Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 09-Οκτ-2018 08:18

  Σε στενωπό ρευστότητας η Τεχνική Ολυμπιακή του Στέγγου

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Σε στενωπό ρευστότητας η Τεχνική Ολυμπιακή του Στέγγου

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Πρόβλημα ρευστότητας αντιμετωπίζει η Τεχνική Ολυμπιακή, μία από τις παλαιότερες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας που σήμερα δεν εκτελεί κανένα δημόσιο έργο στην Ελλάδα. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η οικονομική έκθεση εξαμήνου, ο όμιλος εμφανίζει αρνητικό κεφάλαιο κίνησης, καθώς οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις ξεπερνούν την αξία των κυκλοφορούντων στοιχείων ενεργητικού.  

  Σύμφωνα με την εισηγμένη, οι μεγάλες οφειλές του Δημοσίου έχουν επηρεάσει την ταμειακή ρευστότητα του ομίλου, δημιουργώντας επιπλέον χρηματοοικονομικό κόστος. Τα χρέη αυτά, που προέρχονται από εγκεκριμένες πιστοποιήσεις που περιείχαν αξία εκτελεσμένων εργασιών και πριμ νωρίτερης παράδοσης, δεν εξοφλούνται, λόγω μη έγκαιρης εκτέλεσης από το Δημόσιο των απαιτούμενων ενεργειών για τη σχετική έγκριση διάθεσης πίστωσης. Η εισηγμένη τοποθετεί τις οφειλές του Δημοσίου-εγγράφονται ως μακροπρόθεσμες απαιτήσεις- σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, οι οποίες προκύπτουν από δικαστικές αποφάσεις.

  Επίσης, σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, στις βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις περιλαμβάνεται ποσό 12 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά κυρίως προκαταβολές πελατών για κρατήσεις δωματίων στα ξενοδοχεία της θυγατρικής Πόρτο Καρράς "για τις οποίες θα παρασχεθούν οι υπηρεσίες και δεν αναμένεται να διακανονιστούν με μετρητά".

  Περιλαμβάνονται ακόμη, δύο εκατομμύρια ευρώ προς μέλη διοικητικού συμβουλίου και βασικούς μετόχους, οι οποίοι αναμένεται να ικανοποιηθούν όταν η ρευστότητα το ομίλου το επιτρέψει, όπως επισημαίνεται.

  Σε συζητήσεις με τις τράπεζες

  Λόγω του στενωπού ρευστότητας, η Τεχνική Ολυμπιακή βρίσκεται σε συζητήσεις με τις συστημικές τράπεζες για την αναδιάρθρωση του συνολικού δανεισμού της, με στόχο την ενίσχυση του κεφαλαίου κίνησής της. Και με στόχο την τόνωση της ρευστότητας, προχωρά στην πώληση ακινήτων της Πόρτο Καρράς- κυρίως όσων βρίσκονται για πολλά χρόνια ημιτελή.  Ήδη, έχει πωλήσει οριζόντιες ιδιοκτησίες έναντι συνολικού τιμήματος της τάξης των 3,3 εκατ. ευρώ.  

  Η Τεχνική Ολυμπιακή θεωρεί ότι η μεγάλη ακίνητη περιουσία της μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εγγύηση για κάλυψη τραπεζικής χρηματοδότησης, ενώ είναι σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση από τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου και ιδίως του ξενοδοχείου.

  Τα μεγέθη

  Σε επίπεδο ομίλου, η Τεχνική Ολυμπιακή εμφάνισε, το πρώτο εξάμηνο του 2018, καθαρές ζημιές 9,5 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 6,2 εκατ. ευρώ, σύνολο βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων 77,3 εκατ. ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις (βραχυπρόθεσμες-μακροπρόθεσμες) 231,7 εκατ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 328,4 εκατ. ευρώ.

  Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύνολο των επιμέρους δραστηριοτήτων της εταιρείας παρουσιάζει ζημιές. Μεταξύ αυτών οι πωλήσεις οινοπνευματωδών και αγαθών (-1,6 εκατ.), το καζίνο (-1,2 εκατ. ευρώ) και ο ξενοδοχειακός τομέας (-2,4 εκατ.).

  Η Τεχνική Ολυμπιακή δεν εκτελεί δημόσιο έργο στην Ελλάδα, ενώ στη Ρουμανία υλοποιεί οδικό έργο 18,15 εκατ. ευρώ.

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων