Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 01-Οκτ-2018 12:30

  Πώς σχολιάζει η MIG το "μπλόκο" για το "Υγεία"

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πώς σχολιάζει η MIG το "μπλόκο" για το "Υγεία"

  Σε απάντηση ερωτήματος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχετικά με δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού τύπου, η MIG διευκρινίζει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει επισήμως γνώση της αίτησης βάσει της οποίας εκδόθηκε την Παρασκευή 28.9.2018 διάταγμα του Επαρχιακού Δικαστηρίου της Αμμοχώστου.

  Η MIG δηλώνει επίσης στην ίδια ανακοίνωση ότι "ότι δε γνωρίζει τη φερόμενη ως αιτήτρια Marafast Trading Limited, ούτε τη φύση της υπόθεσης η οποία κατά πάσα πιθανότητα αφορά τραπεζική σχέση της αιτήτριας με τη Λαϊκή Τράπεζα Κύπρου".

  Η MΙG, όπως τονίζει, "μετά τη σημερινή κυπριακή αργία και τη λήψη των σχετικών επίσημων εγγράφων θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για την υπόθεση, στην οποία για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους κακώς την ενέπλεξαν".

  Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Sigmalive το επαρχιακό δικαστήριο Αμμοχώστου εξέδωσε την Παρασκευή απόφαση - βόμβα κατά της MIG. Σύμφωνα με το sigmalive.com, η απόφαση ήρθε να δεσμεύσει περιουσιακά στοιχεία της MIG, υπέρ εταιρείας η οποία απώλεσε καταθέσεις 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, περίπου, εξαιτίας του "κουρέματος" το 2013 στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα. Πρόκειται, όπως σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα, ουσιαστικά για την πρώτη υπόθεση "κουρεμένου" καταθέτη, στην οποία κυπριακό δικαστήριο δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία της MIG, του αποθανόντος Ανδρέα Βγενόπουλου για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις που διεκδικεί στη βάση της αγωγής της. 

  Νωρίτερα σε δημοσίευμα με τίτλο "Απειλή από την Κύπρο για τη MIG" το Capital.gr μετέδιδε τα εξής: 

  Τα ανοικτά μέτωπα με την κυπριακή δικαιοσύνη λόγω της περιβόητης υπόθεσης της "Λαϊκής Τράπεζας" συνεχίζουν να κατατρύχουν τη Marfin Investment Bank (ΜΙG), απειλώντας το στρατηγικό σχεδιασμό της διοίκησης του ομίλου και επιχειρηματικές συμφωνίες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

  Οι δικαστικές περιπέτειες που παραμένουν ανοικτές και εμπλέκουν τη MIG αφορούν στο "κούρεμα"  των καταθέσεων στην Κύπρο το 2013 και τις αγωγές καταθετών που ζητούν αποζημιώσεις για την απώλεια των κεφαλαίων τους. Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρεία " Marafast Trading ltd"  που διεκδικεί αποζημίωση για την απώλεια 1,5 εκατ. ευρώ από το "κούρεμα" καταθέσεων στην πρώην Λαϊκή Τράπεζα, εξασφάλισε με διάταγμα δικαστηρίου της Αμμοχώστου, τη δέσμευση περιουσιακών  στοιχείων της MIG και ταυτόχρονα την απαγόρευση να πουληθούν οι μετοχές που κατέχει η MIG το Θεραπευτήριο "Υγεία".

  Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε στο πλαίσιο αγωγής που κατέθεσε η "Marafast Trading ltd εναντίον της MIG και των κ.κ. Ευθ. Μπουλούτα, Κυρ. Μάγειρα, Β. Θεοχαράκη, οι οποίοι στο παρελθόν είχαν διατελέσει μέλη του Δ.Σ. της πρώην Λαϊκής Τράπεζας. Η Marafast Trading ltd ισχυρίζεται στην αγωγή της ότι οι ενέργειες των συγκεκριμένων προσώπων επέφεραν την κατάρρευση της Λαϊκής Τράπεζας, υποδεικνύοντας τις έμμεσες ή άμεσες χορηγήσεις από τη Λαϊκή Τράπεζα προς τη MIG και την τότε θυγατρική της Marfin Egnatia Bank.

  Εναγόμενος είναι επίσης ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, Χριστόδουλος Χριστοδούλου. Στην αγωγή της η Marafast επικαλείται την εν εξελίξει ποινική διαδικασία στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας. Στον πρώην διοικητή καταλογίζεται το αδίκημα της δωροληψίας από την εταιρεία Focus Maritime Corp, ώστε να εξασφαλιστεί η συμμετοχή της MIG και του Tosca Fund στο μετοχικό κεφάλαιο της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

  Υπενθυμίζεται πως η MIG και άλλα φυσικά και νομικά πρόσωπα είχαν προσφύγει το 2013 στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο  του Παρισιού (ICSID), διεκδικώντας αποζημίωση 1,05 δισ. ευρώ, υποστηρίζοντας πως με ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας και αξιωματούχων της, η Λαϊκή Τράπεζα οδηγήθηκε σε κατάρρευση. Το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο του Παρισιού απέρριψε με τελεσίδικη απόφασή τον περασμένο Ιούλιο  όλα τα επιχειρήματα της MIG και των συντασσόμενων με την πλευρά της μερών.

  Το μπλόκο στην πώληση του Υγεία

  Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η εξέλιξη αυτή απειλεί να δημιουργήσει τεράστια προσκόμματα στην εν εξελίξει διαδικασία πώλησης του Υγεία, το οποίο ανήκει στη MIG, στο επενδυτικό κεφάλαιο CVC. Όπως εξηγούν νομικοί, πρόκειται για την πρώτη υπόθεση, στην οποία κυπριακό δικαστήριο δεσμεύει περιουσιακά στοιχεία της MIG, για να εξασφαλίσει τις απαιτήσεις "κουρεμένου"  καταθέτη της Λαϊκής στη βάση αγωγής του.

  Η κύρια εκδίκαση της αγωγής της Marafast έχει οριστεί για τις 12 Οκτωβρίου και σε αυτή καλούνται οι νομικοί εκπρόσωποι της MIG να παρουσιάσουν τη θέση της εταιρείας.

  Σε επικοινωνία του Capital.gr. με εκπροσώπους της MIG από τους οποίους ζητήθηκε σχόλιο επί του ζητήματος, γίνεται λόγος για μια "ιδιωτική αντιδικία ανάμεσα στη Λαϊκή και έναν καταθέτη της τράπεζας που υπέστη κούρεμα.  Στην αντιδικία αυτή εμφανιζόμαστε ως εμπλεκόμενοι, είναι κάτι που θα αξιολογηθεί από την νομική μας υπηρεσία και μέσα στους χρόνους που δόθηκαν θα μπορέσουμε να το διευθετήσουμε". Εντός την ημερών, ενδεχομένως και σήμερα, αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση από πλευράς MIG, τόσο για το ζήτημα που προέκυψε, όσο και για τις προεκτάσεις του.

  Ωστόσο, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτές οι θέσεις της MIG από το αρμόδιο δικαστήριο, απειλείται ευθέως η ολοκλήρωση της συναλλαγής για την πώληση του Υγεία. Περαιτέρω, ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι σε περίπτωση κατάθεσης και εκδίκασης νέων αγωγών για την υπόθεση της Λαϊκής που εμπλέκουν τη MIG, δεν θα προκύψουν περαιτέρω δεσμεύσεις επί περιουσιακών της στοιχείων και κατά συνέπεια δεσμεύσεις στην υλοποίηση του επενδυτικού της σχεδιασμού.

  Σε αυτή τη φάση, επίσης, δεν μπορεί να προδικαστεί ποια μπορεί να είναι η στάση του CVC Capital που μέσω της συνδεόμενης εταιρείας Hellenic Healthcare, προσέφερε 204 εκατ. ευρώ για την απόκτηση του ποσοστού (70,38%) της MIG στο Υγεία. Με βάση τις εξαγγελίες, η πώληση του Υγεία στο CVC Capital Partners εκτιμήθηκε πως μπορεί να ολοκληρωθεί τον προσεχή Δεκέμβριο ή το αργότερο μέσα στον Ιανουάριο του 2019.

  Η απόφαση του κυπριακού δικαστηρίου απαγορεύει - μέχρι την κύρια εκδίκαση στις 12/10 - στη MIG να πωλήσει τις μετοχές, που κατέχει άμεσα ή έμμεσα στο "Υγεία" και να υλοποιήσει την απόφαση της Γ.Σ. της 27ης Αυγούστου 2018 ή και οποιασδήποτε άλλης ημερομηνίας, που αφορούν στην πώληση στις εταιρείες Hellenic Healthcare όλων των μετοχών, που κατέχει άμεσα ή έμμεσα στο μετοχικό κεφάλαιο του "Υγεία".

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων