Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 26-Οκτ-2018 07:51

  Δικαστικό μπλόκο στην πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ από ΓΕΝΟΠ και Δήμους

  Δικαστικό μπλόκο στην πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ από ΓΕΝΟΠ και Δήμους
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Το θέμα της περιβαλλοντικής αδειοδότησης των μονάδων της ΔΕΗ είχε έρθει ξανά στο προσκήνιο την περασμένη άνοιξη, όταν είχε γίνει προσφυγή από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

  Τότε το ζήτημα επιλύθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας με την ανανέωση της αδειοδότησης, η οποία και επέτρεψε να ξεκινήσει ο διαγωνισμός πώλησης των λιγνιτών, αφού η εκκρεμότητα αφορούσε και τις πωλούμενες μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης.

  Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, μαζί με την περιφέρεια Δ. Μακεδονίας και το δίκτυο ενεργειακών δήμων, επανέφερε θέμα νομιμότητας της αδειοδότησης για τη μονάδα της Μελίτης και για το λόγο αυτό κατέθεσε αίτηση ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας. 

  Συγκεκριμένα στην αίτηση υποστηρίζεται ότι η απόφαση της ΓΔ περιβαλλοντικής πολιτικής του ΥΠΕΝ για την έγκριση περιβαλλοντικών όρων της Μελίτης επιφέρει ουσιώδεις διαφοροποιήσεις και μεταβολές στη λειτουργία του ΑΗΣ και καθώς δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη από το νόμο υποβολή νέας μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠ) αυτή παραβιάζει το νόμο και κατά συνέπεια έχει εκδοθεί παρανόμως και είναι ακυρωτέα. 

  Η αίτηση ακύρωσης, σε περίπτωση που γίνει αποδεκτή δημιουργεί μείζον πρόβλημα για τη λειτουργία της μονάδας και άρα συνεπάγεται μια σοβαρή αβεβαιότητα για τον εν εξελίξει διαγωνισμό.

  Με αφορμή την προσφυγή, πάντως, κύκλοι του υπουργείου ενέργειας σχολίαζαν ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου πολίτη να καταφεύγει στη δικαιοσύνη, και εμφανίζονται καθησυχαστικοί αφήνοντας να εννοηθεί ότι η βαρύτητα της προσφυγής δεν είναι τέτοια, που να συνιστά σοβαρή απειλή για την ομαλή έκβαση του διαγωνισμού.
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων