Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 08-Νοε-2018 08:42

  Η Jumbo και το φαινόμενο του … πιγκουίνου

  Η Jumbo και το φαινόμενο του … πιγκουίνου
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Είκοσι λεπτά, τόσα χρειάσθηκαν από τη στιγμή που ο Απόστολος Βακάκης έμαθε για "κάποιες επιπλοκές", όπως είπε, με ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, μέχρι τη στιγμή που του ζήτησε και έλαβε την παραίτησή του πρώην αναπληρωτή αντιπροέδρου, μετόχου αλλά και βασικού και συνεργάτη του επί 30 χρόνια κ. Ευάγγελου Παπαευαγγέλου από τη διοίκηση της εταιρείας.

  Αυτό έγινε, όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος και βασικός μέτοχος της Jumbo, στο περιθώριο της τακτικής γενικής συνέλευσης της εισηγμένης, για λόγους ηθικής τάξης. Χαρακτήρισε την απόφαση δύσκολη "για έναν συνεργάτη 30 ετών", τόνισε πως "ήταν κεραυνός εν αιθρία" και συμπλήρωσε "δεν γνωρίζω εάν έκανε κάτι παράτυπο, παράνομο ή τι σκ..α έκανε". Υποστήριξε πως ο ίδιος δεν είχε ιδέα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Παπαευαγγέλου, ανέφερε πως δεν έχει ακόμη καταλάβει τι έκανε ενώ λίγο αργότερα δήλωσε πως "καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει".

  Το σώμα κλήθηκε να εγκρίνει την αμοιβή του κ. Παπαευαγγέλου και αποφάσισε αυτή να δοθεί ολόκληρη ήτοι 304.055 ευρώ για τη χρήση 2017-2018 (σ.σ. μαζί με την αύξηση), αποδεχόμενο πως ανεξαρτήτως των όσων έχουν συμβεί το τελευταίο διάστημα παρείχε εργασία στην Jumbo. Άλλωστε όπως είπε και ο κ. Βακάκης "ο άνθρωπος τα έχει δουλέψει τα λεφτά του".

  Σε ό,τι αφορά το εάν επηρεάζει η συγκεκριμένη εξέλιξη την Jumbo, o κ. Βακάκης είπε: "καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται. Ο κ. Παπαευαγγέλου αποτελεί παρελθόν και δεν πρόκειται να ξανάρθει στην εταιρεία. Έμμεσα μπορεί να είχε κάποιες επιπτώσεις (σ.σ. υπήρξε πίεση στην μετοχή της Jumbo μετά από την αποκάλυψη του σκανδάλου, ενώ και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε στοιχεία για τους τραπεζικούς λογαριασμούς της εταιρείας) όμως άμεσα και μακροπρόθεσμα η εταιρεία δεν επηρεάζεται”.

  Ειδικότερα και σε ότι αφορά την έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (σ.σ. η ΕΚ ζήτησε και έλαβε από την εταιρεία αναλυτικά στοιχεία για τα τραπεζικά διαθέσιμα του ομίλου) ο κ. Βακάκης σχολίασε: "ότι ορθώς έπραξε η εποπτική αρχή. Αν και ήταν επιβάρυνση για εμάς να προσκομίσουμε τόσα στοιχεία, έπρεπε να το κάνουμε".

  Όσον αφορά την αποτίμηση των ακινήτων της εταιρείας, ο κ. Βακάκης εξήγησε πως δεν προβαίνει σε εκτίμηση της εμπορικής αξίας τους, αναφέροντας πως δεν είναι στις προθέσεις της εταιρείας να τα πουλήσει και ότι τα ακίνητα είναι εργαλεία της δουλειάς της. Συμπληρώνοντας "δεν θέλω να ωραιοποιήσω την εικόνα στα νούμερα της εταιρίας".

  Στη γενική συνέλευση ο κ. Βακάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην οικονομική κατάσταση της Jumbo αναφέροντας ότι είναι "η μόνη εισηγμένη στο Χρηματιστήριο που έχει μηδενικό δανεισμό και επιπλέον πληρώνει και κόστος αδράνειας για να έχει άμεση προσβασιμότητα στα χρήματα της". Τόνισε δε "στις συναλλαγές μας πληρώνουμε και πληρωνόμαστε αντίστοιχα τοις μετρητοίς. Γιατί όλα αυτά; Γιατί δεν θέλουμε να χάσουμε την ελευθερία μας και την αξιοπρέπεια μας”.

  Η επόμενη ημέρα

  Εκτενής ήταν η αναφορά του ισχυρού άνδρα της Jumbo και στην επόμενη ημέρα της εταιρείας. Όπως είπε "δεν έχω υποσχεθεί ότι θα παραδώσω μία εταιρεία αχανή. Θα παραδώσω μία εταιρεία, που αν ο Θεός με έχει υγιή, θα είναι απλώς διπλάσιου μεγέθους από ό,τι είναι σήμερα. Εκεί τελειώνει η δική μου πορεία και πιάνει τα ηνία μια νέα γενιά ανθρώπων”.

  Το μακροπρόθεσμο πλάνο 10ετίας, της Jumbo προβλέπει διπλασιασμό του μεγέθους της". "Θέλουμε από την μία να αναπτυχθούμε με ταχύτητα σε Ρουμανία και Βουλγαρία και να αποκτήσουμε βάση και από την άλλη αντιμετωπίζουμε πληθωριστικές πιέσεις", είπε ο κ. Βακάκης. Και συμπλήρωσε "εγώ το λέω αυτό ότι είναι το φαινόμενο του πιγκουίνου. Δηλαδή, υπάρχουν συγκρουόμενες ανάγκες και προβληματισμοί. Είναι σαν τον πιγκουίνο που πάει και κάθεται μπροστά στην ακτή και βλέπει τις φάλαινες που κυκλοφορούν και έχουν ετοιμαστεί να τον κάνουν μεζέ, και από την άλλη πεινάει. Οι πρώτοι πιγκουίνοι που πέφτουν στην θάλασσα, τρώγονται από τις φάλαινες. Μετά που έχουν χορτάσει οι φάλαινες, πέφτουν όλοι".

  Για την αλλαγή σκυτάλης και το... νέο επικεφαλής, είπε πως δεν θα προκύψει απαραίτητα από τους κόλπους της Jumbo ή της οικογένειας του. 

  Για την πορεία των οικονομικών μεγεθών του ομίλου και την πορεία του σε Ελλάδα και εξωτερικό, επανέλαβε για μια ακόμη φορά πως δεν βλέπει ούριο άνεμο στην ελληνική εταιρεία. Σημείωσε: "κινούμαστε σε ένα περιβάλλον ασάφειας, κυρίως λόγω της συμπεριφοράς της ελληνικής αγοράς".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ