Συνεχης ενημερωση

  Κυριακή, 25-Νοε-2018 08:07

  "Μύλος" στο Λουξεμβούργο με τη ΦΑΓΕ

  "Μύλος" στο Λουξεμβούργο με τη ΦΑΓΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στο Κοινοβούλιο του Μεγάλου Δουκάτου, όπου μετέφερε την έδρα της το 2012, έχει μετατοπιστεί η κόντρα Κυβέρνησης – Αντιπολίτευσης για την επένδυση αλλά και τα φορολογικά έσοδα από τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.

  Ήταν το καλοκαίρι του 2016, όταν η διοίκηση της ΦΑΓΕ, είχε βρεθεί στο Μεγάλο Δουκάτο και είχε ανακοινώσει, παρουσία του τότε αναπληρωτή πρωθυπουργού του Λουξεμβούργο Etienne Schneider, τη δημιουργία εργοστασίου στο Λουξεμβούργο. Δύο χρόνια και κάτι μήνες μετά, η συγκεκριμένη επένδυση ύψους 100 εκατ. ευρώ, η οποία με βάση τον αρχικό προγραμματισμό θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2018 (δηλαδή σε λίγες ημέρες από σήμερα) δεν έχει προχωρήσει. Κάτι που έχει παραδεχθεί εμμέσως πλην σαφώς και η διοίκηση της ΦΑΓΕ, η οποία στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2017 είχε αναφέρει: "Η ημερομηνία ολοκλήρωσης της νέας μονάδας δεν μπορεί να καθοριστεί, λόγω των καθυστερήσεων στην εξασφάλιση των απαιτούμενων περιβαλλοντικών αδειών από τις αρχές του Λουξεμβούργου”.

  Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα με τη συγκεκριμένη επένδυση και τις δραστηριότητες της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο. Δημοσίευμα των Luxembourg Times (δημοσιεύθηκε στις 13/11/2018) αναφέρει πως οι διαμάχες γύρω από το σχεδιαζόμενο εργοστάσιο γιαούρτης της ΦΑΓΕ και τα προσδοκώμενα φορολογικά έσοδα από την εταιρεία, δεν έχουν μειωθεί καθώς: "Ο υπουργός οικονομίας Etienne Schneider επιβεβαίωσε ότι οι αρχικοί του αριθμοί ήταν ψευδείς". Είχε προηγηθεί στις 20 Σεπτεμβρίου κοινοβουλευτική ερώτηση του βουλευτή Laurent Mosar, σχετικά με τα φορολογικά έσοδα του σχεδιαζόμενου εργοστασίου γιαουρτιού της Fage International στο Bettembourg. Στην ερώτηση, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα των Luxembourg Times, ο Mosar ρώτησε τον υπουργό αν οι αριθμοί ήταν σωστοί. Η εταιρεία, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, θα είχε δημιουργήσει φορολογικά έσοδα ύψους 60 εκατ. ευρώ τη διετία 2017-2018, όπως είχε δηλώσει ο Schneider τον Σεπτέμβριο. Αντ’ αυτού από το έγγραφο Reporter.lu, προκύπτει ότι η εταιρεία δημιούργησε φορολογικά έσοδα 450.000 ευρώ την εξεταζόμενη περίοδο, ποσό που είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερο. Για την απόκλιση αυτή ο Schneider περιορίσθηκε να απαντήσει "mea culpa".

  Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η επένδυση της ΦΑΓΕ στο Λουξεμβούργο. Όπως έχει γράψει κατ’ επανάληψη το Capital.gr, αντιδράσεις υπάρχουν και από περιβαλλοντικές οργανώσεις αλλά και από τις τοπικές κοινωνίες. Ο κ. Laurent Zeimet, δήμαρχος του Bettembourg, είναι αντίθετος στη δημιουργία του εργοστασίου λόγω των προβλημάτων που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν στους υδάτινους πόρους, ενώ προβληματισμός υπάρχει και από την πλευρά του δημάρχου του Dudelange, Dan Biancalana (LSAP), ο οποίος δήλωσε "υποστηρίζουμε το έργο, αλλά όχι με κάθε τίμημα". Τον σκεπτικισμό του έχει εκφράσει και ο Carole Dieschbourg, υπουργός Περιβάλλοντος.

  Εν τω μεταξύ, πριν από λίγες ημέρες έγινε γνωστό πως η ΦΑΓΕ προχώρησε στην απόκτηση, έναντι 30 εκατ. ευρώ, έκτασης 150 στρεμμάτων στη βιομηχανική περιοχή Wolser, που βρίσκεται μεταξύ Bettembourg και Dudelange.

  Το αν ή όχι η συγκεκριμένη μονάδα θα λειτουργήσει μένει να φανεί. Το σχέδιο πάντως της γαλακτοβιομηχανίας, τα μεγέθη της οποίας συνεχίζουν να πιέζονται σημαντικά (9,9% πτώση στο εννεάμηνο, και 13,8% υποχώρηση στο τρίτο τρίμηνο), είναι η παραγωγή 40.000 τόνων γιαούρτης ετησίως. Για τη συγκεκριμένη παραγωγή απαιτούνται περί τους 180.000 τόνους πρώτης ύλης, που αποτελεί και τη μισή παραγωγή του Μεγάλου Δουκάτου (η Ελλάδα σήμερα παράγει 600.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος).

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ