Συνεχης ενημερωση

  Τετάρτη, 03-Οκτ-2018 16:55

  Morgan Stanley: Υπερβολικές οι ανησυχίες για την Πειραιώς

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Morgan Stanley: Υπερβολικές οι ανησυχίες για την Πειραιώς

  Υπερβολικές χαρακτηρίζει τις ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια της Τράπεζας Πειραιώς η Morgan Stanley σε σημερινό της σημείωμα, αν και εκτιμά ότι η επιφυλακτικότητα θα διατηρηθεί το επόμενο διάστημα.

  "Θεωρούμε ότι οι ανησυχίες για την κεφαλαιακή επάρκεια είναι υπερβολικές, ωστόσο η επιφυλακτικότητα για την τιμή των μετοχών αναμένεται να διατηρηθεί μέχρι να υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια για το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης της Πειραιώς και να ανακοινωθούν από τις τράπεζες οι στόχοι μείωσης των NPE μέχρι το τέλος του 2021 με τη συμβολή των πωλήσεων/απομειώσεων", αναφέρει η Morgan Stanley.

  Στην ανάλυση της η Morgan Stanley σημειώνει ότι το Bloomberg σε δημοσίευμα του την προηγούμενη Παρασκευή ανέφερε πως η Πειραιώς έχει προθεσμία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να αντλήσει 500 εκατ. ευρώ σε Tier II χρέος πριν το τέλος του 2018.

  Αναφέρει επίσης τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής της τράπεζας Χρ. Μεγάλου στο Reuters ότι "η τράπεζα είναι σε συνεχή διάλογο με τις εποπτικές αρχές και παρακολουθεί τις αγορές προκειμένου να εντοπίσει το παράθυρο ευκαιρίας για την έκδοση που δεν θα απομειώνει την αξία των μετοχών (non-dilutive capital instrument), η οποία περιλαμβάνεται στο σχέδιο", προσθέτοντας ότι δεν γίνεται κάποια συγκεκριμένη αναφορά για προθεσμία στο τέλος του έτους.

  Σχολιάζοντας το sell off στις μετοχές της Τράπεζας Πειραιώς η Morgan Stanley σημειώνει ότι η επείγουσα ανάγκη [της διαδικασίας] όπως αναφέρθηκε [σε δημοσιεύματα], πυροδότησε ανησυχίες στους επενδυτές.

  Όπως επισημαίνει, "η αγορά χρέους δεν είναι ανοιχτή στην Πειραιώς δεδομένης της τρέχουσας εγχώριας και ευρωπαϊκής μεταβλητότητας που έχει ενισχύσει τις ανησυχίες των επενδυτών".

  Παράλληλα, "το χρονικό σημείο αιφνιδίασε καθώς οι ελληνικές τράπεζες αυτή την περίοδο διεξάγουν συζητήσεις με τις ρυθμιστικές αρχές για τη διαδικασία μείωσης των NPEs".

  Η επιφυλακτικότητα θα παραμείνει

  Η Morgan Stanley εκτιμά παράλληλα ότι η επιφυλακτικότητα αναμένεται να διατηρηθεί "μέχρι να έχουμε μεγαλύτερη σαφήνεια όσον αφορά τις εκτιμήσεις της τράπεζας στο μερίδιο των απομειώσεων και πωλήσεων στην ευρύτερη μείωση των NPE".

  "Περιμένουμε περισσότερες πληροφορίες για τα σχέδια μείωσης των NPE για όλες τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου, αν και οι πρόσφατες κινήσεις των μετοχών ενδεχομένως να οδηγήσουν σε ανακοινώσεις νωρίτερα", αναφέρει.

  Για το ευρύτερο sell off στις ελληνικές τράπεζες η Morgan Stanley σημειώνει παράλληλα πως "οι τελευταίες κινήσεις είναι υπερβολικές δεδομένου ότι οι τράπεζες είναι πλέον φθηνότερες απ' ό,τι ήταν τον Νοέμβριο του 2017 – όταν στον ορίζοντα ήταν τα [πρότυπα] IFRS 9 και τα ελληνικά stress tests".

  "Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις Alpha, Eurobank και Εθνική όπου δεν διαφαίνεται πως είναι επείγον να αντλήσουν κεφάλαια αυτό το έτος".

  Η απομάκρυνση των capital controls μειώνει την ορατότητα

  Σχολιάζοντας την απομάκρυνση των εγχώριων κεφαλαιακών ελέγχων την προηγούμενη εβδομάδα η Morgan Stanley παρατηρεί ότι η πορεία των ελληνικών τραπεζών θα είναι πλέον περισσότερο διασυνδεδεμένη.

  "Παρά τα διαφορετικά επίπεδα NPE, κάλυψης και κεφαλαίων η απομάκρυνση των capital controls μειώνει την ορατότητα", αναφέρει και προσθέτει: "Με την υψηλή μεταβλητότητα στις τιμές των μετοχών και εκλογές εντός των επόμενων 12 μηνών, δεν είναι ξεκάθαρο πώς αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει την συμπεριφορά των εγχώριων καταθετών".

  Σημειώνει τέλος ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η χρηματοδοτική θέση των ελληνικών τραπεζών είναι υγιής, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν αντικαταστήσει το μεγαλύτερο μέρος της χρηματοδότησης από ELA/ΕΚΤ με καταθέσεις και την διατραπεζική αγορά.

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων