Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 23-Νοε-2018 08:16

  Ποιες "προίκες" δίνει η ΔΕΗ στους λιγνίτες για να πετύχει ο διαγωνισμός

  Ποιες "προίκες" δίνει η ΔΕΗ στους λιγνίτες για να πετύχει ο διαγωνισμός
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ευήκοα ώτα βρήκε στον Αντιπρόεδρο της ΕΕ, αρμόδιο για την ενεργειακή ένωση Μάρος Σέφτσοβιτς, το αίτημα της ΔΕΗ ο διαγωνισμός για τους λιγνίτες να ολοκληρωθεί αφού προηγουμένως έχει εγκριθεί από τις αρχές της Κομισιόν το αίτημα για την παροχή ΑΔΙ στις λιγνιτικές μονάδες.

  Μάλιστα ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, ανέλαβε να μεταφέρει το σχετικό αίτημα στις υπηρεσίες της ΓΔ Ανταγωνισμού, η οποία και εποπτεύει το διαγωνισμό για την λιγνιτική αποεπένδυση. Στο πλαίσιο αυτό φαίνεται ότι οδεύουμε προς νέα παράταση του διαγωνισμού για την πώληση των 3 εργοστασίων λιγνίτη. 

  Σε κάθε περίπτωση το αίτημα της ΔΕΗ βασίζεται στο εξής απλό επιχείρημα: ενώ οι υποψήφιοι επενδυτές αναγνωρίζουν ότι μπορεί οι μονάδες να εξασφαλίσουν ΑΔΙ, δηλαδή πληρωμές ισχύος, και με το νέο μόνιμο μηχανισμό που έχει προκοινοποιηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν, εντούτοις δεν μπορούν να εντάξουν το έσοδο αυτό στα μοντέλα για την κατάρτιση των οικονομικών προσφορών τους, όσο δεν υπάρχει μια επίσημη απάντηση της ΕΕ. 

  Επομένως, με δεδομένη τη σημασία του διαγωνισμού, ζητείται από την πλευρά της ΔΕΗ να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος ώστε αφενός να υπάρξει έγκριση του μηχανισμού και αφετέρου να συνυπολογιστεί το έσοδο στις οικονομικές προσφορές των επενδυτών.

  Παρά την πιθανή παράταση στην υποβολή των δεσμευτικών προσφορών, οι διαδικασίες του διαγωνισμού συνεχίζονται κανονικά και τη Δευτέρα στο ΔΣ της επιχείρησης θα περάσει το σύμφωνο αγοραπωλησίας (SPA). 

  Εδώ η ΔΕΗ αποφάσισε να κάνει μερικώς δεκτό το αίτημα που υποβλήθηκε από την τσεχική Seven Energy, η οποία είχε προτείνει λόγω ακριβώς των ιδιαίτερων συνθηκών που επικρατούν στην ΕΕ για τους άνθρακες, τη συμμετοχή της ΔΕΗ στα κέρδη ή τις ζημιές των μονάδων. 

  Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν το SPA θα προβλέπει για διάστημα δύο ετών συμμετοχή της ΔΕΗ σε πιθανές ζημιές των υπό πώληση εργοστασίων, με ανώτατο πλαφόν το 10% του τιμήματος που θα προσφερθεί από τους ενδιαφερόμενους. Το σχήμα αυτό δε θα προβλέπει μετοχική ή άλλη σύνδεση της ΔΕΗ με τη λειτουργία των εργοστασίων και άρα εκτιμάται ότι δεν εμπίπτει στον όρο που έθεσε η Κομισιόν να μην έχουν οι νέες εταιρείες καμία λειτουργική σχέση με τη ΔΕΗ.

  Οι επενδυτές έθεσαν ακόμη δύο θέματα: Πρώτον για το προσωπικό, όπου δεν μπορούν να γίνουν αλλαγές στα όσα προβλέπει ο νόμος, ωστόσο η ΔΕΗ έχει παράσχει στοιχεία που δείχνουν ότι σημαντικός αριθμός εργαζομένων έχει συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια και επομένως εύκολα μπορεί να υπάρξουν μειώσεις. Δεύτερον για τα ορυχεία και την πρόσβαση σε λιγνίτη στη Φλώρινα, όπου όπως επισημαίνει η ΔΕΗ, η δημόσια παραχώρηση λήγει και θα δοθεί η ευκαιρία στους επενδυτές να μπουν στο παιχνίδι της διαπραγμάτευσης εξασφαλίζοντας καλύτερους όρους.

  Σε κάθε περίπτωση, ο διαγωνισμός για την αποεπένδυση βαίνει προς ολοκλήρωση στην καλύτερη περίπτωση εντός του Ιανουαρίου. 
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων