Συνεχης ενημερωση

  Πέμπτη, 06-Σεπ-2018 08:58

  EDS: Ποια είναι η σκοπιανή εταιρεία για την οποία η ΔΕΗ έδωσε €4,8 εκατ.

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  EDS: Ποια είναι η σκοπιανή εταιρεία για την οποία η ΔΕΗ έδωσε €4,8 εκατ.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 13:07

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Τον περασμένο Απρίλιο η είδηση ότι η ΔΕΗ προχωρά στην εξαγορά μιας εταιρείας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας στα Σκόπια, προκάλεσε αίσθηση. Για την εξαγορά η ΔΕΗ έδωσε 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τις τότε δηλώσεις της διοίκησης, επρόκειτο για μια κίνηση με στόχο την διεθνοποίηση των δραστηριοτήτων.

  Χθες η είδηση της εξαγοράς επανήλθε στο προσκήνιο, ενόψει και των νέων αντιδράσεων που κυοφορούνται ενόψει της ΔΕΘ για τη συμφωνία για το ονοματολογικό με τα Σκόπια, με την επισήμανση ότι ο πωλητής που εισέπραξε το τίμημα των 4,8 εκατ. ευρώ ήταν στενός συνεργάτης του προέδρου Ζάεφ και στέλεχος της κυβέρνησης. Πράγματι, όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από την εποχή της εξαγοράς, η EDS ανήκει στον πολιτικό και επιχειρηματία Koco Angjushev.

  Σε αναλογία η συγκεκριμένη εξαγορά που έκανε η ΔΕΗ ισοδυναμεί με την απόκτηση στην Ελλάδα μιας μικρής εταιρείας προμήθειας, χωρίς καθετοποιημένη παρουσία στην παραγωγή ηλεκτρισμού, παρά μόνο με πελατολόγιο και υπογεγραμμένες συμβάσεις προμήθειας ρεύματος, που αφορούν μεταξύ άλλων και σε επιχειρήσεις και φορείς του Δημοσίου.

  Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά την άνοιξη, η EDS εξαγοράστηκε από τον μητρικό επιχειρηματικό όμιλο Feroinvest. Η Feroinvest ιδρύθηκε το 2003 και ανήκει στον αντιπρόεδρο και υπουργό Συντονισμού Οικονομίας της γειτονικής χώρας Koco Angjushev. Δραστηριοποιείται στους τομείς της μεταλλουργίας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του εμπορίου ηλεκτρικής ενέργειας τόσο στη γειτονική χώρα όσο και ευρύτερα στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Διαθέτει περίπου 600 υπαλλήλους, ενώ για τον ιδιοκτήτη της Angjushev υπάρχουν δημοσιεύματα για δικαστικές επιχειρηματικές διενέξεις. 

  Ως προς το προφίλ της EDS, η εταιρεία είναι πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ με χαρτοφυλάκιο εμπορικών και βιομηχανικών πελατών (70 τον αριθμό) οι οποίοι αντιπροσωπεύουν ζήτηση ισχύος 320MW. Στη γειτονική χώρα η αγορά ηλεκτρισμού έχει ανοίξει από την 1η Απριλίου του 2014, ενώ ως πάροχος η EDS υπόσχεται εκπτώσεις και εξοικονόμηση σε μεγάλους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς πελάτες από 25 έως 40%.

  Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία στον τύπο της γειτονικής χώρας η εταιρεία το 2016 είχε υπογράψει 8 συμβάσεις προμήθειας αξίας 1,1 εκατ. ευρώ, ενώ το μερίδιο αγοράς στις συμβάσεις με κρατικές επιχειρήσεις ήταν 6%. Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά της μεγέθη, το 2015 η εταιρεία είχε τζίρο 87,23 εκατ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 1,06 εκατ. ευρώ, τα οποία ωστόσο ήταν κατά 40,7% μειωμένα σε σχέση με το 2014. 

  Αξίζει να αναφερθεί τέλος ότι στις 25 Ιουνίου κατά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του α᾽ τριμήνου της ΔΕΗ η διοίκηση δεν έκανε αναφορά στην εν λόγω εξαγορά ή στην ενδεχόμενη επίπτωση που θα έχει στα λειτουργικά αποτελέσματα του ομίλου ΔΕΗ, κάτι που λογικά θα γίνει με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της ΔΕΚΟ. 

  Γ. Σταθάκης: Απορώ που το θυμήθηκε η ΝΔ
  Η εξαγορά της Σκοπιανής EDS από τη ΔΕΗ, η οποία είναι εισηγμένη εταιρεία, εντάσσεται στη στρατηγική ανοίγματος  στα Βαλκάνια, ήταν μια κίνηση θεμιτή και είχε θετικές αξιολογήσεις. Απορώ τι θυμάται η ΝΔ, τόνισε προ ολίγου ο υπουργός ενέργειας Γ. Σταθάκης απαντώντας στην ανακίνηση του θέματος της εξαγοράς της επιχείρησης.

  "Προσπαθεί να ανοίξει το ντουλάπι και να δημιουργήσει θόρυβο η αντιπολίτευση, η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει ούτε εγκρίνει, ούτε απορρίπτει, οι μέτοχοι έδωσαν την έγκριση”, τόνισε ο κ. Σταθάκης, εκφράζοντας την απορία του για την ανακίνηση του θέματος από την αξιωματική αντιπολίτευση

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων