Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 15-Νοε-2018 12:26

  'Εως τη Δευτέρα η απόφαση για Folli Follie

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 13:48

  Των Αλεξάνδρας Γκίτση  - Παναγιώτη Στάθη 

  'Εως τη Δευτέρα αναμένεται η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών στην αίτηση που κατέθεσε η Folli Follie για προστασία από τους πιστωτές της. Σημειώνεται πως η αίτηση έχει τη στήριξη του 53% των πιστωτών της. 

  Η συζήτηση στο Μονομελές Πρωτοδικείο ολοκληρώθηκε πριν λίγη ώρα και τα εμπλεκόμενα μέρη θα πρέπει μέχρι αύριο το πρωί στις 10.00 να καταθέσουν τους φακέλους και τα στοιχεία για την υπόθεση. 

  Κατά τάχθηκαν οι πιστώτριες τράπεζες, το ελληνικό δημόσιο, ο ΕΦΚΑ και 56 επενδυτές. Οι νομικοί παραστάτες των τραπεζών κατέθεσαν ένσταση απαράδεκτου περί δεδικασμένου.

  Παραίτηση Κουτσολιούτσου και εξαίρεση Τραπεζών από την προστασία, προσκόμισαν οι εργαζόμενοι 

  Με όπλα την έγγραφη παραίτηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου, η οποία προσκομίστηκε ενώπιον της προέδρου υπηρεσίας, αλλά και την αποδοχή εξαίρεσης των τραπεζών από τη δικαστική προστασία, οι εργαζόμενοι διεκδικούν την υπαγωγή της Folli Follie σε καθεστώς προστασίας του πτωχευτικού κώδικα.

  Όπως προαναφέρθηκε σήμερα συζητήθηκε  ενώπιον της προέδρου υπηρεσίας του Πρωτοδικείου της Αθήνας το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής στο πλαίσιο της νέας αίτησης υπαγωγής σε καθεστώς προστασίας του άρθρου 106α του Πτωχευτικού Κώδικα που κατατέθηκε από την εταιρεία.

  Οι ειδήσεις ήταν δυο:

  1. Την αίτηση υπογράφουν σχεδόν 500 εργαζόμενοι και όπως αναφέρει ο δικηγόρος τους, πρόεδρος του ΔΣΑ, Δημ. Βερβεσσός, συμφωνούν όλοι οι περίπου 1300 εργαζόμενοι πως είναι ο μόνος δρόμος για να μην χάσουν τη δουλειά τους

  2. Από το αίτημα εξαιρούνται οι τράπεζες (ζητήθηκε δηλαδή διαχωρισμός από τους αιτούντες των τραπεζών) γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να βγουν άμεσα σε πλειστηριασμό οι εμπράγματες εγγυήσεις που κατέχουν έναντι των οφειλομένων. Ποιες είναι αυτές; Μα ένα μεγάλο ποσοστό των πολυκαταστημάτων ATTICA το οποίο ανήκει στην Folli Folie.

  Οι νομικοί παραστάτες της εταιρείας υποστήριξαν ότι εάν στην εταιρία δεν δοθεί προστασία σε τρεις με τέσσερις μήνες θα οδηγηθεί σε πτώχευση. "Υπάρχει συμφωνία του 53,6% των αιτούντων πιστωτών. Η εταιρία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο για να εξυγιανθεί. Χρειάζεται μια ανάσα ζωής για τρεις με τέσσερις μήνες", υποστήριξαν οι δικηγόροι της εταιρείας, προσθέτοντας πως οποιαδήποτε μεταβολή στα οικονομικά της εταιρείας μπορεί να αποβεί καταστροφική. Υπέρ του να γίνει δεκτό το αίτημα τάχθηκαν οι εργαζόμενοι της εταιρείας και ομολογιούχοι.

  Παράλληλα, σήμερα συζητήθηκε και το αίτημα έκδοσης προσωρινής διαταγής 56 επενδυτών της εταιρείας, μελών της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών, με την οποία ζητούν να εξασφαλίσουν δυνατότητα κατάσχεσης περιουσίας της εταιρείας ύψους περίπου 2,5 εκατ. ευρώ.

  Νωρίτερα το Capital.gr σε δημοσίευμα με τίτλο "Ποιοι θα στηρίξουν τη Folli Follie στο Δικαστήριο" ανέφερε τα εξής: 

  Με τη στήριξη του 53,7% των πιστωτών – ομολογιούχων της, συζητείται σήμερα το πρωί στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών, η αίτηση της Folli Follie για λήψη προληπτικών μέτρων με βάση το άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα. Χθες Τετάρτη η εταιρεία κατέθεσε αίτημα για προστασία από τους πιστωτές της με τη στήριξη των εργαζομένων της, κίνηση η οποία επετεύχθη μετά και τη δέσμευση από την πλευρά του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου να αποχωρήσει, -όπως ζητούν οι ομολογιούχοι-, από το "τιμόνι" της εταιρείας, έως το τέλος του έτους. 

  Σε ότι αφορά τις Τράπεζες, με βάση τις τελευταίες πληροφορίες που υπάρχουν, αναμένεται ότι θα είναι απέναντι στην αίτηση της εταιρείας για προστασία, παρά το γεγονός ότι στην αίτηση ζητείται να εξαιρεθούν από την προστασία τα δικαιώματα και υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβαση σύστασης ενεχύρου της εταιρείας (σ.σ. αφορά το ποσοστό που ελέγχει η Folli Follie στην Αττικά Πολυκαταστήματα) με τις Τράπεζες Εθνική, Πειραιώς, Εurobank, Alpha και Αττικής, μέχρι την κατάθεση αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης. Σημειώνεται πως η εταιρεία διατηρεί υποχρεώσεις προς Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Alpha και Τράπεζα Αττικής συνολικού ποσού 30,758 εκατ. ευρώ. Θεματοφύλακας των ονομαστικών έγχαρτων μετά ψήφου μετοχών οι οποίες αντιστοιχούν σε ποσοστό 25,26% επί του συνολικού καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου της Αττικά Πολυκαταστήματα, είναι η Εθνική Τράπεζα

  Εκτός κάδρου η Ασία

  Στην αίτηση γίνεται σαφές πως η εταιρεία θα χρειασθεί αφ ενός χρηματοδότηση, χωρίς όμως να προσδιορίζεται το ύψος αυτής, και αφ ετέρου αναδιοργάνωση. Ειδικότερα και σε ότι αφορά την αναδιοργάνωση, αυτή θα εστιαστεί στον κλάδο "κόσμημα, ρολόγια, αξεσουάρ", ενώ για τους τομείς ένδυσης/υπόδησης και των καλλυντικών, οι σχετικές ενέργειες θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των λειτουργικών τους δραστηριοτήτων, όπως σημειώνεται.

  Ποιο είναι όμως σήμερα το αποτύπωμα της Folli Follie, μετά και το πόρισμα της Alvarez & Marshal από το οποίο προέκυψε ότι τα στοιχεία του ομίλου ήταν πλασματικά; Από τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην αίτηση και από τα οποία έχει εξαιρεθεί η Ασία, λόγω αβεβαιότητας όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, ο τζίρος του ομίλου σήμερα σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Αφρική και Βόρεια Αμερική, διαμορφώνεται μόλις σε 257 εκατ. ευρώ.

  Ειδικότερα ο κλάδος "κοσμήματα, ρολόγια, αξεσουάρ", αντιπροσωπεύει πωλήσεις 70 εκατ. ευρώ ενώ οι επωνυμίες Folli Follie και Links of London, εμφάνισαν ζημιές σε επίπεδο αποτελεσμάτων προ φόρων τόκων και αποσβέσεων 19 εκατ. ευρώ και 18 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Τα αποτελέσματα του κλάδου των καλλυντικών, ο οποίος αναμένεται εφέτος να τζιράρει 27 εκατ. ευρώ, διαμορφώνονται σε οριακό επίπεδο (break even), τα Factory Outlet εμφανίζουν κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, 2 εκατ. ευρώ, ενώ οι πωλήσεις του κλάδου ένδυσης/υπόδησης έχουν υποχωρήσει στα 159 εκατ. ευρώ από 278 εκατ. ευρώ και τα  κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων διαμορφώνονται σε 14 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 24 εκατ. ευρώ.

  Ποιοι στηρίζουν την αίτηση

  Στην 34σέλιδη αίτηση υπαγωγής της στο άρθρο 106α, αναφέρεται πως η εταιρεία βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαπραγματεύσεων και οριστικοποίησης της συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία όπως σημειώνεται είναι ζωτικής σημασίας για την ομαλή συνέχιση της δραστηριότητάς της προκειμένου να κατατεθεί ενώπιον του αρμοδίου Δικαστήριο, αίτησης άμεσης επικύρωσης συμφωνίας εξυγίανσης μεταβίβασης επιχείρησης. Από τις προσκομιζόμενες επιστολές προκύπτει ότι η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με πιστωτές που εκπροσωπούν συνολικά ποσοστό 53,6% επί του συνόλου των υποχρεώσεών της εταιρείας.

  Συγκεκριμένα η εταιρεία έχει εισέλθει σε διαπραγματεύσεις με τους βασικότερους πιστωτές της και με αξιόχρεους επενδυτές προς κατάρτιση συμφωνίας εξυγίανσης, ήτοι με τους: Oasis Management Company Ltd, η οποία διατηρεί απαίτηση 45 εκατ. ευρώ, την Mercier Vanderlinden Asset Management, η οποία διατηρεί απαίτηση 22,5 εκατ. ευρώ, την Latham & Watkins (London) LLP, που εκπροσωπεί πιστωτές (ομολογιούχου), οι οποίοι διατηρούν απαιτήσεις κατά της εταιρείας εκ του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου, συνολικού ποσού 249,5 εκατ. ευρώ, την UBS Business Solutions AG, η οποία διατηρεί απαίτηση 155,023 εκατ. CHF, κ.ά.

  Στα 532,2 εκατ. ευρώ οι υποχρεώσεις

  Οι υποχρεώσεις της εταιρείας, κατά την ημερομηνία αναφοράς 1η Νοεμβρίου του 2018, προς όλους τους πιστωτές της ανέρχονται σε 532,2 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις ανέρχονται σε 39,727 εκατ. ευρώ και οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις στα 493,874 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις συμπεριλαμβάνονται ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές προς Eurobonds ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, προς Bond CHF 131,849 εκατ. ευρώ και πάνω από 51 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμες χρηματικές οφειλές προς Schulsdchein. Στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνονται και οι δανειακές υποχρεώσεις προς την Εθνική, την Eurobank, Alpha, Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής. Επίσης περιλαμβάνονται τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις ύψους 1,349 εκατ. ευρώ και τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις 10,995 εκατ. ευρώ. 

   

   

  πιν

   

  PIN

   

   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων