Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 08:41

  Μάλτα και Κροατία, ο νέος πονοκέφαλος των Ελλήνων "ψαράδων"

  Μάλτα και Κροατία, ο νέος πονοκέφαλος των Ελλήνων "ψαράδων"
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Στον όγκο, για να καλύψουν τις πιέσεις που δέχονται στις τιμές από την γειτονική Τουρκία, ποντάρουν οι εγχώριες εταιρείες ιχθυοκαλλιέργειας, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες Πέμπτη στη δημοσιότητα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Θαλλασσοκαλλιεργειών.

  Με βάση αυτά, η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού ανήλθε πέρυσι στους 112.000 τόνους και η αξία τους στα 546 εκατ. ευρώ. Δηλαδή η παραγωγή, σε σχέση με το 2016, αυξήθηκε 6,6% ως προς τον όγκο και 0,5% ως προς την αξία πωλήσεων, καθώς η μέση τιμή των δυο ειδών παρουσίασε μείωση 6,99% και υποχώρησε στα 4,93 ευρώ το κιλό.

  Σε σχέση με το 2016 η παραγωγή τσιπούρας αυξήθηκε κατά 4,4% και του λαβρακιού αυξήθηκε επίσης κατά 8,5%, ενώ παρήχθησαν επίσης και 3.070 τόνοι "νέων” ειδών (σ.σ. φαγκρί, κ.ά) που αντιστοιχούν στο 3% της συνολικής παραγωγής. 

  Για τη φετινή χρονιά εκτιμάται ότι η παραγωγή θα παρουσιάσει αύξηση 4,5% και θα ανέλθει στους 117.000 τόνους τσιπούρας και λαβρακιού, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει που θα "κάτσουν" οι τιμές οι οποίες συνεχίζουν να υποχωρούν λόγω της Τουρκίας.

  Σε ότι αφορά τις εξαγωγές, πέρυσι άγγιξαν το 81% της παραγωγής, με το  98% αυτών να κατευθύνονται σε χώρες της Ευρώπης και το 2% στη Β. Αμερική και σε τρίτες χώρες.

  Παρόλα αυτά, δημιουργεί έντονο προβληματισμό η αύξηση των μεριδίων αγοράς της Τουρκίας, κύριου ανταγωνιστή της Ελλάδας σε όλες τις παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς οι κρατικές ενισχύσεις που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι Τούρκοι παραγωγοί, τους επιτρέπουν να διαθέτουν το προϊόν τους σε πολύ χαμηλότερες τιμές, σημειώνεται στην έκθεση.

  Σε ορισμένες αγορές η διαφορά μπορεί να πλησιάσει και το 1 ευρώ/ κιλό γεγονός που δημιουργεί συνθήκες άνισου ανταγωνισμού έναντι των Ευρωπαίων παραγωγών, αναφέρεται σε άλλο σημείο της έκθεσης.

  Πέρα όμως από την εμπορική πολιτική στην οποία έχουν προχωρήσει οι Τούρκοι, νέοι παίκτες εισέρχονται στα "νερά” των ελληνικών εταιρειών ιχθυοκαλλιέργειας. Από τα στοιχεία της έκθεσης του ΣΕΘ, προκύπτει πως η Μάλτα και η Κροατία, αν και παραμένουν χαμηλά στην κατάταξη, εν τούτοις τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να μπουν στην πρώτη 6άδα, των σημαντικότερων εισαγωγέων στην Ιταλία, βασική αγορά για τα ελληνικά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (σ.σ. η Ελλάδα το 2017 κατείχε μερίδιο αγοράς που αντιστοιχεί στο 52% των συνολικών πωλήσεων νωπής τσιπούρας στην Ιταλία.)

  Για του λόγου το αληθές, την περασμένη χρονιά οι εξαγωγές τσιπούρας από την Μάλτα προς την Ιταλία ενισχύθηκαν κατά 30,78% (σ.σ. έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από το 2013) και από την Κροατία 36,52% (σ.σ. και σε αυτή την περίπτωση έχουν σχεδόν διπλασιασθεί από το 2013).

  Αν και οι εξαγωγές προς την Ιταλία από τις εν λόγω αγορές παραμένουν χαμηλές, αποτελούν μόλις το 10% των εξαγωγών που πραγματοποιεί η Ελλάδα στην Ιταλία και πάνω από το 1/3 αυτών που πραγματοποιεί η Τουρκία, εν τούτοις η ενίσχυση της θέσης τους προβληματίζει τα στελέχη της εσωτερικής αγοράς.

  Ακόμη μεγαλύτερη είναι η θέση της Κροατίας στην Ιταλική αγορά λαβρακίου. Οι εξαγωγές της προς τη γείτονα ενισχύθηκαν πέρυσι κατά 18,14%, σχεδόν τριπλάσιες σε σχέση με το 2013, με αποτέλεσμα πλέον να αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο παίκτη στην Ιταλία, μετά την Ελλάδα και την Τουρκία.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ