Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 22-Οκτ-2018 07:55

  Κορυφώνονται οι διεργασίες για την πώληση του Ντυνάν

  Κορυφώνονται οι διεργασίες για την πώληση του Ντυνάν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Έχει περάσει μία εβδομάδα από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την απόκτηση του νοσοκομείου Ερρίκος Ντυνάν, αλλά το "θρίλερ" για την έκβαση του διαγωνισμού της τράπεζας Πειραιώς και τη διαδικασία αξιολόγησης των προτάσεων- που φέρονται να είναι δύο, μία από το ίδρυμα Ωνάση και η δεύτερη από την  American Hospital- συνεχίζεται. 

  Δημοσιεύματα θέλουν πλειοδότης του διαγωνισμού να αναδεικνύεται πιθανότητα το Ωνάσειο Ίδρυμα, ενώ οι πληροφορίες λένε πως το ύψος του τιμήματος που προσέφερε προσεγγίζει τα 78 εκατ. ευρώ. 

  Κατά τις ίδιες πηγές, το ίδρυμα Ωνάση θα επενδύσει για την ανανέωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και παράλληλα θα αναλάβει  τα χρέη και τις ετήσιες ζημιές, οι οποίες υπολογίζονται σε 10-12 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την οικονομική χρήση του 2017, ο συνολικός δανεισμός της Ημιθέα Α.Ε. (που ελέγχεται 100% από την Τράπεζα Πειραιώς και στην οποία πέρασε το νοσοκομείο έναντι 115 εκατ. ευρώ το 2014) ανέρχεται σε 101 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 23,7 εκατ. αφορούν βραχυπρόθεσμα δάνεια προς την Πειραιώς. Κατά την ίδια χρήση, ο κύκλος εργασιών του νοσοκομείου ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημίες μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,5 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. 

  Σημειώνεται πως η πρόταση του ιδρύματος Ωνάση για το Ντυνάν συνεπάγεται με την ένταξη του νοσοκομείο στο ΕΣΥ, όπως έχει αναγγελθεί από τον υπουργό Υγείας Π. Πολάκη. Ο ίδιος, σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη, δήλωνε πως η προσφορά του ιδρύματος Ωνάση είναι πάρα πολύ καλή και πως "θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να γυρίσει το Ερρίκος Ντυνάν στο δημόσιο τομέα". Τέλος χαρακτήριζε "ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων στελέχωνα, παραγόντων και συμφερόντων ότι θα θεωρηθούν άγονοι οι διαγωνισμοί".

  Την ίδια ώρα πάντως ακούγεται πως οι δύο δεσμευτικές προσφορές ενέχουν αιρέσεις ως προς το τίμημα, όπως ο υπολογισμός των απαιτήσεων του νοσοκομείου από ΕΟΠΥΥ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 

  Το ενδεχόμενο από την άλλη πλευρά ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν να κηρυχθεί τελικά άγονος βρίσκεται στο τραπέζι, εντούτοις τα πράγματα δεν είναι απλά. Και αυτό καθώς η διαγωνιστική διαδικασία παρακολουθείται από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM και τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp). 

  Η Πειραιώς φαίνεται να επιδιώκει ένα τίμημα τουλάχιστον στα 80 εκατ. ευρώ. Κατά το ρεπορτάζ, μετά το άνοιγμα των προτάσεων, ζητήθηκαν βελτιωτικές προσφορές που αξιολογήθηκαν από την τράπεζα σε συνεργασία με τον χρηματοοικονομικό σύμβουλο της πώλησης PwC.

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων