Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 06-Νοε-2018 07:48

  "Επενδύουμε και μένουμε Ελλάδα" λένε ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ, Intrakat

  "Επενδύουμε και μένουμε Ελλάδα" λένε ΤΕΡΝΑ, J&P Αβαξ, Intrakat
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Το ενδεχόμενο της μεταφοράς έδρας, εκτός Ελλάδας, λόγω της υψηλής φορολογίας απέκλεισαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεχνικών εταιρειών ΤΕΡΝΑ, J&P Άβαξ και Intrakat, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Capital.gr, κατά το χθεσινό συνέδριο Athens Investment Forum 2018. Στην ίδια εκδήλωση ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νοτίου Ευρώπης Hill International ανέφερε ότι η Αθήνα αποτελεί στρατηγική επιλογή για την εταιρεία, ενώ ο Κώστας Καραμανλής, βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Υποδομών και δικτύων της Ν.Δ. σημείωσε ότι το "κλειδί" για την προσέλκυση επιχειρήσεων και επενδύσεων είναι η σταθερή φορολογία. Ακόμη, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι  ο φορέας έχει λάβει πρωτοβουλίες για την εκπόνηση ενός εθνικού σχεδιασμού υποδομών, αλλά και την εξεύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων.

  Τι ανέφεραν όσοι έδωσαν το "παρών" στην ενότητα για τις επενδύσεις σε υποδομές και τις προκλήσεις της επόμενης ημέρας;

  Γ. Περδικάρης: Η ΤΕΡΝΑ επένδυσε 2 δισ. ευρώ εν μέσω κρίσης

  Ο Γιώργος Περδικάρης, εντεταλμένος σύμβουλος της ΤΕΡΝΑ ανέφερε ότι προκειμένου να πάρει μπροστά η οικονομία, απαιτείται ένα επενδυτικό σοκ στο οποίο πρέπει να πρωταγωνιστήσουν οι ελληνικές εταιρείες. "Είμαστε εδώ σε όλη την περίοδο της κρίσης. Δεν διώξαμε τα κεφάλαια ούτε στις ιδιαίτερα δύσκολες εποχές, όταν όλοι μας υπεδείκνυαν να πράξουμε κάτι τέτοιο για να εξασφαλιστούν τα συμφέροντα των μετόχων και της εταιρείας. Μείναμε εδώ. Και εδώ θα μείνουμε διότι στην Ελλάδα βρίσκονται τα οικονομικά συμφέροντα των μετόχων και της εταιρείας. Δεν είναι μόνο συναισθηματικού χαρακτήρα η απόφασή μας. Στην Ελλάδα είναι η έδρα μας. Εδώ επενδύουμε, εδώ θα μείνουμε" ανέφερε. 

  Όπως σημείωσε, ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ επένδυσε περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ μέσα στην κρίση, ενώ θα προχωρήσει σε επενδύσεις 2 δισ. ευρώ τα επόμενα χρόνια.

  Στη χώρα, όπως τόνισε, υπάρχει κενό 2 δισεκατομμυρίων σε έργα υποδομής, ενώ σύμφωνα με έκθεση της Mc Kinsey, η πλέον οικονομικά ανταγωνιστική τεχνολογία τα επόμενα χρόνια θα είναι οι ΑΠΕ. "Η Ελλάδα μπορεί να μετατραπεί σε "μπαταρία" του Νότου" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  "Θέλουμε ισότιμη αντιμετώπιση από την ελληνική πολιτεία, καθώς για μία ελληνική εταιρεία το κόστος είναι τετραπλάσιο. Ζητάμε από την πολιτεία να δείξει εμπιστοσύνη και να στηρίξει τις ελληνικές εταιρείες" είπε.

  Πάντως, όπως πρόσθεσε, οι προοπτικές τη διετία 2019-2020  είναι θετικές για τον κλάδο των κατασκευών λόγω των νέων έργων, όπως ο ΒΟΑΚ, η Γραμμή 4 του Μετρό, η ζεύξη Σαλαμίνας και των επενδύσεων που σχετίζονται με τα αεροδρόμια.

  Π. Σουρέτης: Βρίσκουμε τον τρόπο να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις

  Ο διευθύνων σύμβουλος της Intrakat Πέτρος Σουρέτης ανέφερε ότι στρατηγική απόφαση του ομίλου στον οποίο ανήκει η Intrakat είναι η διατήρηση της έδρας στην Ελλάδα. Βέβαια, η τεχνική εταιρεία βρίσκεται συχνά αντιμέτωπη με το πρόβλημα της μη αποδοχής των εγγυητικών επιστολών των ελληνικών τραπεζών στο εξωτερικό. Ωστόσο, "η δουλειά του κατασκευαστή ταιριάζει στον Έλληνα και πάντα βρίσκουμε τον τρόπο να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις" ανέφερε χαρακτηριστικά.

  Καθοριστική, όπως σημείωσε, είναι η ανεύρεση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων και η ανάγκη εδραίωσης των μεταρρυθμίσεων. "Να ρυθμιστούν απλά και καθαρά τα θέματα που μπορούν να προσελκύσουν επενδύσεις. Είμαστε έτοιμοι να δουλέψουμε με την πολιτική ηγεσία και τους φορείς για την ανάπτυξη", σημείωσε, τονίζοντας ότι είναι αναγκαίο η πολιτεία να στηρίξει τις ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες.

  Κ. Μιτζάλης: Κατασκευαστικός πατριωτισμός

  Ο Κωνσταντίνος Μιτζάλης, διευθύνων σύμβουλος της J&P Άβαξ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι τεχνικές εταιρείες και βέβαια η J&P Άβαξ διέπονται από κατασκευαστικό πατριωτισμό. "Με τη στήριξη της πολιτείας και τη διαμόρφωση ενός υγιούς περιβάλλοντος για να μπορούμε να δουλεύουμε σωστά και με στήριξη από το τραπεζικό σύστημα-που δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή- μπορούμε όχι μόνο να κάνουμε αυτά που πρέπει μέσα στη χώρα μας αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στο εξωτερικό".

  Και πρόσθεσε: "Δεν είμαστε ευκαιριακοί όμιλοι, αλλά πιστεύουμε στη δημιουργία μέσα στη χώρα μας και υποστηρίζουμε, ανεξάρτητα από κυβερνήσεις, το επενδυτικό έργο της Ελλάδας. Οι εργαζόμενοι νιώθουν πάντα υπερήφανοι γι’ αυτό που δημιουργούν. Είναι εκτός πλαισίου των τεχνικών εταιρειών να φύγουν από τη χώρα τους" τόνισε.

   Όπως ακόμη ανέφερε, η Ελλάδα διαθέτει εταιρείες που είναι ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Κατά την τελευταία δεκαετία και παρά την οικονομική κρίση ολοκληρώθηκαν τεράστιες επενδύσεις, όπως οι αυτοκινητόδρομοι που προσέλκυσαν σημαντικά ιδιωτικά κεφάλαια και στήριξαν την τοπική οικονομία".

  Αναφερθείς στο φαινόμενο των υπερβολικών εκπτώσεων σημείωσε ότι "περιμένουμε να δούμε ποια έργα θα μείνουν ατελή και ποιες εταιρείες θα καταρρεύσουν".

  Μ. Σιγάλας: Να δημιουργηθεί task force με ικανά στελέχη του Δημοσίου

  Ο Μανώλης Σιγάλας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Νοτίου Ευρώπης Hill International σημείωσε ότι παρά τις πρωτοφανείς συνθήκες που πέρασε η χώρα, ορισμένες μεγάλες επενδύσεις, όπως το Ελληνικό και ο Αστέρας Βουλιαγμένης, προχώρησαν, αποτελώντας "οάσεις ανάπτυξης, που προσελκύουν νέες επενδύσεις και δημιουργούν θέσεις εργασίας".

  Ωστόσο, όπως τόνισε, "ο χρόνος που απαιτείται για την ωρίμανση και προετοιμασία των επενδύσεων παραμένει ιδιαίτερα μακρύς και ο δρόμος για τους επενδυτές γεμάτος δυσκολίες. Για να βελτιωθεί η κατάσταση, πρέπει να έχουμε ένα μίνιμουμ πολιτικής συμφωνίας, εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου και του πλαισίου απονομής της Δικαιοσύνης, αλλαγές στις δομές του δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια και η απρόσκοπτη ωρίμανση των επενδύσεων".

  Είναι αναγκαίο, όπως είπε, να αξιοποιηθούν τα ικανά στελέχη του Δημοσίου τομέα που θα μπορούσαν να συγκροτήσουν την task force του Δημοσίου με στόχο την επιτάχυνση των μεγάλων έργων.

  Σημείωσε ακόμη ότι η εταιρεία έχει επιλέξει, εδώ και χρόνια, να έχει το διοικητικό της κέντρο για τη Βόρεια Αφρική, την Μέση Ανατολή και όλες τις διεθνείς της δραστηριότητας, εκτός Αμερικής, στην Αθήνα.

  Κ. Καραμανλής: Απαιτείται εθνικό σχέδιο, σταθερή φορολογία

  Ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι είναι αναγκαία η διαμόρφωση όχι μόνο χαμηλότερων φορολογικών συντελεστών, αλλά και ενός σταθερού φορολογικού συστήματος. "Χρειάζεται οι επιχειρήσεις να γνωρίζουν τι θα συναντήσουν την επόμενη πενταετία. Και απαιτείται συναίνεση. Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν παρείχε συναίνεση, αλλά τορπίλιζε τα πάντα. Θα πρέπει ακόμη να δημιουργηθεί ένα εθνικό σχέδιο για τα έργα της επόμενης δεκαπενταετίας" ανέφερε.  

  Αναφορικά με τις υψηλές εκπτώσεις σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία "θα αντιμετωπίσει το φαινόμενο με ανάθεση επίβλεψης και σε ιδιώτες μηχανικούς και με την αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των θεσμικών εργαλείων".

  Γ. Στασινός: Να αξιοποιηθούν οι πόροι του πράσινου ταμείου

  Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός τόνισε ότι σχετικά με τη χρηματοδότηση των έργων, χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην ταχύτητα και τον χρόνο ωρίμανσης, ενώ απαιτείται συνέχεια και συνοχή στην υλοποίηση των έργων.

  Πρότεινε την εκτέλεση πράσινων έργων με "ένα έξυπνο εμπροσθοβαρές χρηματοδοτικό εργαλείο αξιοποιώντας περί τα 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ, πόροι του Πράσινου Ταμείου από την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, χωρίς να θιγούν οι μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας. Μάλιστα εκτίμησε ότι μέσα σε δέκα χρόνια θα ήταν δυνατόν να συγκεντρωθούν διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 12 δισ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020