Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 16-Οκτ-2018 08:20

  Οι προσφορές που κρίνουν την τύχη του Ε. Ντυνάν

  Οι προσφορές που κρίνουν την τύχη του Ε. Ντυνάν
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην τελική ευθεία εισήλθε ο διαγωνισμός για την πώληση του Ερρίκος Ντυνάν, με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών το απόγευμα της Δευτέρας. Στην κούρσα για την απόκτηση του νοσοκομείου της Μεσογείων, το οποίο χαρακτηρίζεται "φιλέτο" για την αγορά της ιδιωτικής περίθαλψης, συνεχίζει κατά τις πληροφορίες το ίδρυμα Ωνάση, η "υποψηφιότητα” του οποίου έχει συνδεθεί με την ένταξη του νοσοκομείου στο Δημόσιο. 

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Farallon Capital φέρεται τελικά να μην κατέθεσε δεσμευτική προσφορά, παρά το αρχικό ενδιαφέρον που είχε επιδείξει για το διαγωνισμό. Το ενδιαφέρον του fund, που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica, όπως εκτιμούσαν στελέχη του χώρου στηρίχθηκε σε ένα στρατηγικό πλάνο για την απόκτηση ισχυρής παρουσίας εκτός από τον τομέα των διαγνωστικών, και στο κομμάτι της νοσηλείας. Ούτε όμως και το κρατικό επενδυτικό κεφάλαιο του Άμπου Ντάμπι Μubadala Investment Company φαίνεται να προχώρησε, σύμφωνα με πληροφορίες που μένουν να επιβεβαιωθούν.

  Σειρά έχει τώρα η διαδικασία αξιολόγησης από την τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με την PwC που λειτουργεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος. Οι ανακοινώσεις για την πώληση του 100% των μετοχών της θυγατρικής της εταιρείας "Ημιθέα Α.Ε.", η οποία κατέχει και λειτουργεί το νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, αναμένονται μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα.

  Μετά και το άνοιγμα των δεσμευτικών προσφορών, τα σενάρια για την εξέλιξη της διαγωνιστικής φάσης είναι τρία. Είτε θα ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής αν το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό, είτε θα ζητηθεί βελτιωτική προσφορά. Υπάρχει βέβαια και το ενδεχόμενο ο διαγωνισμός να κηρυχτεί άγονος, αυτό θεωρείται όμως πως θα γίνει σε περίπτωση που το τίμημα είναι χαμηλότερο και από τον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του νοσοκομείου. Στελέχη τοποθετούν μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της Ημιθέα, κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών. 

  Οι πληροφορίες θέλουν το ενδεχόμενο το Ερρίκος Ντυνάν να περάσει το ίδρυμα Ωνάση και έπειτα στο ΕΣΥ μέσω δωρεάς να κερδίζει έδαφος. Το υπουργείο Υγείας είχε εξάλλου ανακοινώσει από τον Ιούλιο τη συνεργασία με το ίδρυμα Ωνάση

  Πρόκειται για μια προοπτική που ούτως η άλλως έχει αποτιμηθεί θετικά από την ιδιωτική αγορά, δεδομένου πως η ένταξη του νοσοκομείου στο Δημόσιο θα άμβλυνε σε μεγάλο βαθμός τον ανταγωνισμό μεταξύ των μεγάλων "παιχτών" στο χώρο της περίθαλψης. Σημειώνεται πως περίπου 20 υποψήφιοι φέρονται να είχαν υπογράψει στο πρώτο στάδιο σύμβαση εμπιστευτικότητας, ενώ η PwC αρχικά είχε προχωρήσει στην αποστολή προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε περίπου 60 επενδυτές.

  Το Ερρίκος Ντυνάν πέρασε στην "Ημιθέα Α.Ε." (ελέγχεται 100% από την τράπεζα Πειραιώς) έναντι 115 εκατ. ευρώ, το 2014. Tο σχέδιο αναδιοργάνωσης (το 2014 το νοσοκομείο βαρυνόταν με δάνεια 90 εκατ. και οι συνολικές του υποχρεώσεις έφταναν τα 300 εκατ. ευρώ) προέβλεπε τριετή βεβαίωση καλής λειτουργίας και χρηματοδότηση ύψους 180 εκατ. ευρώ.

  Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της "Ημιθέα" για τη χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών του νοσοκομείου ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,7 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι 23,7 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 85,5 εκατ. 

  Βασιλική Κουρλιμπίνη
  Vicky.kourlibini@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων