Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 21-Νοε-2018 08:49

  Η ELVALHALCOR κάνει "delivery" στους στόχους της

  Η ELVALHALCOR κάνει "delivery" στους στόχους της
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τα στελέχη της ELVALHALCOR κατά τις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων υπογραμμίζουν δύο νούμερα που αποτελούν και τους βασικούς δείκτες για τις επιδόσεις της εταιρείας: τους όγκους πωλήσεων και τα συγκρίσιμα (χωρίς την επίπτωση της τιμής των μετάλλων) EBITDA.

  Για ένα ακόμη τρίμηνο λοιπόν τα αποτελέσματα της βιομηχανικής εταιρείας κινήθηκαν σε εξαιρετικά θετικό τέμπο, δείχνοντας ότι ακόμη και κλάδοι που μέχρι πρόσφατα βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, πλέον ανακάμπτουν. 

  Άλλωστε σύμφωνα με πηγές της διοίκησης της ELVALHALCOR η αύξηση των όγκων για το 9μηνο και το τρίτο τρίμηνο προήλθε κυρίως από τους τομείς της έλασης χαλκού και του ορειχάλκου. Στον τομέα αυτό, πέρυσι η χρησιμοποίηση του παραγωγικού δυναμικού ήταν χαμηλή (48 χιλ. τόνοι σε δυναμικό 90 χιλιάδων) με την ELVALHALCOR να εμφανίζει αύξηση μεγαλύτερη από το μέσο όρο της αγοράς που κινήθηκε στο 5%. Αλλά και στους σωλήνες χαλκού όπου η ELVALHALCOR είναι το νούμερο 1 της ευρωπαϊκής αγοράς, η ολοκλήρωση της επένδυσης πρόσθεσε δυναμικότητα 5 χιλιάδων τόνων, η οποία σύντομα εκτιμάται θα καλυφθεί.

  Στο αλουμίνιο η αύξηση ήταν μικρότερο (3%) γεγονός που οφείλεται στο ότι έχει καλυφθεί πλήρως η δυναμικότητα. Στον τομέα του αλουμινίου, η μεγάλη αύξηση αναμένεται με την ολοκλήρωση της μεγάλης επένδυσης για το νέο θερμό έλαστρο, που αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο πρώτο τετράμηνο του 2020, ανεβάζοντας σημαντικά τις παραγωγικές δυνατότητες. 

  Σημειώνεται ότι σε σύνολο επενδύσεων 66 εκατ. ευρώ, τα δύο τρίτα αφορούν στο μεγάλο έργο του θερμού έλαστρου, για το οποίο πάντως η κορύφωση των έργων και κατ᾽ επέκταση των επενδυτικών δαπανών αναμένεται το 2019. 

  Μια άλλη σημαντική πτυχή των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν χθες αφορά στη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους, όπου γίνεται φανερό ότι υπάρχει σαφής βελτίωση που προκύπτει τόσο από το δάνειο της ΕΤΕΠ για την επένδυση στο αλουμίνιο, όσο και από την ολοκλήρωση των συζητήσεων με τις τράπεζες στα τέλη Ιουνίου, που έφερε τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης κατά μία μονάδα.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, μόλις ολοκληρωθούν οι συζητήσεις με την EBRD και τις υπόλοιπες τράπεζες για τη Sofia Med το χρηματοοικονομικό κόστος θα πέσει ακόμη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, καταγράφεται αξιοσημείωτη βελτίωση που αντανακλά και τη μείωση του ρίσκου.

  Τέλος σε ό,τι αφορά τις ΗΠΑ και τους δασμούς, εδώ σύμφωνα με την εικόνα που μεταφέρουν αρμόδιες πηγές, δεν υπάρχει καμία επίπτωση, η ζήτηση παραμένει στην αγορά ισχυρή και οι τιμές υψηλές, ενώ για κάποια προϊόντα υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση, με δεδομένο ότι στα κινεζικά αλουμίνια έχουν επιβληθεί μεγαλύτεροι δασμοί από τα ευρωπαϊκά. 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων