Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 29-Οκτ-2018 07:56

  Άλυτος ο γόρδιος δεσμός της ΕΒΖ

  Άλυτος ο γόρδιος δεσμός της ΕΒΖ
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  της Αλεξάνδρας Γκίτση

  Άλυτος παραμένει ο γόρδιος δεσμός της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, η οποία καταρρέει εις τα εξ ων συνετέθη. Με την αίτηση που κατέθεσε στις αρχές Σεπτεμβρίου για ένταξή της στο άρθρο 106α, επιδίωξε να κερδίσει χρόνο, σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση μέσω της κατάθεσης σχεδίου εξυγίανσης υπό την Innovation Brain.

  Μέχρι στιγμής το μόνο που έχει επιτύχει είναι η προστασία από τους πιστωτές της. Διότι λύση για την επόμενη ημέρα δεν έχει βρεθεί. Αντιθέτως οι ελπίδες που καλλιεργήθηκαν για εξυγίανσή της παραμένουν εξανεμίζονται. Κάτι που έχουν παραδεχθεί τόσο κυβερνητικά στελέχη όσο και ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, η Innovation Brain, διά μέσου του διευθύνοντος συμβούλου της Luckas Fecker. 

  Ο κ. Fecker έχει υποστηρίξει πως έχει εξασφάλισε χρηματοδότηση έως 30 εκατ. ευρώ ωστόσο έχει δηλώσει πως οι προτάσεις που έχει κάνει δεν έχουν γίνει αποδεκτές, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει ποιες είναι αυτές οι προτάσεις και γιατί δεν έχουν γίνει αποδεκτές. Πηγές με γνώση των διαπραγματεύσεων υποστηρίζουν πως έχει ζητήσει να υπάρξει χρηματοδότηση 2-3 εκατ. ευρώ από την ελληνική πλευρά για να προχωρήσει η διαδικασία.

  Πληροφορίες αναφέρουν πως "πυροσβεστικά” μέτρα ετοιμάζεται να λάβει το υπουργείο Οικονομικών, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση για να λειτουργήσει το εργοστάσιο στο Πλατύ και να πληρωθούν τευτλοπαραγωγοί και εργαζόμενοι. Λύση η οποία εκτιμάται ότι θα "κτυπήσει” στις Βρυξέλλες, καθώς θα θεωρηθεί κρατική ενίσχυση.

  Στο προσκήνιο έχει εμφανισθεί και η Royal Sugar ΑΒΕΕ, επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Oλλανδού παραγωγού ζάχαρης Suiker Unie στην Ελλάδα, η οποία ενδιαφέρεται για το εργοστάσιο της ΕΒΖ στις Σέρρες το οποίο παραμένει κλειστό εδώ και πέντε χρόνια.

  Tην ίδια στιγμή απλήρωτοι εδώ και τρεις μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι της ΕΒΖ, στον αέρα βρίσκονται οι τευτλοπαραγωγοί ενώ η εσωτερική αγορά καλύπτεται κυρίως από εισαγωγές ζάχαρης. Πέρυσι για εισαγωγές λευκής ζάχαρης, ζάχαρης από τεύτλα από ζαχαροκάλαμο, χωρίς προσθήκη αρωματικών ή χρωστικών ουσιών, κ.ά. η χώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, δαπάνησε 170,439 εκατ. ευρώ.

  Σημειώνεται πως οι οφειλές της ΕΒΖ με βάση στοιχεία Ιουνίου του 2018, προς την Τράπεζα Πειραιώς ανέρχονται σε 174,373 εκατ. ευρώ, στα 30 εκατ. ευρώ προς την PQH, στα 13,793 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ, τα 9,411 εκατ. ευρώ αγγίζουν οι οφειλές της προς την Crvenka – Fabrika Secera, τα 6,031 εκατ. ευρώ προς τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών, τα 2,322 εκατ. ευρώ προς τη ΓΑΙΑ ΑΕΒΕ. Σε ασφαλιστικά ιδρύματα χρωστά 2,030 εκατ. ευρώ, στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ 1,497 εκατ. ευρώ, 1,147 εκατ. ευρώ στην Cristalco, στους τευτολοπαραγωγούς 482.234 ευρώ, στο προσωπικό 259.489 ευρώ. Συνολικά η εταιρεία οφείλει 246,648 εκατ. ευρώ. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων