Συνεχης ενημερωση

  Τρίτη, 04-Σεπ-2018 18:04

  Αποκαλυπτήρια την Τετάρτη για τη συμφωνία ΗΡΩΝ - Ελινόιλ

  • Εκτύπωση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Την συνεργασία τους στην αγορά φυσικού αερίου και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο το πρωί οι εταιρείες Ελινόιλ και ΗΡΩΝ, το κοινό σχήμα στον ενεργειακό τομέα του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και του γαλλικού ενεργειακού κολοσσού ENGIE.

  Η συμφωνία, όπως προανήγγειλε το Capital.gr, έχει κλείσει από το περασμένο Σάββατο, ενώ στο επίκεντρό της βρίσκεται η αξιοποίηση του δικτύου και του πελατολογίου της εταιρείας καυσίμων, η οποία έχει δίκτυο 600 πρατηρίων και περίπου το 20% των βιομηχανικών πελατών.

  Ταυτόχρονα, όπως επισημαίνουν πηγές σε γνώση της συμφωνίας, η Ελινόιλ διαθέτει σημαντική παρουσία και στο πετρέλαιο θέρμανσης με 10 χιλιάδες οικιακούς πελάτες και ευρύ δίκτυο πωλήσεων, που θα αξιοποιηθεί στη νέα αγορά που ανοίγει του φυσικού αερίου. Σημειώνεται ότι η αγορά του πετρελαίου και ειδικά του πετρελαίου θέρμανσης καταγράφει απώλειες από το ανταγωνιστικό φυσικό αέριο. 

  Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι λεπτομέρειες της οποίας θα ανακοινωθούν αύριο, η Ελινόιλ θα προμηθεύεται φυσικό αέριο από την Ήρων, ενώ ταυτόχρονα τα πρατήρια του δικτύου της θα προμηθεύονται ρεύμα από την εταιρεία. Παράλληλα το δίκτυο των πρατηρίων αλλά και πωλήσεων της εταιρείας καυσίμων θα προωθεί τα προϊόντα του Ήρωνα. 

  Η εταιρεία ΗΡΩΝ ιδρύθηκε από τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ενώ από το 2009 έχει εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός ENGIE. Η ΗΡΩΝ είναι ένας εκ των τριών καθετοποιημένων ανεξάρτητων εταιριών ενέργειας της ελληνικής αγοράς και με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του χρηματιστηρίου ενέργειας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παίκτης πίσω από τη ΔΕΗ.

  Νωρίτερα, το capital.gr μετέδιδε:

  Πιθανότατα αύριο θα ανακοινωθεί και επισήμως η συμφωνία συνεργασίας που έκλεισε το περασμένο Σάββατο μεταξύ μεγάλου καθετοποιημένου παίκτη της αγοράς ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου και εταιρείας καυσίμων.

  Πρόκειται για την πρώτη συμφωνία συνεργασίας δύο μεγάλων παικτών στον τομέα της ενέργειας, οι οποίοι διαθέτουν  σημαντική παρουσία σε διαφορετικούς κλάδους (ηλεκτρισμός και φυσικό αέριο/ καύσιμα). Υπενθυμίζεται ότι φέτος νωρίτερα το καλοκαίρι ανακοινώθηκε ανάλογη συμφωνία που αφορούσε όμως σε εξαγορά (της εταιρείας ηλεκτρισμού NRG από τον όμιλο Motor Oil Hellas) και όχι σε συνεργασία.

  Συγκεκριμένα η συμφωνία, που ουσιαστικά πρέπει να θεωρείται δεδομένη, αφορά στην από κοινού δραστηριοποίηση των δύο εταιρειών στην νέα αγορά του φυσικού αερίου (η φετινή χειμερινή σεζόν θα είναι ουσιαστικά η πρώτη με το νέο καθεστώς της αγοράς και την απελευθέρωση των αγορών σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία) αλλά και στην αξιοποίηση του δικτύου των πρατηρίων και του πελατολογίου της εταιρείας. 

  Να σημειωθεί ότι η ρευστότητα της αγοράς αλλά και η πτωτική πορεία του κλάδου των καυσίμων, έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα. Για παράδειγμα στους οικιακούς πελάτες το φυσικό αέριο, τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει μερίδιο αγοράς έναντι του πετρελαίου θέρμανσης, εξέλιξη που εξηγεί τη στρατηγική εταιρειών καυσίμων να επεκταθούν και να αποκτήσουν παρουσία και στη συγκεκριμένη αγορά προκειμένου να περιορίσουν τις απώλειές τους. Το ίδιο έχει συμβεί και σε εταιρικούς - βιομηχανικούς πελάτες, οι οποίοι ξεκίνησαν να καλύπτουν τις ενεργειακές ανάγκες τους με φυσικό αέριο.

  Οι εξελίξεις αυτές και πρωτίστως το άνοιγμα της νέας αγοράς του φυσικού αερίου, όπου πλέον δεν ισχύει το αποκλειστικό δικαίωμα δραστηριοποίησης των πρώην ΕΠΑ, αλλά υπάρχει η δυνατότητα δραστηριοποίησης και νέων παικτών, δημιουργούν ευκαιρίες για νέες συνεργασίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και με πιθανές νέες συμφωνίες.

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ