Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 20:26

  Τι απαντά η ΔΕΗ για την αναμόρφωση-μαμούθ των μεγεθών της

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Για ανύπαρκτο ζήτημα και άστοχες οικονομικές αναλύσεις κάνει λόγο η ΔΕΗ σε σχέση με το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με την αναμόρφωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων του α εξαμήνου του 2017. Την ώρα που για το θέμα έχουν ζητήσει εξηγήσεις οι δανείστριες τράπεζες της ΔΕΗ, η ανεξάρτητη ΕΛΤΕ (Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων) και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της ΔΕΗ με ανακοίνωση που τιτλοφορείται "η διαστρέβλωση που αποσκοπεί;” αναφέρει τα εξής σε σχέση με την αναμόρφωση:

  1. Για τη διαφορά στα κέρδη προ φόρων 31,1 εκ. ευρώ που δημοσιεύτηκαν πέρυσι και τις ζημιές προ φόρων 249,5 εκ. ευρώ που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, η ΔΕΗ αναφέρει ότι για λόγους συγκρισιμότητας η παρουσίαση φέτος αφορούσε μέρος των αποτελεσμάτων του α εξαμήνου του 2017 και συγκεκριμένα των συνεχιζόμενων δραστηριοτήτων χωρίς τις επιπτώσεις από διακοπτόμενες δραστηριότητες, όπως κυρίως η επίπτωση από την πώληση του ΑΔΜΗΕ συνολικού ύψους € 198,6 εκατ. 

  2. Η αναμόρφωση των μεγεθών α εξαμήνου 2017 έγινε κατά τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων του 2017 και όχι στα αποτελέσματα α εξαμήνου του 2018. Υποστηρίζει δε η ΔΕΗ ότι υπήρξε πλήρης και έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και των αρμόδιων φορέων μέσω του Δελτίου Τύπου των αποτελεσμάτων και της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές και ότι ήταν πλήρως γνωστή στις τράπεζες ενόψει της αναχρηματοδότησης των κοινοπρακτικών δανείων ύψους 1,3 δις

  3. Η αναμόρφωση αφορούσε α) την αναγνώριση αναβαλλόμενου φόρου ενεργητικού επί της υποχρέωσης για το μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας των συνταξιούχων και β) την εφαρμογή ενδεδειγμένης μεθόδου εκτίμησης για τον υπολογισμό του ποσού της διατεθείσας και μη τιμολογηθείσας ενέργειας. Η συνολική επίπτωση της αναμόρφωσης στα οικονομικά αποτελέσματα μετά φόρων του α ́ εξαμήνου του 2017 ήταν η μείωσή τους κατά € 27,6 εκατ. χωρίς καμία ταμειακή διάσταση. 

  Τι δεν απαντά η ανακοίνωση

  Η ανακοίνωση της ΔΕΗ πάντως αφήνει αναπάντητα ερωτήματα καθώς:

  1. Στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2017 γίνεται αναφορά σε αναμόρφωση των μεγεθών του 2016 και του 2015 και όχι των αποτελεσμάτων α εξαμήνου του 2017, η οποία είναι ορατή μόνο στις οικονομικές καταστάσεις. 

  2. Στην ανακοίνωση του α εξαμήνου του 2017 υπάρχουν μια σειρά από άλλα λειτουργικά μεγέθη για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες που εμφανίζονται πλήρως διαφοροποιημένα σε σχέση με τα μεγέθη για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της ίδιας περιόδου όπως εμφανίζονται στις καταστάσεις του 2018

  3. Υπήρξε αλλαγή του ορκωτού ελεγκτή, ο οποίος μάλιστα τώρα ελέγχεται στο πλαίσιο της έρευνας που έχει ξεκινήσει από την ΕΛΤΕ

  4. Στην ανακοίνωση του α εξαμήνου του 2017 η ΔΕΗ εμφάνιζε κέρδη προ φόρων, ενώ ουσιαστικά όπως παραδέχεται σήμερα τα κέρδη αυτά ήταν πλασματικά και οφείλονταν στα έσοδα από την πώληση του ΑΔΜΗΕ και στην πραγματικότητα είχε καταγράψει ζημιές 141,2 εκ. ευρώ 


  Σε ό,τι αφορά τα λειτουργικά μεγέθη από τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της ΔΕΗ για το α εξάμηνο του 2017, που εμφανίζονται διαφοροποιημένα το 2018  σε σχέση με τα όσα είχαν παρουσιαστεί το 2017, ακολουθεί πίνακας με στοιχεία από τις 2 παρουσιάσεις που έγιναν στους αναλυτές (α εξάμηνο 2018 και α εξάμηνο 2017) για τα ίδια μεγέθη δηλαδή του α εξαμήνου 2017. 
              

  Πίνακας για ΔΕΗ Φλουδό

  Σημειώνεται τέλος ότι ακόμη και τα κέρδη από την πώληση της ΑΔΜΗΕ τα νούμερα είναι διαφορετικά αφού πέρυσι είχε ανακοινωθεί κέρδος 172,2 εκ ευρώ και φέτος στην ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΕΗ κάνει λόγο για κέρδη από την πώληση ύψους 198,8 εκ. ευρώ.

  *Διαβάστε ακόμη

  Θέμα ΔΕΗ εξετάζει η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων