Συνεχης ενημερωση

  Παρασκευή, 07-Σεπ-2018 08:25

  Θέμα Αμυνταίου έθεσαν στη ΔΕΗ οι επενδυτές για τους λιγνίτες

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  Θέμα Αμυνταίου έθεσαν στη ΔΕΗ οι επενδυτές για τους λιγνίτες

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Από την περασμένη Δευτέρα, μέχρι και την Τετάρτη, πραγματοποιήθηκαν οι συναντήσεις της διοικητικής ομάδας της ΔΕΗ με τους εκπροσώπους των επενδυτών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό της αποεπένδυσης των λιγνιτικών μονάδων. Κατά σειρά συναντήθηκαν με τα στελέχη της ΔΕΗ οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας China Energy – όμιλος Κοπελούζου, ακολούθησε η κοινοπραξία Seven Energy -  ΓΕΚ Τέρνα, ενώ την Τετάρτη έγινε το ραντεβού με τους εκπροσώπους της Μυτιληναίος. Σε εκκρεμότητα συνεχίζει να βρίσκεται η συνάντηση με την  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, που αναμένεται να οριστεί για τις επόμενες ημέρες.

  Στις συναντήσεις αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες ζητήθηκαν συμπληρωματικά στοιχεία και διευκρινίσεις, τόσο για τα οικονομικά μεγέθη των δύο εταιρειών που διατίθενται μέσω του διαγωνισμού από τη ΔΕΗ, όσο και για τεχνικά θέματα των εργοστασίων, θέματα ορυχείων και άλλα.

  Για αυτό τον σκοπό άλλωστε από πλευράς ΔΕΗ στις συναντήσεις συμμετείχαν στελέχη από τις διευθύνσεις οικονομικού, παραγωγής και ορυχείων, που είναι επιφορτισμένα με την επίβλεψη του διαγωνισμού.

  Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, η πλευρά των Κινέζων έχει ζητήσει πρόσθετα στοιχεία αλλά και δίμηνη παράταση στο διαγωνισμό, αιτήματα που εξετάζονται. Ωστόσο για να γίνει αποδεκτή παράταση της διαδικασίας θα πρέπει να συναινέσει και η Κομισιόν, με δεδομένο ότι τα χρονοδιαγράμματα του διαγωνισμού και η έγκαιρη πώληση των λιγνιτικών μονάδων, αποτελούν βασικό κομμάτι των μεταμνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας. Χθες στο περιθώριο της παρουσίασης του νέου υφυπουργού ενέργειας Γ. Δημαρά, ο υπουργός Γ. Σταθάκης, επανέλαβε στους δημοσιογράφους ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει έγκαιρα, όπως έχει συμφωνηθεί την αποεπένδυση που αποτελεί και βασική δέσμευση της χώρας.

  Σε ό,τι αφορά τις συναντήσεις των επενδυτών, τα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία που ζητήθηκαν αφορούσαν κυρίως στο να συμπληρωθεί το παζλ της λειτουργίας των μονάδων, ώστε να υπάρχει καλύτερη εικόνα για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα των εργοστασίων.

  Όπως έχουν τονίσει πηγές των επενδυτών, οι δύο εταιρείες αποσχίστηκαν στο πλαίσιο του διαγωνισμού, επομένως δεν έχουν δημοσιεύσει ισολογισμό που να καταγράφει τη λειτουργία τους. Ως εκ τούτου, όποιος θέλει να έχει μια πλήρη εικόνα οφείλει να έχει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Τα δύο ακόμη κυρίαρχα ζητήματα, που άπτονται του διαγωνισμού και της βιωσιμότητας των μονάδων είναι η άνοδος της τιμής των ρύπων και η εξασφάλιση κάποιων επιπλέον ωφελειών για τα εργοστάσια (ΑΔΙ, μείωση της φορολογίας που επιβαρύνει το λιγνίτη). Και βέβαια οι επενδυτές ζητούν περισσότερη ορατότητα σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μετά δηλαδή τη λειτουργία του target model, του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς

  Εδώ τα πράγματα περιπλέχθηκαν ακόμη περισσότερο από τη γνωστοποίηση της πρόθεσης της ΔΕΗ να ζητήσει την παράταση των ωρών λειτουργίας για δύο άλλα παλιά εργοστάσιά της, που τελούν υπό απόσυρση: το Αμύνταιο και την Καρδιά. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr στο πλαίσιο των συναντήσεων το θέμα τέθηκε από τους επενδυτές, οι οποίοι εκτιμούν ότι η πιθανή διατήρηση σε λειτουργία των δύο εργοστασίων επηρεάζει τα οικονομικά δεδομένα, τη συμμετοχή στην αγορά και τη βιωσιμότητα των αποεπενδυόμενων μονάδων (Μεγαλόπολη, Μελίτη).

  Σε ό,τι αφορά τέλος τα επόμενα βήματα του διαγωνισμού, την επόμενη εβδομάδα κατά τις συναντήσεις που θα γίνουν με την έλευση των θεσμών (κλιμάκια και επικεφαλής) αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αίτημα παράτασης του διαγωνισμού. Αυτή τη στιγμή πάντως, η καταληκτική ημερομηνία για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών συνεχίζει να είναι η 17η Οκτωβρίου. 

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων