Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 29-Νοε-2018 07:57

  Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς: "Σκιές" και στις λογιστικές καταστάσεις της FFG για το 2016

  Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς: "Σκιές" και στις λογιστικές καταστάσεις της FFG για το 2016
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου
   
   
  Ολοκληρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς επί των λογιστικών καταστάσεων της Folli Follie για την οικονομική χρήση του 2016 η οποία, σε συνδυασμό με τις συναλλαγές και τα placement που πραγματοποίησαν οι βασικοί μέτοχοι της εταιρείας στο Χρηματιστήριο αλλά και τα ευρήματα επί του ισολογισμού, αναμένεται να οδηγήσει στην επιβολή νέων διοικητικών κυρώσεων.
   
   
  Η εποπτική αρχή είχε επιβάλει πρόστιμα συνολικού ύψους 4,02 εκατ. ευρώ στην εταιρεία και σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου, των Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου συμπεριλαμβανομένων, για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων για τη χρήση 2017”. Σύμφωνα με το αιτιολογικό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, "μέσω των ως άνω οικονομικών καταστάσεων, τα πρόσωπα αυτά παρείχαν πληροφορίες που έδωσαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας”.
   
   
  Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο διάστημα που μεσολάβησε προχώρησε σε αντίστοιχη έρευνα και για τη χρήση του 2016, αξιοποιώντας και τα αποτελέσματα των ελέγχων της Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ). Η έρευνα, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, έχει ολοκληρωθεί και έχουν στοιχειοθετηθεί νέες παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, με δεδομένο ότι "μέσω των οικονομικών καταστάσεων... δόθηκαν ψευδείς ή παραπλανητικές ενδείξεις σχετικά με την τιμή της μετοχής της εταιρείας”.
   
   
  Υπενθυμίζεται πως το βούλευμα που στηρίζεται στις παραδοχές του πορίσματος της ΕΛΤΕ, με το οποίο δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου, του ορκωτού λογιστή και του CFO Folli Follie Group Sourcing Limited αναφέρεται πως "υπάρχουν πολύ σοβαρές ενδείξεις ότι η εταιρεία όχι μόνο για το 2017 αλλά με μεγάλη βεβαιότητα επί σειρά ετών, δηλαδή κατ’ εξακολούθηση, δημοσιοποιούσε ανακριβείς οικονομικές καταστάσεις, διογκώνοντας και τον κύκλο των πωλήσεών της και τα κέρδη της και τα ταμειακά της διαθέσιμα, δημιουργώντας συστηματικά μάλιστα στους επενδυτές αλλά και στις Εποπτικές Αρχές μία παραπλανητική εικόνα για τις πραγματικές δυνατότητες της εταιρείας στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό".
   
   
  Τονίζεται, επίσης, χαρακτηριστικά πως "δεν είναι δε τυχαίο το γεγονός ότι από τον έλεγχο των χρηματιστηριακών συναλλαγών των μελών του ΔΣ προκύπτει ότι στις 5/9/17 ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος είχε προβεί σε πώληση 1.150.000 μετοχών της εταιρείας Folli Follie συνολικής αξίας 23 εκατομμυρίων ευρώ, ενέργεια που από μόνη της είναι ικανή να βλάψει το επενδυτικό κοινό και συνιστά χειραγώγηση πέραν της απατηλής σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων που παραπλάνησαν σωρεία επενδυτών που προχώρησε σε αγορά μετοχών και στη συνέχεια μετά την αποκάλυψη του οικονομικού σκανδάλου και του πανικού, που ακολούθησε ρευστοποίησε τις μετοχές καταγράφοντας ζημία χιλιάδων ευρώ".
   
   
  Τον Απρίλιο του 2017 - μικρό διάστημα αφότου είχε δημοσιοποιηθεί δηλαδή ο ισολογισμός του 2016 - ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος μέσω ιδιωτικής τοποθέτησης διέθεσε 200.000 μετοχές εισπράττοντας 3,79 εκατ. ευρώ. Ακολούθησε τον Μάιο της ίδιας χρονιάς πώληση πακέτων μετοχών από τον Δ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος πούλησε 1,1 εκατ. μετοχές της FFG, το 1,7% του μετοχικού της κεφαλαίου, έναντι 23 εκατ. ευρώ.
   
   
  Αντικατάσταση Βαρθαλίτη
   
   
  Εν αναμονή των εξελίξεων αυτών αλλά και των ενεργειών του οικονομικού εισαγγελέα που διερευνά την υπόθεση, η εταιρεία εμφανίζεται να προχωρά στη διαδικασία για τον επανέλεγχο των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση 2017 της Folli Follie, το πιθανότερο από τη PwC. Στόχος όπως έχει γράψει το Capital.gr, είναι η κατάθεση νέας αίτησης στον πτωχευτικό κώδικα και συγκεκριμένα στο άρθρο 106β, η οποία απαιτεί τη συναίνεση του 60% των ανέγγυων πιστωτών. Ζητούμενο συνεχίζει να αποτελεί η ρευστότητα για την εταιρεία, καθώς έχει δαπανηθεί πολύ μεγάλο μέρος των ταμειακών διαθεσίμων για την αποπληρωμή υποχρεώσεων (σε προμηθευτές, τράπεζες, προσωπικό), προπαραγγελίες, αμοιβές συμβούλων (Α&Μ, ΕΥ, Deloitte), δικηγορικών γραφείων κ.α. Όπως έχει γράψει το Capital.gr., τα ταμειακά διαθέσιμα της Folli στις αρχές Νοεμβρίου ανέρχονταν στα 4,6 εκατ. ευρώ, όταν στα τέλη του περασμένου Μαΐου, την περίοδο που κατατέθηκε η πρώτη αίτηση προστασίας από τους πιστωτές, είχε δηλωθεί ότι στο ταμείο της εταιρείας υπήρχαν 86,4 εκατ. ευρώ.
   
  Ωστόσο, η απόφαση για δέσμευση των ακινήτων της FFG και της οικογένειας Κουτσολιούτσου από Αρχής για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομη Δραστηριότητα, αλλάζει πλήρως τα δεδομένα για την κατάθεση σχεδίου εξυγίανσης καθώς η αξιοποίηση των ακινήτων αυτών είχε κομβικό ρόλο στην προσπάθεια να συναινέσουν οι ομολογιούχοι στο σχέδιο εξυγίανσης, με προσημείωση των ακινήτων για εξασφάλισή τους.. Αν και η εταιρεία προσέφυγε κατά της απόφασης, αρκετοί πλέον θεωρούν επίφοβο για τους ομολογιούχους να συνυπογράψουν ένα τέτοιο σχέδιο. 
   
   
  Διαβάστε ακόμη:

  - Folli-Follie: Η Folli Follie και τα "faux" placement της οικογένειας Κουτσολιούτσου
   
   
  -Folli Follie: "Μαγειρεμένους" ισολογισμούς από το 2007 δείχνει το βούλευμα δέσμευσης λογαριασμών

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων