Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Οκτ-2018 08:40

  Το κόλπο Παπαευαγγέλου και η αντίδραση της Jumbo

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
                                                                                                                               Credit φωτογράφου "Studio Panoulis"

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Περισσότερα από 50 εκατ. ευρώ, φαίνεται ότι διακινήθηκαν από την Κίνα στην Αθήνα μέσω POS, για την αγορά ακινήτων τα οποία πουλούσε στους Κινέζους επενδυτές η εταιρεία real estate που είχε συστήσει ο Ευάγγελος Παπαευαγγέλου, αντιπρόεδρος της Jumbo.

  Η διακίνηση αυτού του ποσού κινητοποίησε τις Κινεζικές Αρχές (σ.σ. η Κίνα βρίσκεται υπό καθεστώς capital controls), οι οποίες εξετάζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, την πιθανότητα να έχει υπάρξει παράνομη εξαγωγή συναλλάγματος, αλλά και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Τα πρώτα ευρήματα από την πλευρά των κινεζικών αρχών έχουν αποσταλεί ήδη στις ελληνικές τράπεζες, με τις οποίες φέρεται ότι συνεργαζόταν ο κ. Παπαευαγγέλου, και στις αρμόδιες ελληνικές αρχές. Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν πως ο κ. Παπαευαγγέλου, για να πραγματοποιεί αυτές τις συναλλαγές, είχε προμηθευτεί 10 POS ελληνικών τραπεζών.

  Ο κ. Παπαευαγγέλου το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει στην αγορά σειράς ακινήτων που έχουν βγει σε πλειστηριασμό. Μεταξύ των ακινήτων που απέκτησε είναι και τέσσερα σπίτια της εταιρείας Koumbas Development του Γιώργου Κούμπα στην οδό Αγίου Δημητρίου 62 στο Παλαιό Ψυχικό ύστερα από δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο εξ' απορρήτων του ιδρυτή του κορυφαίου retailer της χώρας Απόστολου Βακάκη είχε αγοράσει, έναντι 4,7 εκατ. ευρώ, τον περασμένο Ιούνιο και τη βίλα του πρώην εκδότη Πέτρου Κωστόπουλου στη Φιλοθέη.

  Η ύπαρξη οσμής σκανδάλου και η εμπλοκή σε αυτό του Νο 2 της Jumbo, οδήγησε τον επικεφαλής της εισηγμένης εταιρείας κ. Βακάκη, να ζητήσει την παραίτηση του κ. Παπαευαγγέλου ο οποίος κατέχει τη θέση του αντιπροέδρου. Η αποπομπή του από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης θα επισημοποιηθεί σήμερα Τετάρτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

  Πηγές από την εισηγμένη εταιρεία ανέφεραν χθες στο Capital.gr πως η διοίκηση της εταιρείας δεν είχε καμία γνώση του θέματος, και ότι η Jumbo δεν συνδέεται επ’ ουδενί με το όλο θέμα. Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν πως δεν εμπλέκεται άλλο στέλεχος της εταιρείας στο συγκεκριμένο σκάνδαλο, ούτε διακινήθηκαν χρήματα μέσω της εταιρείας.

  Ο κ. Παπαευαγγέλου είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Jumbo από το 1995. Από το 1992, είναι Πρόεδρος Ελλήνων Κατασκευαστών και Εμπόρων Παιχνιδιών, από το 2006, είναι μέλος του Δ.Σ. του Ε.Β.Ε.Α. (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών) και μέλος του Δ.Σ. του Σ.Ε.Λ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος).

  Οι εξελίξεις αυτές έχουν φέρει στο μάτι του κυκλώνα την επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, Νέλλη Τζάκου Λαμπροπούλου αλλά και τον διευθυντή διεύθυνσης καρτών. H διοίκηση της ΕΤΕ, μελετά σε βάθος την υπόθεση προτού καταλήξει σε πόρισμα.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ