Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 27-Νοε-2018 00:09

  Πώς η Eurobank Properties έγινε Grivalia και "επιστρέφει" στην Eurobank

  Πώς η Eurobank Properties έγινε Grivalia και "επιστρέφει" στην Eurobank
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Ήταν Αύγουστος του 2012 όταν για πρώτη φορά η Fairfax Holdings γίνεται ευρύτερα γνωστή στην ελληνική αγορά. Ο καναδικός επενδυτικός όμιλος, η ονομασία του οποίου προέρχεται από τη φράση Fair and Friendly Acquisitions, αποκτούσε τότε το 14,78% των μετοχών της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία Eurobank Properties που αποτελούσε θυγατρική της τράπεζας Eurobank, με πωλητή την Lamda Development.

  Είχε προηγηθεί μια εκτενής χαρτογράφηση της ελληνικής αγοράς και οικονομίας από τον Wade Burton, έναν από τους στενότερους συνεργάτες του Prem Watsa, του ινδικής καταγωγής Καναδού επικεφαλής της Fairfax. Ο Burton, αντιπρόεδρος της Hamblin Watsa, θυγατρικής της Fairfax, η οποία διαχειρίζεται κεντρικά όλες τις επενδύσεις του καναδικού ομίλου, είχε επισκεφθεί αρκετές φορές την Ελλάδα με το mandate να εντοπίσει πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες. Σημαίνοντα ρόλο είχε ο Γιώργος Χρυσικός, που από το 2006 είχε τοποθετηθεί στη θέση του Διευθυντή Επενδύσεων της Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ και δύο χρόνια μετά ανέλαβε καθήκοντα Γενικού Διευθυντή της εταιρείας.

  Το πρώτο αποτέλεσμα αυτής της έρευνας ήταν η τοποθέτηση της Fairfax στην Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, της πρώτης που πραγματοποιούσε ο καναδικός όμιλος στην Ελλάδα. Ακολούθησε υποχρεωτική δημόσια πρόταση, μέσω της οποίας το ποσοστό της Fairfax ανεβαίνει στο 41,65%. Τον Φεβρουάριο του 2014 ολοκληρώνεται η ενίσχυσή της μέσω ΑΜΚ με 193 εκατ. ευρώ και ακολουθεί η μετονομασία της εταιρείας επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία σε Grivalia Properties.

  Με τον Γιώργο Χρυσικό στο τιμόνι της, η εισηγμένη είχε ήδη ξεκινήσει ένα συντονισμένο πλάνο διεύρυνσης του χαρτοφυλακίου των ακινήτων της ΑΕΕΑΠ. Πέραν από την απόκτηση το 2013 χαρτοφυλακίου 14 ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ τα οποία θα εκμισθωθούν στο Ελληνικό Δημόσιο για 20 έτη, η Grivalia προχωρά στην απόκτηση ακινήτων, βιομηχανικών και εμπορικών, καθώς και αποθηκευτικών χώρων, ενώ το 2016 υλοποιεί τρεις ακόμη σημαντικές αγορές: αποκτά το Arcania Business Center στο Μαρούσι, το 50% των μετοχών της Piraeus Port Plaza 1 A.E., και πολυτελές κτίριο γραφείων επί της Β. Σοφίας 68 μετά από επιτυχή πλειοδοσία σε δημόσιο πλειστηριασμό.

  Στο τέλος του 2017 η αξία του χαρτοφυλακίου της Grivalia φθάνει στα 954 εκατ. ευρώ, έχοντας αποκτήσει εμβληματικό ακίνητο στο κέντρο του Πειραιά, αυτοτελές εμπορικό κατάστημα στη Νέα Ερυθραία Αττικής, δύο αυτοτελή εμπορικά ακίνητα στην Αθήνα και τη Γλυφάδα Αττικής, ακίνητο προβολής επί της Λεωφόρου Συγγρού 340, στην Καλλιθέα Αττικής, χαρτοφυλάκιο δεκαέξι ακινήτων – supermarket και οικόπεδα σε διάφορα σημεία της Ελλάδας και οριζόντιες ιδιοκτησίες – καταστήματα επί της Λ. Κηφισίας 49 στο Μαρούσι.

  Ταυτόχρονα η εισηγμένη αναπτύσσει και τη Grivalia Hospitality, την πλατφόρμα στο κομμάτι του τουρισμού και της φιλοξενίας, η οποία προχωρά σε σημαντικά deal και προσελκύει σημαντικά επενδυτικά κεφάλαια. Μεταξύ άλλων, πλειοδότησε σε διαγωνισμό για το ξενοδοχείο "Όλυμπος Νάουσα" στην Θεσσαλονίκη και συμφώνησε στην απόκτηση του 80% της εταιρίας Ναυσικά Α.Ε., μισθώτριας των Αστεριών στη Γλυφάδα μέχρι το 2081. Το ακίνητο προβλέπεται να ανακατασκευαστεί πλήρως σε υπερπολυτελές αστικό θέρετρο υπό τη διαχείριση πολύ γνωστής διεθνούς ξενοδοχειακής αλυσίδας. Η επένδυση θα δημιουργήσει περί τις 1.000 νέες θέσεις εργασίας και θα μεταμορφώσει κυριολεκτικά την έκταση των 285 στρεμμάτων των πρώην "Αστεριών Γλυφάδας".

  Μια από τις σημαντικότερες κινήσεις της Grivalia Hospitality είναι και η εξαγορά του "Pearl Island" στον Παναμά όπου είχε εξαγγελθεί πως θα υλοποιηθεί υπερ-πολυτελές  ξενοδοχειακό συγκρότημα Ritz Carlton Reserve. Τα επενδυτικά της σχέδια προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της M&G Investment Management Limited, του επενδυτικού βραχίονα της Prudential Group σε Μ. Βρετανία και Ευρώπη, που μέσω ΑΜΚ εισήλθε στο μετοχικό της κεφάλαιο.

  Πέραν της M&G, όλο αυτό το διάστημα η Grivalia πέτυχε να γίνει αποδέκτης τοποθετήσεων σημαντικών επενδυτικών κεφαλαίων του μεγέθους της PIMCO (5%) και άλλων funds. Σήμερα, η Fairfax ελέγχει το 51,43% της ΑΕΕΑΠ. Παράλληλα, από το 2014 μέχρι σήμερα η ΑΕΕΑΠ έχει μοιράσει κεφάλαια 133 εκατ. ευρώ στους μετόχους της, με τη μορφή μερισμάτων και επιστροφών κεφαλαίου. Αντίστοιχα, η Εσωτερική Αξία του Ομίλου (NAV) έφθασε στο ίδιο διάστημα από τα 8,53 ευρώ, στα 9,26 ευρώ (Ιούνιος 2018). Το NAV στο τέλος Σεπτεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε στα 907εκατ. ευρώ ή 8,96 ευρώ ανά μετοχή. Η εταιρεία διατηρεί χαρτοφυλάκιο 116 ακινήτων με αποτίμηση 1 δισ. ευρώ και ποσοστό πληρότητας 95%, ενώ εμφανίζει και 37 εκατ. ευρώ ταμειακά διαθέσιμα.

  Τι ακολουθεί

  Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ ανέφερε πως μέσω της προτεινόμενης συναλλαγής με τη Eurobank, η Grivalia αποκτά μια μοναδική ευκαιρία να περάσει σε μια νέα περίοδο. Όπως σημείωσε ο CEO Γ. Χρυσικός η συναλλαγή θα ενισχύσει την επιχειρηματική θέση της Grivalia, προσδίδοντας άμεση πρόσβαση σε ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο ακινήτων, αποφεύγοντας τις διαρθρωτικές ανεπάρκειες που προέκυψαν από τις πρόσφατες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς. Επιπλέον, οι μέτοχοι της Grivalia θα επωφεληθούν, μεταξύ άλλων, από την επιστροφή κεφαλαίου (0,42 ευρώ ανά μετοχή), την επανατοποθέτηση του "Νέου Ομίλου" (σ.σ. το νέο σχήμα που θα προκύψει από τη συγχώνευση) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και τη σημαντική βελτίωση της εμπορευσιμότητας των τίτλων τους.

  Επιπλέον, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση, οι μέτοχοι της Grivalia πέραν του premium 9% που ανακοινώθηκε, ωφελούνται από τη διανομή των ενδιάμεσων τίτλων και των τίτλων μειωμένης εξασφάλισης του SPV, αλλά και από τη διεύρυνση του χαρτοφυλακίου ακινήτων, αξίας 1 δισ. ευρώ επιπλέον, που θα τεθεί υπό νέα διαχείριση.  

  Να σημειωθεί ότι ο "Νέος Όμιλος" θα συνάψει 10ετή σύμβαση παροχής υπηρεσιών για τη διαχείριση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας του με τη νέα εταιρεία "Grivalia Management Company", η οποία θα συσταθεί πριν από την ολοκλήρωση της συγχώνευσης από βασικά μέλη της διοικητικής ομάδας της Grivalia και θα απασχολήσει το προσωπικό της Grivalia. Ο κ. Χρυσικός θα είναι ο εκτελεστικός Πρόεδρος και ένας από τους βασικούς ιδρυτικούς εταίρους της Grivalia Management Company με ποσοστό συμμετοχής 70%.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων