Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 11-Σεπ-2018 07:50

  Ημέρα-κρίσης για την πώληση της ΔΕΠΑ η 17η Σεπτεμβρίου

  Ημέρα-κρίσης για την πώληση της ΔΕΠΑ η 17η Σεπτεμβρίου
  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την επόμενη εβδομάδα εκτός απροόπτου αναμένεται η κρίσιμη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία καλείται να εγκρίνει τη συγκέντρωση από τη εξαγορά από τη ΔΕΠΑ του μειοψηφικού ποσοστού που κατέχει η Shell στην ΕΠΑ Αττικής.

  Εφόσον η συγκέντρωση δεν εγκριθεί αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού αποφασίσει να προχωρήσει την έρευνα στο επόμενο στάδιο, τότε εκτιμάται ότι θα προκληθεί σημαντική χρονική καθυστέρηση για την ολοκλήρωση της πώλησης, η οποία αποτελεί προαπαιτούμενο για να προχωρήσει η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ. 

  Αυτό θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο, δηλαδή να προχωρήσει η έρευνα στο επόμενο στάδιο προκειμένου να επιβληθούν και συγκεκριμένοι όροι συμμόρφωσης, όπως πχ ένα σαφές και ρητό χρονοδιάγραμμα για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου της ΔΕΠΑ Εμπορίας. 

  Άλλωστε, το σχέδιο που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση με τους θεσμούς για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, προβλέπει το διαχωρισμό της δημόσιας εταιρείας αερίου σε δύο εταιρείες, εμπορίας και δικτύων και στη συνέχεια τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού της πρώτης και μειοψηφικού ποσοστού της δεύτερης σε στρατηγικό επενδυτή. Στη ΔΕΠΑ εμπορίας προβλέπεται να εκχωρηθεί η συμμετοχή στην ΕΠΑ Αττικής, οι διεθνείς συμβάσεις κλπ.

  Ωστόσο το σχέδιο που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς, προϋποθέτει την ολοκλήρωση των αγοραπωλησιών της ΔΕΠΑ στην προμήθεια. Αυτές περιλαμβάνουν, εκτός από την επίμαχη εξαγορά  από τη ΔΕΠΑ του μεριδίου της Shell στην ΕΠΑ Αττικής, και την εξαγορά του 100% της ΕΠΑ Θεσσαλονίκης από την ιταλική Eni. Η συγκεκριμένη συναλλαγή έχει ήδη πάρει το πράσινο φως των αρχών ανταγωνισμού.  

  Εξάλλου θα πρέπει να σημειωθεί ότι για την υπόθεση της ΕΠΑ Αττικής, έχει κατατεθεί υπόμνημα από την Motor Oil Hellas, στο οποίο καταγράφονται οι αντιρρήσεις για την ενίσχυση της θέσης της ΔΕΠΑ στην αγορά λόγω της οριζόντιας δραστηριότητάς της σε χονδρεμπορία και προμήθεια. 

  Υπενθυμίζεται τέλος ότι η ΔΕΠΑ που  διατηρούσε μερίδιο 51% χωρίς δικαιώματα στο μάνατζμεντ της ΕΠΑ Αττικής, έχει συμφωνήσει να καταβάλει για το μερίδιο της Shell 155 εκατ. ευρώ (στο τίμημα περιλαμβάνεται και η εξαγορά του μεριδίου της Shell στην ΕΔΑ Αττικής, δηλαδή στο δίκτυο διανομής αερίου). 
   

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων