Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 29-Σεπ-2018 09:18

  Πιο κοντά οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Πιο κοντά οι δεσμευτικές προσφορές για τη Forthnet

  Με την ολοκλήρωση της έρευνας δέουσας επιμέλειας (due diligence) στα στοιχεία της εταιρείας από τους υποψήφιους επενδυτές, πλησιάζει η ώρα των δεσμευτικών προσφορών για την πώληση των μετοχικών συμμετοχών και δανείων που διατηρούν οι τράπεζες στη Forthnet.

  Αυτό θα πραγματοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου, αν και είναι εξαιρετικά επισφαλές να ληφθεί υπόψη κάποια ημερομηνία, λόγω των συνεχών παρατάσεων που έχουν δοθεί στη διαγωνιστική διαδικασία που υλοποιεί η Nomura International για λογαριασμό των τεσσάρων πιστωτριών τραπεζών.

  Το πώς θα ανταποκριθούν οι δύο υποψήφιοι αγοραστές, η κοινοπραξία των Wind-Vodafone και o όμιλος Antenna, αποτελεί ζήτημα που μένει να καταγραφεί. Στην αγορά υπάρχουν διαφορετικές και συχνά αντικρουόμενες πληροφορίες για τη συμμετοχή των σχημάτων στο διαγωνισμό, καθώς εκ των τριών εταιρειών φαίνεται μόνο μία να επιδιώκει τελικώς να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός, χωρίς ακόμη και αυτή να είναι βέβαιη. Έτερος όμιλος εμφανίζεται να έχει συμμετάσχει στη διαδικασία έπειτα από προτροπή των τραπεζών και στο πλαίσιο μιας συνολικής ρύθμισης των δανείων του, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν ακόμη και συνεργασίες έκπληξη μεταξύ των συμμετεχόντων!

  Σε κάθε περίπτωση, οι τράπεζες εμφανίζονται εξαιρετικά προβληματισμένες για την έκβαση του διαγωνισμού και πλέον πολλοί είναι αυτοί που εμφανίζονται απαισιόδοξοι αναφορικά με την κατάληξή του. Κάτι που με τη σειρά του σημαίνει πως οι πιστώτριες τράπεζες θα πρέπει να αναζητήσουν άλλες λύσεις για τη Forthnet, στην οποία άμεσα κατέχουν το 32,4% του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά μέσω ομολογιών, μετατρέψιμων σε μετοχές, που εξέδωσε η Forthnet και κατέχουν (οι τράπεζες), ουσιαστικά ελέγχουν την τηλεπικοινωνιακή εταιρεία.

  Στο εγχείρημα αναζήτησης αγοραστή από τις τράπεζες για τη Forthnet προσμετράται το ύψος του συνολικού τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας και το μείζον ζήτημα της ρύθμισης που θα ζητηθεί από τους υποψήφιους αγοραστές. Τον Ιούνιο του 2018 ο συνολικός δανεισμός της εταιρείας (εξαιρουμένου του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου) ανήλθε  σε 257,5 εκατ.ευρώ. Στο πρώτο εξάμηνο του 2019 ο όμιλος Forthnet εμφάνισε αύξηση του EBITDA κατά 11,4% (στα 17,9 εκατ. ευρώ), ενώ τα συνολικά έσοδα της περιόδου ανήλθαν στα 144,4 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομίλου τα έσοδα εταιρικών πελατών ενισχύθηκαν κατά 4,6% και τα έσοδα από διαφήμιση κατά 6,1%.

  Η Forthnet διαθέτει σημαντικό μερίδιο αγοράς και συνδρομητική βάση και αποτελεί υπολογίσιμο μέγεθος στην τηλεπικοινωνιακή αγορά. Στο τέλος Ιουνίου, ο όμιλος αριθμούσε 952 χιλιάδες συνδρομές λιανικής, 672 χιλιάδες μοναδικά νοικοκυριά, 556 χιλιάδες συνδρομητές broadband και 396 χιλιάδες συνδρομητές Pay-TV λιανικής. Στο σκέλος της συνδρομητικής τηλεόρασης, η Nova κατάφερε να διατηρήσει την αποκλειστικότητα του 75%-80% της εμπορικής αξίας του ελληνικού πρωταθλήματος και τις 3 κορυφαίες εμπορικά ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό) και από την άλλη πλευρά πέτυχε σημαντική μείωση του κόστους της κατά περίπου 25% για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

  Ν. Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων