Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 07-Νοε-2018 07:52

  Ποια μεγάλα ελληνικά ενεργειακά έργα είναι υποψήφια για κοινοτική χρηματοδότηση

  Ποια μεγάλα ελληνικά ενεργειακά έργα είναι υποψήφια για κοινοτική χρηματοδότηση
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Αποστολή στις Βρυξέλλες Χάρης Φλουδόπουλος

  Σήμερα θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες η εναρκτήρια συνάντηση μεταξύ της αρμόδιας διεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των project promoters ενόψει της νέας αναθεώρησης της λίστας για τα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος της ΕΕ (Projects of Common Interest).

  Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά λίστα, που θα καταρτιστεί από την Κομισιόν και θεωρείται κομβικής σημασίας καθώς τα ενεργειακά έργα που περιλαμβάνει και πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις  μπορούν να εξασφαλίσουν σημαντικές επιδοτήσεις και πρόσβαση σε προνομιακή χρηματοδότηση.

  Η οριστικοποίηση της τέταρτης λίστας των PCIs (η σχετική λίστα αναθεωρείται κάθε δύο χρόνια) θα γίνει τον Οκτώβριο και αφού προηγουμένως οι υποψήφιοι παρουσιάσουν τα έργα στην Επιτροπή, αναλύσουν τη σημασία τους και τους λόγους για τους οποίους εξυπηρετούν τους στόχους της ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής ώστε να χαρακτηριστούν ως κοινού ευρωπαϊκού  ενδιαφέροντος.

  Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας υπάρχει μια λίστα από σημαντικά ενεργειακά έργα στους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου που έχουν ενταχθεί ή φιλοδοξούν να μπουν στη λίστα και έχουν εύλογο ενδιαφέρον για την αναθεώρηση. 

  Ειδικότερα για τον τομέα του φυσικού αερίου τα έργα ελληνικού ενδιαφέροντος είναι: ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός IGB, ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη, η υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα, 

  Αντίστοιχα στον ηλεκτρισμό η λίστα περιλαμβάνει τα εξής ελληνικού ενδιαφέροντος έργα:

  Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Βουλγαρίας (Μαρίτσα Νέα Σάντα) 
  Ηλεκτρική Διασύνδεση Ελλάδας Κύπρου Ισραήλ Euroasia Interconnector και 
  Σταθμός αντλησιοταμίευσης της Αμφιλοχίας. 

  Σημειώνεται ότι για τα έργα που εμφανίζουν καθυστέρηση υπάρχει η δυνατότητα εφόσον διαπιστωθεί από την Κομισιόν ότι δε συντρέχουν αντικειμενικοί λόγοι, με απόφαση των Ρυθμιστικών Αρχών να ακυρωθούν. Όπως διευκρινίζουν αρμόδιες πηγές της Κομισιόν, αυτή η πρόβλεψη μέχρι στιγμής δεν έχει χρησιμοποιηθεί για κανένα έργο καθώς τα έργα που βρίσκονται σε καθυστέρηση, έχουν τεκμηριώσει επαρκώς ότι βρίσκονται αντιμέτωπα με αντικειμενικές δυσκολίες που δε δικαιολογούν την απένταξή τους από τη λίστα.  
   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ