Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 31-Οκτ-2018 07:55

  Σε λύση από το αδιέξοδο έως το τέλος του 2018 ελπίζει η Folli Follie

  Σε λύση από το αδιέξοδο έως το τέλος του 2018 ελπίζει η Folli Follie
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τίποτε δεν έδειχνε να έχει αλλάξει στην αίθουσα του πρώτου ορόφου στο εμβληματικό κτίριο της Folli Follie Group στον Άγιο Στέφανο, εκεί όπου επί σειρά ετών πραγματοποιούνται οι γενικές συνελεύσεις της εταιρείας, παρότι εδώ και έξι μήνες οι αποκαλύψεις για τα οικονομικά στοιχεία και τις πρακτικές της εταιρείας, με επίκεντρο την Ασία, κλυδωνίζουν το οικοδόμημα της. Ήταν εμφανές, όμως κατά την χθεσινή, επαναληπτική, τακτική γενική συνέλευση, πως η προσπάθεια εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης – ανεξαρτήτως πού αυτή θα καταλήξει και εάν σε αυτή θα μετέχουν οι παλαιοί μέτοχοι - βρίσκεται σε εξέλιξη.

  Στις θέσεις των εκπροσώπων της διοίκησης για τις ανάγκες πραγματοποίησης της γ.σ. που καταλάμβαναν τα προηγούμενα χρόνια τα μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, βρισκόταν οι κ.κ. Νίκος Κανελλόπουλος και Νάσσος Γεωργιάδης, Πρόεδρος και αναπληρωτής CEO αντίστοιχα της εταιρείας, ενώ ο νυν CEO Τζώρτζης Κουτσολιούτσος απουσίαζε. Οι δύο πρώτοι, μαζί με τα νέα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και τον CRO, Δημήτρη Κουβάτσο, βρίσκονται σε καθημερινές επαφές με τη Deloitte και τους υπόλοιπους συμβούλους για την εκπόνηση ενός σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας. Συνομιλητές είναι οι δανειστές και ομολογιούχοι της Folli Follie, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων εμφανίζεται να παραμένει και η Fosun International ως "λευκός ιππότης”.

  Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι η κατάληξη της προσπάθειας που καταβάλλεται. Υπάρχουν ακόμη πολλά και ανοικτά ζητήματα, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και η δικαστική διερεύνηση του αποκαλούμενου σκανδάλου της Folli Follie, που έχει ως επίκεντρο τις δραστηριότητας στην Ασία. Όλα τα εμπλεκόμενα μέλη της διοίκησης αναγνωρίζουν τον υψηλό βαθμό δυσκολίας, ωστόσο επισημαίνουν πως η "νέα” Folli Follie που θα αναδειχθεί, όταν μεταξύ άλλων ολοκληρωθεί η σύνταξη των αναθεωρημένων ετήσιων εταιρικών και ενοποιημένων χρηματοοικονομικών καταστάσεων για τη διαχειριστική χρήση 2017, θα είναι απόλυτα βιώσιμη.

  "Η προσπάθεια που καταβάλουμε είναι να κλείσει το θέμα μέχρι το τέλος του έτους”, ανέφερε στο Capital.gr. ο Νάσσος Γεωργιάδης, αναπληρωτής CEO της εταιρείας, ενώ από την πλευρά του ο Ν. Κανελλόπουλος, Πρόεδρος του ΔΣ, μιλώντας στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης ανέφερε πως στόχος είναι η συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας με τους καλύτερους δυνατούς όρους και η διατήρηση των 1.300 θέσεων εργασίας.

  Εντός των ημερών η αίτηση προστασίας

  Σύμφωνα με πληροφορίες, σε εξέλιξη βρίσκεται η σύνταξη της αίτησης προληπτικών μέτρων προστασίας του άρθρου 106α, ώστε να μην παραμένει εκτεθειμένη απέναντι στους πιστωτές της. Όπως έχει γράψει το Capital.gr. μένει να αποδειχθεί εάν στη νέα αυτή αίτηση προστασίας θα συναινέσουν ομολογιούχοι ή όχι, και κατά πόσον αυτή θα υποστηριχθεί από τις εγχώριες τράπεζες-πιστωτές, οι οποίες σημειωτέον προχωρούν στον σχεδιασμό τους για την πώληση του 35,6% της Αττικά Πολυκαταστήματα που έχουν αποκτήσει ως εξασφάλιση έναντι της χορήγησης δανείων.

  Όπως έχει σημειωθεί, εκτός από τη δομή που θα έχει η "νέα” Folli Follie, το πιο σημαντικό είναι να επιτευχθεί κάποιου είδους συμφωνία με επενδυτή ή επενδυτές και να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τους ομολογιούχους. Με βάση το πλάνο που έχει συζητηθεί, για να είναι βιώσιμη η επόμενη ημέρα (σ.σ. κάλυψη υποχρεώσεων, κεφάλαιο κίνησης, προπληρωμή προμηθευτών, κ.ά) απαιτείται στην FFG κεφαλαιακή "ένεση" τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ.

  Σε κάθε περίπτωση, μέσα στο επόμενο 10ήμερo θα συνεδριάσει το νέο διοικητικό συμβούλιο της Folli Follie προκειμένου να αποφασίσει τη νέα ημερομηνία σύγκλησης της γενικής συνέλευσης των μετόχων της εταιρείας. Θα πρέπει να προηγηθεί η επιλογή της ελεγκτικής εταιρείας που θα ελέγξει τις αναθεωρημένες ετήσιες εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις για την διαχειριστική χρήση 2017.

  Ήδη έχει γίνει κρούση στην PwC, με την τελευταία να έχει θέσει συγκεκριμένο πλαίσιο συνεργασίας. Σε περίπτωση, όμως που δεν επιλεχθεί η τελευταία, στην εταιρεία έχει παραδοθεί λίστα 10 ελεγκτικών εταιρειών για να γίνει η τελική επιλογή. Επίσης, πρέπει να παραδοθεί και το τελικό πόρισμα της A&M για τις δραστηριότητες στην Ασία, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις. 

  Αποχή και καταψήφιση

  Να σημειωθεί επίσης πως η χθεσινή γενική συνέλευση πραγματοποιήθηκε παρουσία εκπροσώπων θεσμικών κεφαλαίων που κατέχουν μετοχές της Folli Follie, της HSBC και της Citi μεταξύ άλλων, ενώ παραβρέθηκαν και εκπρόσωποι της ΕΕΣΥΠ (σ.σ. το Υπερταμείο κατέχει περίπου το 1% του μετοχικού κεφαλαίου της Folli Follie, από την εποχή των ΚΑΕ). Την πρόταση να εξουσιοδοτηθεί το Δ.Σ. να ορίσει την νέα ημερομηνία πραγματοποίησης της τακτικής γενικής συνέλευσης καταψήφισε η Citi, ενώ HSBC και ΕΕΣΤΥ απείχαν.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων