Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 08:44

  Τέλη Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ

  Τέλη Ιανουαρίου ο διαγωνισμός για τα ΕΛΠΕ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Προς τα τέλη Ιανουαρίου προσδιορίζεται η ημερομηνία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών στο διαγωνισμό για την πώληση του 50,1% των ΕΛΠΕ, όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές (Glencore, Vittol) εμφανίζουν κινητικότητα και βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες ακόμη και για την δημιουργία συμμαχιών και ευρύτερων σχημάτων που θα καταθέσουν τις τελικές προσφορές. 

  Άλλωστε ο διαγωνισμός επιτρέπει στις εταιρείες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση να συζητήσουν και με άλλες εταιρείες, που ενδεχομένως θα θελήσουν να μπουν στο διαγωνισμό έστω και εάν δεν είχαν εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον.

  Οι ίδιες πηγές κοντά στο διαγωνισμό πάντως, επισημαίνουν και ένα άλλο θέμα που φαίνεται να έχει ανοίξει και αφορά στον μετοχικό έλεγχο της holding εταιρείας που θα δημιουργηθεί και στην οποία θα εισφερθεί η δραστηριότητα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων.

  Εκεί το Δημόσιο έχει καταθέσει σχέδιο που προβλέπει να αποκτήσει το 51% και το 49% να πάει στα ΕΛΠΕ. Στο αρχικό σχέδιο το Δημόσιο προβλεπόταν να έχει στη holding περίπου το ίδιο ποσοστό ίσως και λίγο αυξημένο (περίπου 36%) με αυτό που κατέχει σήμερα στα ΕΛΠΕ. Εδώ πληροφορίες αναφέρουν ότι εκφράζονται ενστάσεις από την πλευρά των επενδυτών, οι οποίοι θα κληθούν να έχουν μειοψηφική συμμετοχή χωρίς καθοριστική συμβολή στο μάνατζμεντ και ταυτόχρονα θα πρέπει να συμμετάσχουν στις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται.

  Επίσης εγείρονται ζητήματα που αφορούν στις επενδύσεις και τα κεφάλαια που θα πρέπει να εισφερθούν από το Δημόσιο, σε μια δραστηριότητα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου, όπως είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων. 

  Υπό το πρίσμα αυτό, το θέμα της holding των υδρογοναθράκων (η εταιρεία θα είναι ομπρέλα στις θυγατρικές των ΕΛΠΕ που σήμερα συμμετέχουν στις επιμέρους παραχωρήσεις ανά την Ελλάδα) φαίνεται να είναι η τελευταία εκκρεμότητα ενόψει της ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων