Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 16-Νοε-2018 09:33

  Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ΄ τρίμηνο

  Frigoglass: Αύξηση πωλήσεων και EBITDA το γ΄ τρίμηνο
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αύξηση στις πωλήσεις τόσο του γ΄ τριμήνου όσο και στο εννεάμηνο ανακοίνωσε σήμερα η Frigoglass, με τον όμιλο να καταγράφει ταυτόχρονα αυξημένα EBITDA.

  Ειδικότερα, οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,6%, σε €80,3 εκατ. το τρίτο τρίμηνο και κατά 17,4% στα 328,4 εκατ. στο εννεάμηνο.

  Τα συγκρίσιμα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 67,9% το γ΄ τρίμηνο σε σύγκριση με πέρυσι και ανήλθαν σε 11,983 εκατ. ευρώ. Στο εννεάμηνο σημείωσαν άνοδο 43% στα 48,398 εκατ. ευρώ.

  Παράλληλα, η Frigoglass σημείωσε καθαρές ζημίες ύψους €1,7 εκατ. από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες το γ΄ τρίμηνο.


  Όπως αναφέρει η εταιρεία σε σχετική ανακοίνωση:
  Η επίδοση της Frigoglass στο τρίτο τρίμηνο ήταν καλή και σύμφωνη με τις προσδοκίες μας. Η επιτυχής υλοποίηση της εμπορικής στρατηγικής μας βοήθησε να διατηρήσουμε τη θετική πορεία σε Ευρώπη και Αφρική, με αποτέλεσμα διψήφια αύξηση των πωλήσεων στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Στον κλάδο Υαλουργίας, οι πωλήσεις υποχώρησαν σε σύγκριση με τα περυσινά επίπεδα. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την εποχικότητα των παραγγελιών γυάλινων φιαλών και πλαστικών κιβωτίων, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα πωλήσεων των μεταλλικών πωμάτων. Οι πωλήσεις του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 5,6%, σε €80,3 εκατ. το τρίτο τρίμηνο, επιτυγχάνοντας το τέταρτο συνεχές τρίμηνο σταθερής ανάπτυξης των πωλήσεων μας.

  Το μικτό κέρδος (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) αυξήθηκε κατά 31,5%, σε €20,6 εκατ., με το αντίστοιχο περιθώριο να βελτιώνεται κατά 510 μονάδες βάσης, σε 25,7%. Η βελτίωση του περιθωρίου αντικατοπτρίζει την αυξημένη απορρόφηση του σταθερού κόστους, απόρροια της ανάπτυξης των πωλήσεων, του ευνοϊκού μείγματος πωλήσεων καθώς και των πρωτοβουλιών αύξησης της παραγωγικότητας και μείωσης του κόστους πρώτων υλών στον κλάδο Επαγγελματικής Ψύξης. Καθοριστικός παράγοντας αύξησης του μικτού περιθωρίου κέρδους ήταν και η εστίασή μας στην εξοικονόμηση κόστους ενέργειας στον κλάδο Υαλουργίας. Οι παραπάνω παράγοντες υπεραντιστάθμισαν τον αρνητικό αντίκτυπο της χαμηλής απορρόφησης του κόστους λόγω της μείωσης των πωλήσεων μεταλλικών πωμάτων στη Νιγηρία. Η αύξηση των πωλήσεων, σε συνδυασμό με τον έλεγχο του κόστους, οδήγησαν σε βελτίωση των λειτουργικών εξόδων (εξαιρουμένων των αποσβέσεων) κατά 40 μονάδες βάσης ως ποσοστό των πωλήσεων.

  Κατά συνέπεια, τα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 3%, σε €12,0 εκατ., λόγω της υψηλής συγκριτικής βάσης που διαμορφώθηκε χάρη στο μη-επαναλαμβανόμενο κέρδος ύψους €4,5 εκατ. από την εκποίηση του κτιρίου μας στην Κίνα. Τα συγκρίσιμα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) αυξήθηκαν κατά 67,9% σε σύγκριση με πέρυσι, με βελτίωση του σχετικού περιθωρίου κατά περίπου 550 μονάδες βάσης, σε 14,9%. Τα χρηματοοικονομικά έξοδα ανήλθαν σε €3,7 εκατ., μια μείωση της τάξης του 15,7% σε σύγκριση με πέρυσι. Αυτή η πτώση αντικατοπτρίζει τις συναλλαγματικές ζημίες του περυσινού έτους λόγω της υποτίμησης του Δολαρίου ΗΠΑ σε σχέση με το Ευρώ και της υποτίμησης του νομίσματος της Νότιας Αφρικής σε σχέση με το Δολάριο ΗΠΑ.

  Η Frigoglass σημείωσε περίπου ίδιες με τα περυσινά επίπεδα καθαρές ζημίες ύψους €1,7 εκατ. από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες. Συνυπολογίζοντας τις καθαρές ζημίες από μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες, οι καθαρές ζημίες ανήλθαν σε €3,4 εκατ. έναντι ζημιών €11,0 εκατ. πέρυσι. Οι καθαρές ζημίες του περυσινού έτους επηρεάστηκαν αρνητικά από τις έκτακτες δαπάνες ύψους €6,9 εκατ. που σχετίζονται με την κεφαλαιακή αναδιάρθρωση.

  Ο καθαρός δανεισμός από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθε σε €210,7 εκατ., έναντι €332,1 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2017. Η μείωση αυτή αντικατοπτρίζει την επιτυχημένη ολοκλήρωση της κεφαλαιακής αναδιάρθρωσης τον Οκτώβριο του 2017 και τις ισχυρές ελεύθερες ταμειακές ροές.

  Οι προσαρμοσμένες ελεύθερες ταμειακές ροές από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €25,9 εκατ. τον Σεπτέμβριο του 2018, έναντι €8,1 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Αυτή η σημαντική αύξηση οφείλεται στα αυξημένα Κέρδη Προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) σε σύγκριση με πέρυσι. Το καθαρό κεφάλαιο κίνησης αυξήθηκε κατά 17,1%, επιβαρυμένο από την αύξηση των αποθεμάτων ενόψει προβλεπόμενης ζήτησης τους επόμενους μήνες και λόγω των χαμηλών πωλήσεων των μεταλλικών πωμάτων. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές επηρεάστηκαν αρνητικά από τους αυξημένους φόρους και τις κεφαλαιακές δαπάνες που σχετίζονται κυρίως με την επένδυση για την επισκευή ενός κλιβάνου στη Νιγηρία.

  Ο κύριος Νίκος Μαμουλής, Διευθύνων Σύμβουλος της Frigoglass, σχολίασε:
  "Τα οικονομικά αποτελέσματα του εννεαμήνου επιβεβαιώνουν την διατήρηση της αναπτυξιακής πορείας της εταιρείας. Η αύξηση των πωλήσεων και του συγκρίσιμου περιθωρίου EBITDA συμβαδίζει με τις προσδοκίες μας. Παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων και στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων μας για να αξιοποιήσουμε τις παρουσιαζόμενες ευκαιρίες ανάπτυξης."

  Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση στη δεξιά στήλη Σχετικά Αρχεία

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡXEIA

  Δελτίο Τύπου (990 KB)

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων