Συνεχης ενημερωση

  Δευτέρα, 10-Σεπ-2018 08:24

  Πώς θα δοθούν οι άδειες για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο

  Πώς θα δοθούν οι άδειες για τα τυχερά παιχνίδια στο διαδίκτυο
  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Νίκου Χρυσικόπουλου

  Τέλος στο επί σειρά ετών "μεταβατικό” στάδιο λειτουργίας της διακδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση με σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών ("Ρυθμίσεις για την αγορά διαδικτυακών παιγνίων - Τροποποίηση του ν. 4002/2011"), η διαβούλευση επί του οποίου ήδη ξεκίνησε.

  Η ρύθμιση της διαδικτυακής αγοράς τυχερών παιχνιδιών είχε προαναγγελθεί το Δεκέμβριo του 2017 από τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στο πλαίσιο τοποθέτησής του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων κατά την τότε συζήτηση για την αγορά των VLTs. Στις αρχές του 2018 είχε ολοκληρωθεί η σχετική διαβούλευση από την Επιτροπή Παιγνίων (ΕΕΕΠ), αξιολογήθηκαν οι προτάσεις που διατυπώθηκαν καθώς και οι μελέτες από διεθνείς συμβουλευτικές εταιρείες και στην συνέχεια κατατέθηκαν οι σχετικές προτάσεις. Αν και το σχετικό σχέδιο νόμου ήταν έτοιμο εδώ και καιρό, απαιτήθηκαν ορισμένες τεχνικές παρεμβάσεις για να τεθεί προς διαβούλευση, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν ένα μήνα και θα ολοκληρωθεί στις 5 Οκτωβρίου.

  Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Οικονομικών, πέραν της ρύθμισης του χάους που επικρατεί σε μια αγορά που το 2017 διαχειρίστηκε στοιχήματα ύψους 5,3 δισ. ευρώ και πραγματοποίησε GGR (μικτά έσοδα ή κέρδη, το ποσό προκύπτει από το τζίρο των παιγνίων αφού αφαιρεθούν τα κέρδη των παικτών) 282 εκατ. ευρώ, είναι να τερματιστεί το, επί 7ετία, καθεστώς που επέτρεψε σε 24 online παρόχους να συνεχίσουν τη λειτουργία τους μέσω Διαδικτύου, μέχρι να οριστεί ενδεχόμενη μελλοντική διαδικασία αδειοδότησης.  

  Όλα αυτά τα χρόνια οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδικτυακό στοίχημα, άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο, κατέβαλλαν φόρους κατά δήλωση, χωρίς να υπόκεινται σε απευθείας έλεγχο από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές. Γνώστες της αγοράς τυχερών παιχνιδιών έχουν εκτιμήσει πως το GGR (τα μικτά δηλαδή έσοδα) των εταιρειών αυτών ανήλθε συνολικά σε σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ για όλη την περίοδο 2010 – 2017.

  Χωρίς διαγωνισμό οι άδειες

  Με το σχέδιο νόμου εισάγεται μια νέα διαδικασία αδειοδότησης ώστε να εναρμονιστεί το ελληνικό νομοθετικό πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες. Εξίσου σημαντικές, παράλληλα, είναι και οι ρυθμίσεις για τον νέο τρόπο αδειοδότησης των προσώπων που δραστηριοποιούνται στη συγκεκριμένη αγορά.

  Συγκεκριμένα, μέσω του σχεδίου νόμου προκρίνεται η χορήγηση 5ετούς διάρκειας αδειών χωρίς διαγωνισμό (ανοικτό σύστημα αδειοδότησης) και έναντι αντιτίμου. Προβλέπονται δύο τύποι αδειών, α) για διεξαγωγή στοιχηματικών παιγνίων, δηλαδή αθλητικών και μη στοιχημάτων και β) για τα λοιπά διαδικτυακά παίγνια. Το αντίτιμο για την άδεια διεξαγωγής στοιχηματικών παιγνίων ορίζεται σε 4.000.000 ευρώ και για την άδεια διεξαγωγής λοιπών διαδικτυακών παιγνίων σε 1.000.000 ευρώ. Για τη χορήγηση απαιτείται η κατάθεση εγγυητικής επιστολής 500 χιλ. ευρώ.

  Τουλάχιστον ένα έτος πριν τη λήξη της κάθε άδειας, ο κάτοχος μπορεί να ζητά με αίτηση του προς την ΕΕΕΠ την ανανέωση της άδειας για ίσο χρονικό διάστημα. Για την ανανέωση απαιτείται η καταβολή νέου τιμήματος. Όπως αναφέρεται στο σχέδιο νόμου, σε κάθε υποψήφιο κάτοχο δύναται να χορηγηθούν και οι δύο τύποι αδειών. Οι άδειες είναι προσωποπαγείς και δεν επιτρέπεται να μεταβιβαστούν ολικώς ή μερικώς σε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο.

  Επίσης τονίζεται πως κάθε άδεια έχει ενιαίο και αδιαίρετο χαρακτήρα και δεν επιτρέπεται η κατάτμησή της, ενώ απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο εκμίσθωση ή συνεκμετάλλευση της άδειας με τρίτους. Οι άδειες χορηγούνται μέσω της ΕΕΕΠ εντός δύο μηνών από την αίτηση του ενδιαφερόμενου. Η μη έκδοση απόφασης από την Επιτροπή εντός του συγκεκριμένου διαστήματος, θεωρείται σιωπηρή απόρριψη της αίτησης.

  Με φορολογική ενημερότητα

  Το άρθρο 9 του σχεδίου νόμου χρήζει ιδιαίτερης προσοχής για τους υποψήφιους παρόχους καθώς, όπως αναφέρεται, με την αίτηση χορήγησης άδειας ο υποψήφιος θα πρέπει να υποβάλλει και να κατέχει, μεταξύ άλλων, δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των τελευταίων τριών ετών (εφόσον δεν αποτελεί νεοσύστατη εταιρεία), πιστοποιητικό φορολογικής ενημερότητας, πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας κ.α. Το άρθρο αυτό, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς αφορά υφιστάμενες εταιρείες που έχουν ακόμη εκκρεμείς υποθέσεις με την ΑΑΔΕ.

  Περαιτέρω, οι υποψήφιοι κάτοχοι των αδειών θα πρέπει να είναι νομικά πρόσωπα, με καταστατική έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα ή σε άλλο κράτος της Ε.Ε. και καταβεβλημένο κεφάλαιο τουλάχιστον 200.000 ευρώ. Επίσης, οι κάτοχοι των αδειών θα πρέπει διεξάγουν τυχερά παίγνια μέσω ιστοτόπων που έχουν υποχρεωτικά ονομασία χώρου (domain name) με κατάληξη.gr. Κάθε ιστότοπος μπορεί να φιλοξενεί μέχρι μία άδεια από κάθε τύπο.

  Στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου ιδιαίτερα σημαντικό είναι το άρθρο 14 του σχεδίου νόμου που ορίζει τον τρόπο φορολόγησης των παικτών μέσω διαδικτύου. Όπως προβλέπεται, καθορίζεται ένας ενιαίος συντελεστής (flat tax) 10% για τη φορολόγηση των παικτών και εγκαταλείπεται η χρήση των στηλών και της ενιαίας συνεδρίας.

  Να σημειωθεί πως πολλές από τις λεπτομέρειες που αφορούν στην αδειοδότηση θα καθοριστούν από τον Κανονισμό Παιγνίων της Επιτροπής Παιγνίων. Μια μεγάλη αλλαγή που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι πως ο Κανονισμός Παιγνίων θα θεσπίζεται με απόφαση του ΥΠΟΙΚ έπειτα από σχετική εισήγηση της ΕΕΕΠ και όχι με έκδοση προεδρικού διατάγματος, όπως ίσχυε έως σήμερα.

  Χρονοβόρα διαδικασία

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι πέραν του χρόνου που θα απαιτηθεί για τη σύνταξη των τελικών κειμένων του σχεδίου νόμου (αφού ολοκληρωθεί δηλαδή η διαβούλευση), για την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα πρέπει να ενημερωθούν υποχρεωτικά οι αρμόδιες ευρωπαϊκές επιτροπές, κάτι που μεταφράζεται σε επιπρόσθετη χρονική καθυστέρηση πέραν του χρόνου που αντικειμενικά απαιτείται για να υλοποιηθεί η νομοθετική αυτή παρέμβαση.

  Παράλληλα, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πως ακριβώς σκοπεύει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση την πάγια θέση του ΟΠΑΠ περί αποκλειστικού δικαιώματος έως το 2020 στο αθλητικό στοιχηματισμό μέσω του διαδικτύου.

  Διαβάστε ακόμη:

  - Διαδικτυακά τυχερά παιχνίδια: Ξεκινά η διαβούλευση για την αδειοδότηση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ