Συνεχης ενημερωση

  Σάββατο, 01-Σεπ-2018 08:55

  "Κλειδί" η εξοικονόμηση κόστους για την Aegean

  • Εκτύπωση
  • Αποθήκευση
  • Αποστολή με email
  • Προσθήκη στη λίστα ανάγνωσης
  • Μεγαλύτερο μέγεθος κειμένου
  • Μικρότερο μέγεθος κειμένου
  "Κλειδί" η εξοικονόμηση κόστους για την Aegean

  Του Δημήτρη Δελεβέγκου

  Την περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους επιδιώκει η Aegean που κατά το πρώτο εξάμηνο της χρονιάς κατάφερε να περιορίσει τις εποχικές ζημιές και να αυξήσει την πληρότητα των πτήσεων. Η εισηγμένη το πρώτο εξάμηνο, παρουσίασε έσοδα 455,7 εκατ. ευρώ και μείωσε κατά 31% τις εποχικές ζημιές, μεταφέροντας 5,9 εκατομμύρια επιβάτες. Όσον αφορά το στόλο, η εταιρεία ενέταξε τρία αεροσκάφη Airbus A321, στοχεύοντας κυρίως στην κάλυψη των αναγκών που προκύπτουν λόγω της λήξης των μισθώσεων δύο αεροσκαφών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2018, γεγονός που οδήγησε σε μικρή αλλά απαραίτητη αύξηση της χωρητικότητας τους καλοκαιρινούς μήνες, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση που συνοδεύει τα οικονομικά αποτελέσματα.

  Όπως ακόμη αναφέρεται, συνολικά ο όμιλος Aegean πέτυχε να εκμεταλλευτεί την αυξημένη ροή προς την χώρα, μεταφέροντας περισσότερους επιβάτες, με βελτιωμένους συντελεστές πληρότητας. Ωστόσο, τόσο ο αυξημένος ανταγωνισμός όσο και η σημαντική αύξηση της προσφερόμενης χωρητικότητας που ξεπέρασε την αύξηση της ζήτησης καθώς και η μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων καταναλωτών, οδήγησαν τους ναύλους σε χαμηλότερα επίπεδα κυρίως στο εσωτερικό δίκτυο.

  Ταυτόχρονα, αρνητική ήταν η επίπτωση στα αποτελέσματα του ομίλου από τη σημαντική αύξηση της τιμής του πετρελαίου που κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα κατά 36% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2017, ενώ θετική ήταν για το μεγαλύτερο διάστηκα η επίδραση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

  Και παρά την επίδραση της αυξημένης χωρητικότητας του ανταγωνισμού, αλλά και των τιμών πετρελαίου, η βελτίωση των πληροτήτων (81,7% από 79,2%), η καθιέρωση νέων υπηρεσιών όσο και οι ενέργειες αντιστάθμισης κινδύνου (hedging) οδήγησαν σε βελτίωση του αποτελέσματος προ φόρων (-18,3 εκατ. από -26,7 εκατ.) σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

  Έμφαση στην εξοικονόμηση κόστους

  Η εισηγμένη παραμένει προσηλωμένη στον περιορισμό του κόστους, με την απόκτηση 30 έως 42 αεροσκαφών νέας γενιάς της οικογένειας A320neo, από το 2020 έως το 2025, να αναμένεται ότι θα αλλάξει σημαντικά τη διάρθρωση του κόστους.  Στο πλαίσιο αυτό, η εισηγμένη επικεντρώνεται:

  -στη βελτίωση της αποδοτικότητας των πτήσεων μέσω αναπροσαρμογών στη χωρητικότητα

  -στην περαιτέρω ενίσχυση της βάσης της Αθήνας

  -στη συνέχιση και ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με κατασκευαστές κινητήρων και εταιρείες μίσθωσης αεροσκαφών για την ομαλή μετάβαση του στόλου της εταιρίας στα αεροσκάφη νέας γενιάς.

  -στην έμφαση στη διατήρηση ανταγωνιστικής δομής κόστους παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών που παρουσιάζονται κυρίως από την αύξηση του κόστους συντήρησης και

  -στη δημιουργία επιπλέον εσόδων ανά επιβάτη από την διακριτή τιμολόγηση επιπρόσθετων υπηρεσιών, προσφέροντας περισσότερες επιλογές στους επιβάτες, την αύξηση των πωλήσεων υπηρεσιών τρίτων, καθώς και την περαιτέρω ανάπτυξη και εκμετάλλευση του προγράμματος πιστότητας καθώς και περαιτέρω πρωτοβουλιών και καινοτόμων υπηρεσιών.

  Ο στόλος τoυ ομίλου Aegean

  - 37 Airbus A320

  - 11 Airbus A321

  - 1 Airbus A319

  - 8 Bombardier Q400

  - 2 Bombardier D100

  - 2 ΑΤR 42-600

  dimitris.delevegos@capital.gr

  Διαβάστε ακόμα για:

  ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ;

  ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

  Δειτε τα πρωτοσελιδα ολων των εφημεριδων