Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 10-Οκτ-2018 22:01

  Στον Καλογρίτσα η κατασκευή του οδικού τμήματος Δουναίικα – Πύργος

  Στον Καλογρίτσα η κατασκευή του οδικού τμήματος Δουναίικα – Πύργος
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα κατασκευών, συμφερόντων Καλογρίτσα, αναλαμβάνει, με απόφαση του υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη την κατασκευή του πρώτου τμήματος Δουναίικα – Πύργος του οδικού άξονα Πάτρα-Πύργος. Το έργο είναι προϋπολογισμού δημοπράτησης 67, 2 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α.) και συνοδεύεται με προαιρέσεις 3,4 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α.). 

  Από που προκύπτει το δικαίωμα προαίρεσης; Όπως αναφέρει η απόφαση, το δικαίωμα προαίρεσης θα αφορά στην εκτέλεση εργασιών ανακατασκευής του οδοστρώματος της υφιστάμενος Ν.Ε.Ο. Πάτρας - Πύργου μήκους 8χλμ. περίπου από τον Α.Κ. Πύργου μέχρι τον κόμβο προς Αρχαία Ολυμπία. Για την άσκηση του δικαιώματος προαίρεσης θα εκδοθεί απόφαση δέσμευσης και διάθεσης πίστωσης και θα υπογραφεί ξεχωριστή σύμβαση.

  Η εταιρεία είχε προσφέρει έκπτωση 53,05%, ενώ κατά του αποτελέσματος του διαγωνισμού είχε υποβάλει ένσταση η Cyfield Development Public Ltd που προσέφερε το δεύτερη υψηλότερη έκπτωση.

  "Κατά του ως άνω πρακτικού της Επιτροπής Διαγωνισμού υποβάλλουμε την παρούσα ένσταση ζητώντας να αποκλειστεί η προσφορά της προσωρινής μειοδότριας κοινοπραξίας, άλλως να κληθεί η διαγωνιζόμενη να την αιτιολογήσει και, στη συνέχεια, να αποκλειστεί. Και τούτο, διότι η προσφορά της προσωρινής μειοδότριας είναι υπερβολικά χαμηλή σε σχέση με την προϋπολογιζόμενη δαπάνη του έργου, και μάλιστα κάτω του εκτιμώμενου κόστους κατασκευής του" αναφέρεται στο κείμενο της έντασης της Cyfield.

  Ωστόσο, η κοινοπραξία Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών αιτιολόγησε επαρκώς την προσφορά της στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών.

  Η εγγυητική

  Για το συγκεκριμένο έργο, στο παρελθόν, είχε χορηγήσει εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης η Τράπεζα Αττικής, η οποία έχει αποφασίσει να μην προχωρήσει στην ανανέωσή της. Κι αυτό δεδομένου ότι ο όμιλος Καλογρίτσα εμφανίζει χρέη προς την τράπεζα Αττικής της τάξης των 117 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, ερώτημα είναι από ποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα το σχήμα Τοξότης-Ομάδα Κατασκευών θα εξασφαλίσει την απαιτούμενη εγγυητική. Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την εγγυητική να παράσχει ξένο τραπεζικό ίδρυμα ή το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ).

  Πάντως, αρχικά, αναμενόταν -σε συνέχεια δηλώσεων του υπουργού Υποδομών Χρ.Σπίρτζη- να ανατεθεί στις εταιρείες Καλογρίτσα μόνον το τμήμα Βάρδα – Κυλλήνη αρχικού προϋπολογισμού της τάξης των 70 εκατ. ευρώ. Για το συγκεκριμένο έργο ο όμιλος είχε εξασφαλίσει εγγυητική από το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ), της οποίας η ισχύς θα ανανεωνόταν.

  Ωστόσο, η κοινοπραξία Καλογρίτσα φαίνεται ότι, για την ώρα, έχει αιτιολογήσει επαρκώς την παρεχόμενη έκπτωση για το τμήμα Δουναίικα – Πύργος.

   

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ