Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 11:25

  "Κόκκινος" ο ισολογισμός της EDS που εξαγόρασε στα Σκόπια η ΔΕΗ

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Δύσκολο ήταν το 2017 για την εταιρεία προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας EDS, την οποία η ΔΕΗ εξαγόρασε στα Σκόπια.

  Η υπόθεση της εξαγοράς είχε αποτελέσει αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης και ανταλλαγής ανακοινώσεων, καθώς η εταιρεία ανήκε σε στενό συνεργάτη του προέδρου Ζάεφ και μέλος του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του γειτονικού κρατιδίου, ενώ υπεγράφη λίγους μήνες πριν τη συμφωνία των Πρεσπών.

  Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιευμένου ισολογισμού, το 2017 η εταιρεία είχε κύκλο εργασιών 88,5 εκατ. ευρώ και κατέγραψε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ ενώ το 2015 είχε κύκλο εργασιών 87,2 εκατ. ευρώ με κέρδη 1,06 εκατ. ευρώ και το 2016 κύκλο εργασιών 80,3 εκατ. ευρώ και κέρδη 1,4 εκατ. ευρώ. 

  Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία του ισολογισμού που είναι δημοσιευμένος στο μητρώο επιχειρήσεων των Σκοπίων, τα συνολικά πάγια της εταιρείας ανέρχονται σε 18,18 εκατ. ευρώ ενώ τα πάγια περιουσιακά στοιχεία ανέρχονται μόλις 600,4 χιλ. Ευρώ. 

  Τα αποθεματικά της εταιρείας σε ρευστό είναι αρνητικά κατά 915,1 χιλιάδες ευρώ όταν πέρυσι είχε ταμείο 4,5 εκατ. ευρώ.

  Αύξηση παρουσιάζουν και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις που από 10,9 εκατ. ευρώ το 2015 έφτασαν τα 17,9 εκατ. το 2016 και τα 18,7 εκατ. ευρώ το 2017.

  Σημειώνεται ότι στην αγορά ηλεκτρισμού των Σκοπίων ο μέσος όρος για την ανάκτηση απαιτήσεων κυμαίνεται στις 77 ημέρες ενώ η εταιρεία εμφανίζει επίδοση στις 65 ημέρες (το 2016 είχε φτάσει τις 93 ενώ το 2015 τις 54 ημέρες).

  Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στον Τύπο της γειτονικής χώρας η εταιρεία το 2016 είχε υπογράψει 8 συμβάσεις προμήθειας αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς στις συμβάσεις με κρατικές επιχειρήσεις ήταν 6%. 

  Τέλος σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή της εταιρείας στην αγορά, ο τζίρος της αντιπροσωπεύει το 11,2% της αγοράς ενώ οι ζημιές της το 39% του κλάδου το 2017. 

  Τα στοιχεία του ισολογισμού και τα αρνητικά μεγέθη της εταιρείας του συνεργάτη του Ζάεφ, ενισχύουν το αίτημα που έχει καταθέσει η αντιπολίτευση να κατατεθεί η σύμβαση εξαγοράς της  EDS από τη ΔΕΗ στη βουλή.

  Η αντιπολίτευση έχει αφήσει υπόνοιες για τη σκοπιμότητα της συγκεκριμένης εξαγοράς, για την οποία πληθαίνουν τα ερωτήματα που καλείται να απαντήσει η διοίκηση της ΔΕΗ. Αναλυτικά τα στοιχεία του ισολογισμού όπως εμφανίζονται στο μητρώο επιχειρήσεων των Σκοπίων έχουν ως εξής:

   

  Εξηγήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία

  Εξηγήσεις από την κυβέρνηση για την εξαγορά σκοπιανής επιχείρησης από την ΔΕΗ, ζητά η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Μαρία Σπυράκη. 

  Αναλυτικά, αναφέρει τα εξής:
   
  "Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η.  που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ.
   
  Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. 
   
  Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα".

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων