μέσα στο γ΄ τρίμηνο. Μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου 2018 η Τράπεζα είχε προγραμματίσει 1.300 πλειστηριασμούς, εκ των οποίων το 32% ήταν επιτυχείς, 39% ματαιώθηκαν και 295 απέβησαν άκαρποι. Οι πλειστηριασμοί Οκτωβρίου ανήλθαν σε 413 έναντι 479 σε όλο το γ΄ τρίμηνο.
   


   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων