Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 03-Νοε-2018 08:58

  Με 12% άνοδο στη ζήτηση "κλείνει" το φετινό ρεκόρ στον Τουρισμό

  Με 12% άνοδο στη ζήτηση "κλείνει" το φετινό ρεκόρ στον Τουρισμό
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Της Βασιλικής Κουρλιμπίνη

  Η μεγάλη δυναμική που κατέγραφε η ζήτηση για τους ελληνικούς προορισμούς είχε γίνει εμφανής ήδη από τον Μάρτιο, όταν είχε αρχίσει να γίνεται πιο ξεκάθαρος ο προγραμματισμός των αεροπορικών εταιρειών για τη φετινή σεζόν. Στο κλείσιμο της τουριστικής περιόδου, τα τελευταία στοιχεία από την ΕAΣΠ (Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων – Hellenic Slot Coordination Authority για τα όλα τα αεροδρόμια, εκτός του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών) επιβεβαιώνουν τη σημαντική άνοδο της ζήτησης.

  Όπως αναφέρεται στο τελευταίο στατιστικό δελτίο του Ινστιτούτου του ΣΕΤΕ, σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματισμό του 2017, φέτος παρατηρήθηκε αύξηση των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων από το εξωτερικό κατά 12,5% , ποσοστό που μεταφράζεται σε επιπλέον 1,9 εκατ. θέσεις στο σύνολο της σεζόν. Αύξηση εμφάνισαν όλοι μήνες για την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου.

  Τον Μάρτιο οι αεροπορικές θέσεις αυξήθηκαν κατά 107,3% ή 57 χιλ. θέσεις, τον Απρίλιο κατά 10,8% ή 70 χιλ. θέσεις, τον Μάιο κατά 21,6% ή 364 χιλ. Η άνοδος συνεχίστηκε και τους καλοκαιρινούς μήνες με χαμηλότερο όμως ρυθμό μεταβολής (Ιούνιος +14,6% ή +369 χιλ. θέσεις, Ιούλιος και Αύγουστος κατά +9,4% ή +292 χιλ. θέσεις και +296 χιλ. θέσεις αντίστοιχα). Τον Σεπτέμβριο σημειώθηκε αύξηση 11,5% ή 299 χιλ. θέσεις και τον Οκτώβριο 10,7% ή 152 χιλ.

  Την περίοδο Μαρτίου-Οκτωβρίου όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση με εξαίρεση το αεροδρόμιο της Σκιάθου. Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 288 χιλ. θέσεις/+8,1% και ακολούθησε το αεροδρόμιο της Κέρκυρας με +266 χιλ. /+17,8%. Στην τρίτη θέση βρέθηκε το αεροδρόμιο της Κω και στην τέταρτη το αεροδρομίου της Ρόδου. Τέλος, την πεντάδα των αεροδρομίων με τη μεγαλύτερη αύξηση σε απόλυτο αριθμό θέσεων συμπληρώνει το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης.

  Σε επίπεδο αγορών, ακόμη, για την ίδια περίοδο, στην πρώτη θέση βρέθηκε η ζήτηση από τη Γερμανία παρουσιάζοντας αύξηση +23,4% και +656 χιλ. θέσεις. Ακολούθησε η Πολωνία με +265 χιλ./+34,5% και στην τρίτη θέση βρέθηκε το Ηνωμένο Βασίλειο +228 χιλ./+7,1%.

  Η σεζόν κλείνει πολύ θετικά όσον αφορά τις αφίξεις. Με βάση τα στοιχεία, όπως παρουσιάζονται στο στατιστικό δελτίο του Ιnsete, την περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου 2018 καταγράφηκαν 18,2 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις παρουσιάζοντας αύξηση 12,8%. Τα περιφερειακά αεροδρόμια παρουσίασαν αύξηση 10,8% με επιπλέον 1,3 εκατ. επιβάτες και η Αθήνα παρουσίασε αύξηση 19,2% ή με επιπλέον 743 χιλ. Οι προβλέψεις λένε πως ο αριθμός των επισκεπτών θεωρείται ότι θα ξεπεράσει φέτος τα 32 εκατ. συνολικά, ενώ τα έσοδα αναμένεται να ξεπεράσουν το "φράγμα" των 15 δισ. ευρώ, όπως εκτιμούν μέχρι στιγμής οι επιχειρηματίες του χώρου.

  Υπό τις παραπάνω συνθήκες έχει ξεκινήσει ήδη η "μάχη" για τις κρατήσεις της επόμενης σεζόν. Στις 5 Νοεμβρίου ανοίξει τις πύλες της η μεγάλη τουριστική έκθεση στο Λονδίνο που αποτελεί "οδηγό" για την πορεία της ζήτησης. Η χρονιά είναι δύσκολη, αφού ο ανταγωνισμός με την Τουρκία και την Αίγυπτο ανεβαίνει.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Διαβάστε το ΚΕΦΑΛΑΙΟ
  και ηλεκτρονικά στο

  ReadPoint
  Κυκλοφορεί Εκτάκτως
  Παρασκευή 14 Αυγ. 2020