Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 02-Οκτ-2018 08:35

  Εταιρείες-σφραγίδα και πλαστοί τζίροι για τη Folli Follie στην Ασία

  Εταιρείες-σφραγίδα και πλαστοί τζίροι για τη Folli Follie στην Ασία
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Το "μαύρο κουτί" των ασιατικών δραστηριοτήτων της Folli Follie Group αποδεικνύεται μέρα με την ημέρα πως έκρυβε μια τεραστίων διαστάσεων εταιρική απάτη, καθώς στο φως έρχονται οι πρακτικές που χρησιμοποιούσε η διοίκηση Κουτσουλιούτσου προκειμένου να μεγεθύνει τα οικονομικά μεγέθη του ομίλου και να εμφανίζεται ως ένας πολυεθνικός κολοσσός, εξασφαλίζοντας αθρόα δανειοδότηση και τεράστιες υπεραξίες από τις πωλήσεις μετοχών μέσω placement.

  Μετά την έκθεση– κόλαφος της Alvarez & Marsal επί των δραστηριοτήτων στην Ασία (APAC), συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, που αποκάλυψε ότι ο πραγματικός τζίρος δεν είναι 1,1 δισ. δολάρια, αλλά μόνο 110 εκατ. δολάρια και τα ταμειακά διαθέσιμα μόλις 6 εκατ. δολάρια, ενώ εμφανίζονταν να ανέρχονται σε 300 εκατ. δολάρια, το πόρισμα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) έρχεται να αποτυπώσει με ακόμη μεγαλύτερες λεπτομέρειες την αρχιτεκτονική του σκανδάλου της FFG.

  Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, η FF Group Sourcing, η θυγατρική της FFG μέσω της οποίας περνούσαν οι δραστηριότητες πάνω από δέκα άλλων εταιρειών του ομίλου σε Ασία και μη, αποτελούσε στην πραγματικότητα ένα λογιστικό κατασκεύασμα που ενοποιούσε ανύπαρκτους τζίρους και πραγματοποιούσε δανειακές διευκολύνσεις με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς εξασφαλίσεις.

  Η ΕΛΤΕ αποκαλύπτει, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, την ύπαρξη δύο "εταιρειών-σφαγίδα" που εμφανίζονταν ως η μία εμφανίζεται ως πελάτης της FF Group Sourcing Ltd. και η άλλη ως προμηθευτής της, "φουσκώνοντας" τους τζίρους και εξασφαλίζοντας δανειοδότηση. Το πόρισμα κάνει λόγο για την εταιρεία ΝG Boon Soon, που εμφανίζονταν ως πελάτης της FF Group Sourcing με τζίρους που σχεδόν άγγιζαν το 1 δισ. δολάρια, η έδρα και οι αποθήκες της οποίας δεν έχουν εντοπιστεί.

  Αντίστοιχα, η Τhana Prasertsian, εμφανίζεται να λειτουργεί ως προμηθευτής  της FF Group Sourcing, έχοντας λάβει προκαταβολές 250 εκατ. δολαρίων για την παράδοση προϊόντων. Και για αυτή την εταιρεία δεν επιβεβαιώνονται η έδρα και η ύπαρξη αποθηκευτικών χώρων. Το πόρισμα της ΕΛΤΕ φανερώνει επίσης πρακτικές δανειοδότησης σε τρίτες εταιρείες ποσών της τάξης των 120 εκατ.δολαρίων με μηδενικό επιτόκιο και χωρίς εξασφαλίσεις

  Με βάση τη δομή της Folli Follie Group, το ασιατικό κομμάτι του ομίλου αφορούσε την FF Group Sourcing Ltd (πρώην Folli Follie Hong Kong Limited), η οποία έχει έδρα το Χονγκ Κονγκ. Στον ισολογισμό της, η εταιρεία εμφανίζεται να διαθέτει 296 εκατ. δολάρια σε τραπεζικές καταθέσεις και μετρητά στο τέλος του 2017.

  Τον ισολογισμό της εταιρείας υπέγραψε στις 16 Απριλίου 2018 η ελεγκτική εταιρεία Thomas Ng - Chi Wa & Co, μια άγνωστη ελεγκτική εταιρεία όπως πολλάκις έχει επισημανθεί, αγνώστων λοιπών στοιχείων και σίγουρα όχι μέλος των big4. Ως μέλη της διοίκησης, τις λογιστικές καταστάσεις υπογράφει ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος (πρόεδρος της FFG), ο Law Chin Chuen και ο Ιωάννης Μπεγιέτης (ως CFO). Ο κ. Μπεγιέτης εδώ και χρόνια είχε αναλάβει την επέκταση του Ομίλου FFG στην Ασία.

  Υπενθυμίζεται πως εκ των υστέρων ανακλήθηκε η γνώμη ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών της Folli Follie, της εταιρείας ECOVIS και του ελεγκτή Γ. Βαρθαλίτη, ο οποίος είχε διατυπώσει "γνώμη χωρίς επιφύλαξη". Στην επιστολή ανάκλησης, ο ελεγκτής εκ των υστέρων έκανε λόγο για αδυναμία έκφρασης γνώμης αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της ασιατικής θυγατρικής του ομίλου, της FFG Sourcing Limited.

  Πηγές από την ΕΛΤΕ έκαναν λόγο για παραπομπή του κ. Βαρθαλίτη στην πειθαρχική διαδικασία της EΛTE. Περαιτέρω, τα ευρήματα της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων (ΕΛΤΕ) θα κατατεθούν στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, κ. Γιάννη Δραγάτση, που υλοποιεί την έρευνα για την υπόθεση Folli Follie.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων