Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 19-Νοε-2018 07:34

  Ρεβυθούσα: Κορδέλες εγκαινίων αλλά το έργο θα λειτουργεί σε ένα μήνα

  Ρεβυθούσα: Κορδέλες εγκαινίων αλλά το έργο θα λειτουργεί σε ένα μήνα
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Ένα μήνα πριν την κανονική λειτουργία του εγκαινιάζεται την Πέμπτη, παρουσία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα το έργο της τρίτης Δεξαμενής στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας.

  Όπως έχει παραδεχθεί και ο ίδιος ο ΔΕΣΦΑ, η μηχανική λειτουργία της νέας εγκατάστασης ξεκίνησε οριακά μέσα στον Οκτώβριο (31/10) ωστόσο για μια σειρά από παράγοντες που δεν βρίσκονται στη σφαίρα ελέγχου του διαχειριστή, το έργο θα παραδοθεί στους χρήστες για εμπορική λειτουργία, όχι νωρίτερα από τις 15 Δεκεμβρίου.

  Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η ΔΕΠΑ έχει παραγγείλει ένα μεγάλο φορτίο υγροποιημένου φυσικού αερίου 130 χιλιάδων κυβικών με το οποίο σχεδιάζεται να γεμίσει η τρίτη δεξαμενή ενόψει της αυξημένης ζήτησης του χειμώνα, όταν βεβαίως το έργο θα είναι εμπορικά λειτουργικό.

  Εδώ να σημειωθεί ότι εκφράζονται ανησυχίες για την ενεργειακή ασφάλεια και για την καθυστέρηση μερικών εβδομάδων, καθώς υπάρχει ευρύτερο πρόβλημα ενεργειακής "στενότητας” στην αγορά της Ευρώπης κυρίως εξαιτίας των προβλημάτων στη λειτουργία των πυρηνικών σταθμών του Βελγίου. 

  Το έργο

  Το νέο έργο της τρίτης Δεξαμενής της Ρεβυθούσας, έχει χωρητικότητα 95 χιλ. κυβικών μέτρων αυξάνοντας τη συνολική χωρητικότητα του τερματικού στα 225 χιλ. κυβικά μέτρα. Επίσης η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας περιλαμβάνει την αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης LNG από 1.000 σε 1.400 κυβικά LNG/ώρα καθώς και την αναβάθμιση του μετρητικού σταθμού αλλά και των λιμενικών εγκαταστάσεων. Το κόστος του έργου είχε προϋπολογιστεί στα 147 εκ. ευρώ και καλύφθηκε με επιχορηγήσεις, δανεισμό από την ΕΤΕΠ και ίδια κεφάλαια του ΔΕΣΦΑ.

  Με την ολοκλήρωση της αναβάθμισης η δυναμικότητα του συστήματος σε ετήσια βάση θα ανέλθει στα 7 δισ. κυβικά ετησίως, εκ των οποίων τα 5 δισ. θα μπορούν να κατευθυνθούν προς τα Βαλκάνια και τα 2 δισ. προς την ελληνική αγορά. Οι δυνατότητες εξαγωγής αερίου που προκύπτουν, προσδίδουν ισχυρή γεωστρατηγική αξία στο έργο. 

  Το χρονικό των καθυστερήσεων

  Ενδιαφέρον πάντως παρουσιάζει το χρονικό της κατασκευής του έργου, όπως αποκαλύφθηκε προ ημερών από τον πρώην υπουργό ενέργειας Γιάννη Μανιάτη, ο οποίος σε δήλωσή του είχε κάνει λόγο για φιέστα εντυπώσεων με στόχο να σκεπαστεί η αδικαιολόγητη καθυστέρηση 2,5 ετών στην υλοποίηση της αναβάθμισης της Ρεβυθούσας.

  Ποιο είναι το χρονικό του έργου σύμφωνα με τον κ. Μανιάτη;
  - Τέλος 2011 προκηρύχθηκε ο διεθνής διαγωνισμός με προϋπολογισμό 115 εκατ. ευρώ
  - Ιανουάριος του 2013 ανατέθηκε το έργο στον ανάδοχο με δέσμευση ολοκλήρωσής του σε 3 χρόνια δηλαδή αρχές 2016
  Ιούνιος 2014 υπογράφεται η σύμβαση με την ΕΤΕΠ για χρηματοδότηση ύψους 40 εκατ. ευρώ
  - Μάρτιος 2017 η ΕΕ (ΓΔ Ενέργειας) εγκαλεί την ελληνική κυβέρνηση και το ΔΕΣΦΑ για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου και η ΡΑΕ καλεί για εξηγήσεις το ΔΕΣΦΑ
  - 22 Νοεμβρίου 2018 με καθυστέρηση άνω των 2,5 ετών το έργο συνολικού κόστους 154 εκατ. ευρώ εγκαινιάζεται

  Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τα όσα έχει αναφέρει η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, η αιτία για την καθυστέρηση του έργου, εντοπίζεται σε τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της αρχικής λύσης που είχε επιλεγεί, με αποτέλεσμα να προκληθούν χρονικές καθυστερήσεις. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων