Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 17-Σεπ-2018 09:41

  "Θρίλερ" με την πώληση της IBG

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Στην τελική ευθεία βρίσκεται – έπειτα από σημαντική καθυστέρηση – ο διαγωνισμός πώλησης της Επενδυτικής Τράπεζας Ελλάδος (IBG), για την οποία εξ αρχής είχε εκδηλωθεί υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς αποτελεί το μοναδικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα με ταυτόχρονη τραπεζική και χρηματιστηριακή δραστηριότητα.

  Η εξέλιξη της διαδικασίας, ωστόσο, εμφανίζεται να έχει δημιουργήσει προβληματισμό σε Κύπρο και Ελλάδα, κυρίως λόγω της ασάφειας για το χρόνο ολοκλήρωσης του διαγωνισμού. Οι τελευταίες πληροφορίες έκαναν λόγο για νέα παράταση, τουλάχιστον ενός μήνα, παράταση η οποία εμφανίζεται να σχετίζεται με σχετικό αίτημα που διατυπώθηκε προς το σύμβουλο του διαγωνισμού από την κινεζική Fosun, έναν από τους ενδιαφερόμενους για την IBG.

  Πηγές που παρακολουθούν το διαγωνισμό αναφέρουν πως ο κινεζικός όμιλος ζήτησε την παράταση προκειμένου να προετοιμαστεί για την κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς. Επιπλέον, γίνεται λόγος και για συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ σχημάτων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την IBG, χωρίς όμως να έχουν οδηγήσει σε συγκεκριμένα αποτελέσματα μέχρι σήμερα.

  Νεότερες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν ο διαγωνισμός να βαίνει προς ολοκλήρωση εντός 24ωρων. Με βάση τις ίδιες πληροφορίες που μένει να επιβεβαιωθούν, η ΕΥ Κύπρου που υλοποιεί το διαγωνισμό για λογαριασμό της "Αρχής Εξυγίανσης" της Κύπρου, έγινε αποδέκτης την περασμένη Παρασκευή μιας δεσμευτικής προσφοράς, από επενδυτικό σχήμα στο οποίο συμμετέχει ο όμιλος Βαρδινογιάννη.

  Η εξέλιξη αυτή, εφόσον επιβεβαιωθεί, αναμένεται να ενεργοποιήσει τον βασικό μέτοχο της IBG, καθώς από το ύψος του τιμήματος πώλησης έχει λαμβάνειν το κυπριακό δημόσιο αλλά και οι μικροκαταθέτες της CPB. Στο πλαίσιο αυτό, το επόμενο διάστημα θα αποσαφηνιστεί κατά πόσον το τίμημα κριθεί ικανοποιητικό και η διαδικασία θα τελεσφορήσει, με δεδομένο ότι στην Ελλάδα η τραπεζική αγορά έχει υποστεί μεγάλη συγκέντρωση και έχει περιοριστεί σε τέσσερις συστημικές τράπεζες και τρεις μικρομεσαίες τράπεζες, ενώ νέες τραπεζικές άδειες στην πράξη δεν χορηγούνται.

  Υπενθυμίζεται πως η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) εποπτεύεται από την ΤτΕ, διαθέτει πλήρη τραπεζική άδεια και είναι ταυτόχρονα είναι μέλος του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Χρηματιστηρίου Αξιών της Κύπρου. Διαθέτει υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και χαμηλό βαθμό επισφαλών απαιτήσεων δανείων, αξιοσημείωτο μερίδιο στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, απασχολώντας συνολικά 186 εργαζόμενους.

  Μέτοχος της IBG από το 2012 είναι η Λαϊκή Κυπριακή Τράπεζα (Cyprus Popular Bank – CPB). Τα περιουσιακά της στοιχεία, λόγω του κουρέματος των καταθέσεων και της διαδικασίας αναδιάρθρωσης στη Μεγαλόνησο, έχουν περάσει στην Αρχή Εξυγίανσης που έχει συστήσει η Κυπριακή Δημοκρατία και τελούν υπό εκκαθάριση. Το 2013, όταν το σύνολο των εργασιών της Λαϊκής Κυπριακής Τράπεζας στην Ελλάδα μεταφέρθηκε στη Τράπεζα Πειραιώς, εξαιρέθηκε η IBG που παρέμεινε ανεξάρτητο τραπεζικό και χρηματιστηριακό επενδυτικό ίδρυμα.

  Νίκος Χρυσικόπουλος

  Διαβάστε ακόμη:

  - Ανοίγουν τα χαρτιά τους οι μνηστήρες της IBG

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων